Sofia Architectural Guide

Номинация за Книга на годината, 2019
Награда на журитоНаграда на публиката

Преди 15 години първата ни работа във всеки нов голям град беше да намерим архитектурната му книжарница и да си купим архитектурния пътеводител с важните сгради извън обичайните туристически маршрути. После минахме към попкултурните гидове на Wallpaper и Monocle, а накрая останахме на по някой и друг апликейшън. Архитектурният туризъм се промени много през последните години, но ето на как през 2019 и София най-после се сдоби с истински архитектурен гид на хартия, при това публикуван от влиятелното немско архитектурно издателство DOM Publishers, които имат над 100 гида за различни градове по света от Астана до Копенхаген, Киев и Кабул.

“Sofia Architectural Guide” е първият архитектурен пътеводител за София, който се опитва да направи кратък обзор на над 200 сгради, да ги подреди в над 15 тематични карти по райони и да ги покаже в над 700 цветни илюстрации. Текстовете са кратки и информативни, на страницата на всяка сграда има и QR код (всички четем с телефоните си), а книгата е не толкова реален гид, колкото справочник за архитектурата на София от древността до наши дни с бонус – наличието на много съвременни сгради извън обичайните римски или сецесионови фаворити.

Редактор: Георгий Станишев
Издателство: DOM Publishers
320 страници

Защо печели?
Защото всеки глобален, уважаващ себе си град заслужава архитектурен пътеводител. Рано или късно.

Гласуване на публиката
552 гласа (35.36%)

Всички категории

WhATA лого

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

Подкрепете WhATA AWARDS

Вече 10 години WhATA правят WhATA Awards про боно за обществото. Ако следите и цените WhATA Awards, можете да ги подкрепите с малки месечни дарения, за да покажете на създателите им, че усилията им имат смисъл.

Подкрепете ни в Patreon

WhATA AWARDS

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010