Конкурс за детска градина в кв. Горна баня

Номинация за Архитектурен конкурс на годината, 2019
Награда на журито

Победителят в конкурса – проектът на “Тилев архитекти”

През март станаха ясни резултатите от конкурса за нова детска градина в кв. “Горна баня”, организиран от Столична община. Конкурсът беше открит, едноетапен и резултат от работата на общината с местен инициативен комитет. В него взеха участие 25 екипа, а победител станаха “Тилев архитекти” с 3 цветни “къщи”, които събират необходимите 2 яслени и 4 градински групи (и които визуално очевидно доразвиват идеите на частната детска градина “КИТА” в Драгалевци, която през 2013 за пръв път предложи нова сграда за деца, от която да не ни е срам).

Добре е, че след години строителство на десетки посредствени детски градини с евтина дограма, жълта мазилка, лош детайл и никаква архитектурна идея, Столична община най-после се реши да изостави инженеринга и да направи относително популярен конкурс. Само че това са десетки и стотици пропуснати други шансове у нас да се развива адекватна архитектура за деца. Отделно, интересно как изглеждат 15-те нови детски градини, които се строят в момента в София – от Лозенец през Люлин, Овча купел и Триадица. И резултат от колко конкурса с какви участници са те.

Защо печели?
Защото за да победим корупцията и лошата архитектура, общините трябва да правят такива конкурси за всяко малко нещо (а не само шумен пиар и формални обществени поръчки).

Гласуване на публиката
263 гласа (15.22%)

Всички категории

WhATA лого

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

Подкрепете WhATA AWARDS

Вече 10 години WhATA правят WhATA Awards про боно за обществото. Ако следите и цените WhATA Awards, можете да ги подкрепите с малки месечни дарения, за да покажете на създателите им, че усилията им имат смисъл.

Подкрепете ни в Patreon

WhATA AWARDS

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010