Новите книги около Баухаус 100

Номинация за Книга на годината, 2019

В годината на Баухаус, логично, най-силните архитектурни книги, които се появиха на пазара, бяха свързани именно с прословутата немска школа. Преиздадоха се преработени и с нови предговори ключови томове като голямата история Bauhaus на Magdalena Droste, публикувана от Taschen съвместно с Bauhaus-Archiv в Берлин. Направиха се много нови издания, които разказваха историята на Баухаус по нов, не-европоцентричен начин и отвъд обичайните учебникарски клишета (всъщност това се очерта като лайтмотив на честванията въобще) – каталога на изложбата Bauhaus Imaginista, която показа интернационалния характер на Баухаус; Bauhaus Women: A Global Perspective нa Elizabeth Otto and Patrick Rössler за жените в Баухаус, досега пренебрегвани от официалната историография; пътеводителят Bauhaus 100: Sites of Modernism на Werner Durth и Wolfgang Pehnt, за Баухаус местата из цяла Германия извън най-популярните; забележителната нова биография на Валтер Гропиус от The Life of Walter Gropius: Visionary Founder of the Bauhaus на Fiona MacCarthy, която разказва за човека зад легендата и много други.

Гласуване на публиката
332 гласа (21.27%)

Всички категории

WhATA лого

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

Подкрепете WhATA AWARDS

Вече 10 години WhATA правят WhATA Awards про боно за обществото. Ако следите и цените WhATA Awards, можете да ги подкрепите с малки месечни дарения, за да покажете на създателите им, че усилията им имат смисъл.

Подкрепете ни в Patreon

WhATA AWARDS

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010