Захарна фабрика, края на ноември

от Анета Василева, 24.11.2009 | 34 коментара

За година и нещо изписахме доста за Захарна фабрика, но ето че в края на ноември стана това, което отдавна предвиждахме: започнаха да й се срутват плочите, при това върху хора.

Каква беше хронологията на събитията

1. От 1 ноември община Илинден има нов кмет от листата на ГЕРБ. Това е общината, в чиито граници попада Захарна фабрика.

2. Ние надлежно информирахме новия кмет за сагата около фабриката (нали сме отличници). Отговор не получихме

3. На 19 ноември двама крадци на старо желязо бяха затрупани в срутила се сграда, част от комплекса на Захарна. И двамата са роми. Загинаха.

4. Телевизиите и вестниците излязоха с обширни репортажи по случая. Хитов беше репортажът на БНТ, в който интервюират роднини на загиналите:

Сестра на двамата засипани:

Брат ми е дошъл да изкара пет лева, да яде с децата си, защото е безработен. Собственикът е дошъл лично тука пред нас и е казал да съборим сградата и полицаите да не ни закачат, а полицаите се събират и само пари ни искат. Спират ни каруците и взимат по 20, 30, 50 лева, и за това са умрели моите братя тука

Приятел на затрупаните:

Те седят тука и чакат дали ще се изкарат каруците, и отпред с патрулката по нас карат. А не стоят да вардят някой да не влезе вътре, да не се срути, това не го гледат реалното. Надявам се това да го излъчите директно по телевизията

Припомнихме си думите на пазача на архива на БНТ през юни (когато архивът още се намираше в самосрутващата се сграда и имаше пазач):

Пристигат цигани с каруци, къртят и изнасят чугунените колони. А полицаите идват, шушукат си нещо с циганите и си тръгват

5. Община Илинден наложи глоба от 100 000 лева на последният известен собственик на сградата: регистрираната в Кипър фирма Ти Би Ай риъл истейт. Представителят на фирмата напуснал страната след инцидента. Оказа се, че фирмата не е регистрирана в кипърските търговски регистри

Не ни ли омръзна да се занимаваме със Захарна фабрика

Не. И то не защото Захарна фабрика е най-важният паметник на културата в България.

Продължаваме да смятаме, че паметниците на културата трябва да бъдат не просто спасявани (и да се плаче горко за тях), а да вършат работа. Да им се намира реално икономическо предназначение, за да служат едновременно на собственика си и на обществото.

А Захарна фабрика е просто примера, с който си избрахме да докажем, че може да стане така.

Какво следва по-нататък

Община Илинден и новият й кмет да покажат, че могат да се справят с два наболели проблема наведнъж — проблемът с циганите и проблемът с рушащите се паметници на културата, които са частна собственост. За ноухау могат да се свържат с инж. Маргарита Ангелова, кмет на община Средец, която успя да извоюва възстановяването на къщата на Яблански.

А ние ще продължаваме да вдигаме шум с риск да станем досадни

Коментари

 1. И.Е. Станков (24 ноември)

  Благодаря за ъпдейта.

  Пропуснали сте проблема с корумпираните полицаи.

 2. Филип (24 ноември)

  Не ставате досадни, ами напротив!
  Продължавайте още по-ентусиазирано да вдигате шум!

 3. Боян Манчев (24 ноември)

  Изобщо не ме интересува досаден ли ще стана и на кого ще досадя. Мен, дами и господа, също ме боли от бездействието на сите отговорници по действието.

  Вариант е Захарна фабрика да се преустрои като музей-център за изкуство, за което дори има шанс за до 85-процентова подкрепа от Европейското икономическо пространство. Това са типични два заека при един удар. Освен това само убедително неинтересуващите се не знаят за грижливо скалъпената афера и от арх. Кадинов.

  Пак казвам – от 27.06.09 съм започнал да досаждам, видите ли, на любезните ни управляващи с широки сърца и остри умове. Вече се познавам лично с много хора от управленския състав на племето ни. Мислих, че ще се гордея с това.....

  По дяволите, вие не сте като тях! Защо ме принуждавате да продължавам сам?

 4. Боян (24 ноември)

  е да, ама кметицата на Средец е от ДСБ , интелигентна жена дето си върши работата. От милиционерската партия ГЕРБ какво очаквате?

  Трябва моментално захарна фабрика да бъде отчуждена от СО на каквато и да е цена!

 5. Боян Манчев (24 ноември)

  Браво, адаш! Само така! Нула инициативност! Ти помагаш на обществото с безценните си съвети, ти си каза думата – ний ще видим какво може да се свърши.

  Простете за лирическото отклонение – не се сдържах.

  Знаете – сам не става абсолютно нищо и ще ме разкарат нежно. Нека да обединим усилията си!

 6. Боян Любенов Манчев (25 ноември)

  имейл: boyan7man4evr@yahoo.com
  тел.: 0898 89 11 50
  скайп: “iasamjenamu”
  ICQ: “Grabni cicore fani marku4o”

 7. mok (25 ноември)

  Здравейте, колеги. И аз гледах новините миналата седмица. Таман за вас си помислих колко писаници изписахте и колко пъти предупреждавахте, че това ще се случи. Е – накрая се случи. Трябваше да загинат двама души, за да си позадвижи някой задника да шляпне една глобичка от 100 000. Значи един ром = 50 000. Както и да е – няма да коментирам тези неща тук. Друга ми е идеята. Понеже следя коментарите, макар и рядко да пиша, виждам, че Боян Манчев доста ентусиазирано и критично се изказва по повод “бездействието”. Въпросът ми е: колега Манчев, какво ТОЧНО предлагате – да излезем с плакати “спасете захарна фабрика”? Естествено – което е вярно – вярно е. Само с писане няма да стане май. Ще си отшуми историята само с глобата (която едва ли ще е особен проблем за собственика, а и 100% той ще я обжалва). Дори току-виж се стигне дотам, че фабриката я определят като “опасна” и “трябва да се събори”. За да не говоря отгоре-отгоре, ще дам конструктивно предложение, което от известно време ми се върти в главата и мислех да ви пратя мейл, но ще го кажа направо тук. Нека и другите да си кажат мнението по въпроса.
  Какво ще кажете за организиране на конкурс за реставриране и модернизиране на паметника, така че наистина да може да се използва за музей на съвременното изкуство? С резултатите от конкурса, демек с готов концептуален проект, ще се кандидатства за европейски пари, щом общината толкова не може да задели от бюджета. Европа винаги е държала на паметниците на културата. Единственото, което е необходимо в началото, е минимално спонсорство за организиране на конкурса и за наградния фонд. Ако идеята ви се струва подходяща, готов съм да помагам с каквото мога, ще се опитам да съдействам за галерия, в която да бъдат изложени резултатите и тн.

 8. Боян Манчев (26 ноември)

  Писна ми да виждам как сериозни хора се представят с разни незнайни псевдонимчета.

  Отговарям на въпроса с кратка статистика. Колега mok, както писах, от 27.06.09г. съм започнал да се занимавам с това парите, идващи от Европейското икономическо пространство да бъдат усвоени адекватно, а не с 20% от тях да се скалъпи обидно неподходящото безобразие с функция на музей на съвременното изкуство, излязло изпод талантливите ръчички на псевдоархитект Кадинов.

  Около 15.07.09 посетих АОП, където една секретарка, представяща ми се за Миглена Павлова, тъкмо като на нищо неразбиращ малоумник ми обясни най-вежливо колко бъркам институцията, към която съм се обърнал. Сградата била собственост на Министерство на културата и то било отговорно за безчинствата – Хм, казах си, какво ли очаквам – България!.....

  Отидох в Министерство на културата – вече доста народ ме познава там, но това естествено не означава нищичко, защото нали помните – България!

  8 порции с текстове съм депозирал там. Нали се сещате за резултата........България!..Говорих лично с много от уж отговорниците, които би трябвало да бъдат Отговорници по съотвветните проблеми........България!....

  Бях три пъти в Министерски съвет, където госпожица Анна Иванчева, секретарката на Бойко Борисов, ми обясни, че е върховна глупост от моя страна да занимавам премиера с такива плебейски проблемчета – за това си имало институции...Но настоях и ми беше обещана лична среща с министъра на културата Вежди Рашидов....На третия ден не ми вдигна телефона, след като на предния се бяхме уговорили за час, в който да й телефонирам....Отидох още веднъж и депозирах втора порция с текстове там.
  България!

  Бях по три пъти в Министерство на финансите и Норвежкото посолство, където депозирах основния си и най-информативен текст......България!

  Във въпросния текст става въпрос и за алтернативата по преустройството на Захарна фабрика като музей-ЦЕНТЪР за изкуство.

  А в депозираните текстве в Министерство на културата присъства и концепцията ми за подобен музей-център за изкуство, поместен в Захарна фабрика.

  България е хубава страна....

  И за да не се разхубавява още, пиши ми на имейла, на ICQ-то, скайпа, обади ми се по телефона, свържи се по някакъв начин с мен. Така ще може да координираме действията си и вече няма да съм сам, а с това и инициативата за музея-център, който може да бъде изпълнен в Захарна фабрика, няма да разчита само на мен....
  Както казва Камен Донев: Сам човек – само за тоалетната..

 9. Боян Манчев (26 ноември)

  Боян Любенов Манчев (25 ноември)

  имейл: boyan7man4evr@yahoo.com
  тел.: 0898 89 11 50
  скайп: “iasamjenamu”
  ICQ: “Grabni cicore fani marku4o”

 10. Калоян (26 ноември)

  Не съм запознат с фактите, но от това което чух се питам:

  Как така сградата е хем паметник на културата, хем собственост на гръцка фирма?!
  Общината или министерството нямат ли процедура за отнемане от недобросъвестни собственици?
  Как да се инициира законодателна промяна с оглед горното?

  Предлагам събирането на подписи и пращането на петиция до европейската комисия по културното наследство.

 11. Боян Манчев (26 ноември)

  Бях в Норвежкото посолство – не показаха не просто по-нисък от очаквания интерес, а никакъв. Надявам се обаче институциите на Евросъюза да подходят по-отговорно.

  bgpetition.com/za6to…
  Имам още 92 подписа на листове, на които подписаните отбелязваха къде учат или какво са завършили.

  Познавам лично голяма част от българските безотговорни отговрници по проблема – ако не бъдат принудени отвън да действат коректно, считайте, че абсолютно нищо няма да се свърши. Досега един от основните ми минуси беше, че бях САМ.

  По проблема предлагам с един удар да ликвидираме два заека, а именно – и спасена Захарна фабрика, и АДЕКВАТЕН музей-ЦЕНТЪР за изкуство.

  Сано пожелайте да се сдобиете с информацията, която милион пъти вече депозирах в институциите, можещи да имат отношение по темата. Координатите ми са по-горе.

 12. mok (27 ноември)

  Бояне, подписах петицията, но тя е твърде обща – не иде реч за Захарна фабрика, а за музей по принцип. Няма гаранция, че дори някой да задвижи въпроса, ще е в посока “Захарна фабрика”. Той продължава да си остава висящ и след петицията.

 13. Ина (28 ноември)

  МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА СЕЗИРА ПРОКУРАТУРАТА ЗА ИНЦИДЕНТА В „ЗАХАРНА ФАБРИКА”

  mc.government.bg/new…

  Попаднах на това случайно. Звучи поне малко обнадеждаващо, че ще се задействат някакви процедури. Министерството на културата създава усещане за промяна. А междувременно НИПК май вече не съществува... дано да е за добро :)

 14. Боян Манчев (29 ноември)

  Във всички институции си поклащат много удобно подробностите, имитирайки деятелност – високопарни слова и биене в гърдите са любимите им дисциплини. Те са животни, които трябва да бъдат натискани, иначе ще продължават да си вършат мЪНИЧКИТЕ-Големи мизерии, понеже всеки от тях е част от някаква хубавичка кохорта.

  Затова и г-н Ножаров (дирекция по опазване на движимите културни ценности към Министерство на културата), докато в началото, въпреки непрякото отношение на дирекцията му по проблема, се показваше много заинтересован, престана да съдейства от раз, след като един ден преди срещата ни в министерството видях от там да излиза арх. Бойко Кадинов.

  Ясно е как някое от шефчетата на Ножаров има лично отношение към проблема, нали?!
  С други думи – някой чичко с власт е решил отново, че не му е пълен достатъчно портфейла.

  Относно коментара на mok:

  Петицията НЕ споменава за Захарна фабрика абсолютно нищо – не съм го и твърдял. Обаче концепцията ми за подобен музей-център включва Захарна фабрика, а и като се има предвид по-доброто благоразположение на ЕС към паметниците на културата (по отношение на темата), Захарна фабрика моментално се превръща в титуляр, понеже всъщност не знам за друга културна ценност в София, която да може да предложи необходимата на музея-център площ. И е красива сграда, която би продължила по този начин да има голямото си значение за софийската градска среда....Би се получил чудесен музей-център за изкуство в нея.

  В случая трябва да се съобразим на първо място с щедростта на ЕС, тъй като така въпросният проект би могъл да бъде подкрепен с 85% от стойността му – не като 45-те процента на арх. Кадинов, представяни в медийното пространство като 85.

  Нали няма нужда да обсъждам цялата измислена стойност на просташкото му решение?!

 15. Боян Манчев (30 ноември)

  Моля ви всички, които четете и пишете във тези форуми, свържете се колкото се може повече хора с мен (по-горе в страницата на два пъти съм оставил всякаквите ми видове координати), за да се стигне до градивния край.

  Пак казвам: “САМ ЧОВЕК – САМО ЗА ТОАЛЕТНАТА!”. Това от опит го разбрах – залъгваха мен, льолото в техните очи, с празните им обещания с месеци, а аз все се надявах някой от всичките пъти да не се окаже проформа предложен.

  Нямаше такъв път, но за да има трябва да се покаже на бандата безделници от управлянския апарат, че има хора, които си използват мозъците по същество.

  Случваше се да бъда обвиняван в желание да пробутам свой проект наместо Кадиновия, НО АЗ (КАКТО И ДРУГИ ОТКАЗАЛИ СЕ ВЕЧЕ ОТДАВНА) ИСКАМ САМО ПРОЗРАЧЕН АРХИТЕКТУРЕН КОНКУРС, СЛЕД ЧИЕТО ПРОВЕЖДАНЕ ДА СЕ ОСЪЩЕСТВИ СГРАДАТА НА ПОБЕДИТЕЛЯ.

  *Пишете след коментара ми ако ще символично, за да може да публикувам имейлите си до заместник-министъра на образованието, младежта и науката Светлана Ломева (slomeva@mon.bg) – 3 са и единият е особено кратък (2-3 изречения).
 16. Боян Манчев (30 ноември)

  Това е първият от обещаните три имейла:

  Разговаряхме след дебата на “Стратегията за младежко развитие в България”
  ...
  From:
  Boyan Manchev [Chat now]
  ...
  Add to Contacts
  To: slomeva@mon.bg
  OOkon4atelen zakon za nali4ieto na muzei-centyr za izkustvo v Bylgariq.doc (107KB)

  Напълно в смисъла на младежкото развитие в страната с основни провокатори вие, министър Ломева, доц. Маринов и другите две госпожи, чиито имена не си направих труда да запомня, е интересът ни да се осигури адекватна възможност за искащите образование в областта на изкуството деца. И именно – на 18.05.09г. във вечерните беше съобщено плануваното бъдещо наличие в столицата на Музей на съвременното изкуство.

  Уча архитектура. Лесно разбирам за провеждането на архитектурен конкурс. Такъв за музея нямаше. От новините стана ясно, че арх. Бойко Кадинов самосиндикално се е нагърбил със задачата да го проектира. За пореден път бихме приели социалистическата практика някой приближен на управленския състав на племето да натресе на цялото му тяло нещо, за което ЗОП (Законът за обществените поръчки) изрично се произнася за задължението за организиране на конкурс преди реализацията му. Няма да коментирам проектът на един музей обществена поръчка ли е или не.

  Но да оставим тази античовешка практика и да погледнем трезво самия проект – ще бъде осъществен в сградата-част от комплекса на Софийския арсенал, намираща се между хотел “Хилтън” и музея “Земята и хората”, с внушителните 980 кв. м., към които се предвижда пристройка, променяща изцяло звученето на горното и предоставяща около 1280 кв. м. музейна площ.

  Похвално! Браво! И как човек при тези условия да пропусне да забие един юнашки статив пред него?!!....Хм, нищо, че най-малко ще бъде унищожен малкият парк пред сградата, за да може да се забелязва същността му – човек трябва да се прекланя пред “Голямото изкуство”!

  www.stroitelstvo.inf…
  www.dnevnik.bg/razvl…
  provocad.com/?p=867

  От текстовете сатва ясна подкрепата на ЕИП с 85% от общата му стойност 2 500 000 евро, но всъщност 85 са процентите за възможната такава от ЕИП, а проектът на арх. Кадинов е изпял да “извоюва” 45% – останалите са българско задължение (всъщност 1 375 000 евро от данъците ни).

  Съвсем различен е въпросът за изискващото се богато въображение по отношение на избраната стойност на проекта – трябва да се изпълни платинени дръжки на вратите и стойката на статива му да е позлатена, че да оправдае толкова средства. Но изглежда това е друг въпрос....

 17. mok (30 ноември)

  Бояне, това всичкото, което правиш е много хубаво, но като си се наел така малко самосиндикално, наистина не се учудвам, че не ти обръщат внимание. Общо взето, за да трогнеш бюрокрацията, трябва да се обръщаш към нея адски мотивирано и задължаващо. По начин, по който задължава ПО ЗАКОН, така че ако не се задвижи някой да направи нещо (или поне да ти отговори обосновано) да го заплашва евентуална някакъв вид наказателна отговорност (при доказване на бездействие). Ако по някакъв начин успееш да направиш това – може и да стане нещо. Иначе само с пожелателни писма не знам дали ще има успех. Това, което предлагам е да вземем да се видим с теб и с вас, колеги от WHATA и да обсъдим на живо какво може РЕАЛНО да се направи (естествено извън рамките на блогпостовете и отворените писма, изразяващи недоволство). На който му се занимава – да си каже – ако има интерес може да насрочим някъде една среща тези дни.

 18. Боян Манчев (30 ноември)

  Естествено, че съм един от първите ентусиасти. Единственото, ограничаващо са корекциите => времето на срещата трябва да бъде съобразено с тях. Имам чудесни колеги с работа обаче, които също биха дошли на драго сърце – за момента проявяват сравнителна пасивност и заради липса на достатъчно време, и заради “Българията”, за която писах.

  Нещо подобно би ги мотивирало и така проблемът би бил много по-разрешим. Почти по всяко време, докато съм действал с инициативата, съм се старал да липсва колкото се може повече самосиндикалният елемент при действията ми, но често намираното съдействие не беше желаното.

  Арх. Мартин Ряшев дори свърши искрената работа на АОП със “Мотивираната си нота”, показваща грубите закононарушения и може би отчасти с ултимативен характер.....Е, за съжаление трябва пак да ви припомня –

  България!..

  Ще представя седмичните си задължения към университета, като все пак препоръчвам (заради работното време на колегите ми) часът на срещата да е от 18.00 нататък.

  Университет:
  Понеделник – 14.00-18.00
  Вторник – 16.00-18.30
  Четвъртък – 14-18.00
  Петък – 10.00-16.30

  ——————————————————————————————————————————-

  А сега рубриката “Имейлите”:

  Този път ще бъда много кратък
  ...
  From:
  Boyan Manchev [Chat now]
  ...
  Add to Contacts
  To: slomeva@mon.bg
  Мислите ли за подходящо децата с желание да имат място, макар и само в столицата на първо време, където да се занимават и практически, и теоретически с изкуство?

  Хм, не е ли това е начинът да се стигне до общество с градивно самосъзнание?

  Пък и така българските хора на изкуството вече не биха имали възможността да оправдават бездарността и непрофесионализма си и с въпросната липса.

 19. Боян Манчев (30 ноември)

  И последният ми имейл БЕЗ НИКАКЪВ ОТГОВОР ОТ БОЛНИЯ ЗАРАДИ ЗАЕТОСТТА СИ БЪЛГАРСКИ ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДЕЖТА И НАУКАТА:

  Министър Ломева, парадоксално е аз да Ви моля за инициативност по темата
  ...
  From:
  Boyan Manchev [Chat now]
  ...
  Add to Contacts
  To: slomeva@mon.bg
  Министър Ломева, коректното разрешаване на проблема с музея-център има пряко отношение дори и към програма “Младежта в действие” 2007-2 и докато съществува България.
  Дейност 1 – Младежта за Европа, съдържа поддейности или всъщност дейности 1.1, 1.2, 1.3, 1.4.

  В дейност 1.2 се казва: “Целта е развиване на инициативността, предприемчивостта и творчеството.”

  В дейност 1.3: “Проектите за демократично гражданство имат за цел повишаването на активното участие на младите хора в живота на тяхната местна, регионална и национална общност или на междукултурно ниво, като се съдейства за тяхното участие в механизмите на представителната демокрация.”

  Музеят-център ще толерира подобни занимания сред младежите. Би могъл дори като институция да поеме част от организаторските функции по някои от дейностите или по всички. Той ще насърчава подобна активност у младежите и с типичното възприятие за света ще им помогне да си намерят адекватно място в живота. Съществото на музея-център би накарало при избор на подходящ персонал децата, ползващи услугите му, да се чувстват като граждани на света, а това само по себе си предполага една толерантност към различните нации.
  Очевидна е връзката с Дейност 3 – Младите на света, и Дейност 4.4 – Проекти насърчаващи иновациите и качеството: ежегодни покани за предложения. В последната фигурира: “Иновативните аспекти могат да бъдат свързани със съдържанието, целите или прилаганата методология, да привнасят нови идеи и подходи в сферата на неформалното образпвание и младежта.”

  Споменатото вече (имам предвид развиването на усещането у децата за граждани на света и на толерантността към различните нации) би представлявало практическият елемент на “наученото”. “Наученото” е в кавички, понеже никой няма и да го преподава, та после да може да се ползва алгоритъм.

  Например: 1. при х>0, у=3х-1 2. при х=0, у=-1 3. при х

 20. Боян Манчев (30 ноември)

  Искам само след време почти с някаква гордост да казвам: “България!”, а не в изблик на самоподразбиращи се презрение и погнуса.

  Искам и България да си има общество. Последното според мен се изчерпва частично от напредничавото, градивно мислене на населението.

  И нали се досещате за следващия ми елементарен и логичен въпрос: “Толкова ли много искам?”

  ——————————————————————————

  Това отдавна вече не е единствено борба за мястото, където кухите пориви на наричаните (от благоприличие предполагам) “творци” да намират израз, чувствайки се у дома си.

  Не е и борба само за спасението на една изключителна сграда в софийската градска среда (жалко за слабата....хм, чак липсваща осъзнатост дори и в архитектурните среди на този факт).

  Тук е повратният момент при достатъчно осъзнатите българи, в който те ще покажат (и така трябва, понеже е тяхно задължение) дали са готови да поемат по трънливия път на активното и уважаващо се общество.

  Естествено е наличието на кибици – тях винаги ще ги има! НО Е СВОЕОБРАЗНО БЕЗОЧИЕ ЕДНО ОБЩЕСТВО ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В “УЖ ОБЩЕСТВО”, ОСТАВЯЙКИ СЕ ПАСИВНО И ПРИМИРЕНЧЕСКИ ДА БЪДЕ ИЗГРАДЕНО ЕДИНСТВЕНО И САМО ОТ КИБИЦИ.

 21. Владимир Йосифов (30 ноември)

  Добър ден на всички,
  Добър ден г-жо Василева, мога ли да публикувам статията в сайта си ?

 22. Боян Манчев (30 ноември)

  “O santa semplicita!”.....

 23. Николай Ангелов (30 ноември)

  Бояне, виждам че си търсиш публика, така че това може и да те заинтересува: утре в 7:30 сутринта пред Захарна БНТ ще прави наживо репортаж с възмутени граждани, които ще задават въпроси на кметицата на община Илинден (тя ще бъде в студиото).

  Иди, може и да успееш да разкажеш за инициативата си в ефир.

 24. Боян Манчев ( 1 декември)

  Николай, много си се объркал! Не ми трябва никаква публика и не смейте за пореден път да опошлявате така грозно целите ми – описал съм ги по-горе чудесно. В момента единствената ми цел е да се съберем повече хора на срещата, предложена от mok. ИмаМЕ нужда от подобна среща само при условие обаче, че държим достатъчно на себе си. Омръзна ми вече да се кланям на всякакви случайници, та барем свършат нещо за държавата и в частност за себе си.

  Не мислите ли, по дяволите, че ако си търсих публика, досега щях да я намеря или ако не я бях намерил, щях да съм се отказал вече. Да не би да ме смятате за болен глупак?!

  Сигурно съм болен, но от идеали, а докато се стремиш към идеалите си освен стойностни дивиденти не виждам какво друго би могъл да получиш.

  Стига вече сте търсили под вола теле – нека да се срещнем. Гарантирам за появата на ПОНЕ четири ценни личности, а това само от мен – като се прибави и вашето присъствие верните решения са неизбежни. Така според мен ще стигнем до желания край. Както съм писал в молбата си до малкото останали Човеци в страната, “С мрънкане и пелтечене проблеми не се решават!”

  След работно време в който и да е ден от седмицата и на което и да е място в държавата – вие решавате.

 25. Боян Манчев ( 2 декември)

  Николай, тъй като имаш нужда от категорично наместване на ценностната система, ти предлагам най-сетне групата ви (WhATA) да вземе да свърши нещо различно от поклащане на въздуха и обилна амортизация на клавиатурите и да дойде на срещата в Събота (12.12.09), в CCS от 11.30 часа, която си организирахме, та да видим какво може да бъде свършено по същество с проблема на Захарна фабрика и наличието на адекватен музей-център за изкуство в София.

  Събота (12.12.09), в CCS -> www.ccs oт 11.30 часа.

 26. brumbar ( 3 декември)

  Гледахте ли сутришното включване онзи ден от разрушителната площадка на захарна?
  Май има тотално неразбиране за това кой за какво отговаря в нашата малка държавица.
  Милата кметичка – аха и да изпрати някаква си глоба, ама видиш ли собственика се сменил!!! What the fuck…!
  Някак си единствения положителен герой тук е собственика , който ясно си преследва интереса – сградата да изчезне за да може да прави каквото си иска с парцелчето.
  А държавата в лицето на общинските служители и министерство на културата сякаш не разбират същността на проблема и си мислят че най-лошото което биха могли да сторят на гърчето е да му тряснат някаква смешна глоба от 100000 , която той ще обжалва и ще си го премести в другия крачол.

  ..и се питам следните неща:

  - толкова ли е трудно да се сложи временна ограда и да се плащат по 3000 лева на месец за охрана на обекта?

  - чугунените колони така ли никой не може да ги засече в кой пункт за метали се носят и друго ако не – поне да ги върне на място?

  - толкова общински, държавни имоти и гори минаха в частни ръце , а паметник от национално значение не може да бъде отнет от собственика му, при положение че го унищожава по най-бруталния начин?

  - нямаше ли да е по-различно положението ако писачите на блогове и коментари вместо да се гневят в тясната архитектурна вселенка, бяха променили наистина нещата с повече натиск – първо върху САБ и КАБ, на които им се плаща за да защитават интересите ни така или иначе и после върху останалите институции?

  - вместо инициативните хора да се срещат в някакъв мол за да бистрят какво да се направи ,защо не отидат на място на великото разрушение?

  Вече е късно интелигентните хора да размишляват – трябват бързи и отчаени действия, герила акция, протестно шествие с каски из между развалините! Време е всички, които през последните години въздишаха и кършеха пръсти при вида на поредните разрушения в Захарна фабрика да си мръднат кутрето и да реагират АДЕКВАТНО. Последната думичка май никога няма да приляга на архитектурната гилдия.....дано да греша!

 27. Боян Манчев ( 3 декември)

  brumbar, за съжаление се налага! БЕСУВАМ ЗА ТОВА ОТ МЕСЕЦИ – НИКЪДЕ ОТГОВОРНИТЕ ПО СЛУЧАЯ НЕ ПРЕДПРИЕМАТ НУЖНОТО!! НИТО ЕДНА ИНСТИТУЦИЯ ОЧЕВИДНО НЯМА ПРЯК ИНТЕРЕС ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ! Те, както и цялто ШИБАНО УЖ ОБЩЕСТВО на грозната държавица, се интересуват единствено и само от личното си икономическо развитие – на тях в главите им е само докато са на власт, да си вземат необходимото им (САМО ЗА МОМЕНТА), щот после вече кранчето ще спре.

  И ТРЯБВА ИНИЦИАТИВНИТЕ ГРАЖДАНИ ДА ВЗЕМАТ ДА СВЪРШАТ НЕЩО И НАЙ-СЕТНЕ ДА ПОКАЖАТ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ БОКЛУЦИ КОЛКО НЕ ТЕ СА ШЕФОВЕТЕ, ЗАЩОТО ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА Е МИНАЛО БАЙТОШОВОТО ВРЕМЕ, В КОЕТО ПРАВИХА, КАКВОТО КУХИТЕ ИМ ТИКВИ РЕШАТ!!

  ТЕ, ПОРЯЗАНИТЕ, НЕ МИСЛЯТ, МИЛИТЕ, ДОРИ ЗА СОБСТВЕНОТО СИ ПОКОЛЕНИЕ ИЛИ АКО ГО ПРАВЯТ, ГО ОБРИЧАТ НА АДЕКВАТНО СЪЩЕСТВУВАНЕ ИЗВЪН ГРАНИЦИТЕ НА СМЕШНОТО И ЖАЛКО, УНИЗИТЕЛНО ПОДОБИЕ НА ДЪРЖАВНОСТ.

  Ти ще си изключително ценен участник в тази неизбежна среща (неизбежна, понеже иначе нищичко няма да се случи)!!

  ПО ДЯВОЛИТЕ, МОЛЯ ТЕ, ЕЛА!! Трябват хора, на които да може да се разчита. Моля те, най-малко се свържи с мен. Ето координатите ми отново:

  имейл: boyan7man4evr@yahoo.com
  тел.: 0898 89 11 50
  скайп: “iasamjenamu”
  ICQ: “Grabni cicore fani marku4o”

 28. ... ( 4 декември)

  Трябват хора, на които може да се разчита...
  А дали такъв човек може да бъде намерен по координати “Grabni cicore fani marku4o” ? На мен не ми вдъхва доверие...

 29. Боян Манчев ( 4 декември)

  Хм, всъщност и аз не харесвам голямата уста на Стивън Тейлър. Има ли общо това с музиката, която групата му създава?

 30. Боян Манчев ( 5 декември)

  И все пак – за некомплексираните от вас: http://www.youtube.com/watch?v=I85_MJw_4wU

 31. Боян Манчев ( 8 декември)

  Е, няма как да птопусна благодарностите си към всички дошли на срещата. Отново тук ще пиша за следващата, та да не се налага да контактувам с всеки поотделно.

 32. Боян Манчев ( 9 декември)

  П.П.: Всъщност срещата се проведе по-рано – на 07.12.09. При следващата такава ще съм по-коректен при оповестяването на датата.

 33. Ина (25 ноември)

  Статия в Капитал
  www.capital.bg/bizne…

 34. Ина (25 ноември)

  Не мога да повярвам, че това се случи само заради някакви си 600хил. евро… Нима не можеше да спечелят много повече, ако се бяха погрижили за сградата…

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории