WhATA Hires: Loft Investor

от Николай Ангелов, 9.06.2008 | 13 коментара

Захарна фабрика

Коментарите в поста ни Къде бихме живели: Лофт по софийски показват, че има хора, които искат да живеят в лофтове. Или поне така казват. Но на пазара няма такива жилища.

Така че...

Tърси се инвеститор, който:

 • да купи бившата захарна фабрика в кв. Захарна фабрика
 • да плати за реконструкцията й и превръщането й в жилищa, галерии и заведения. (На бас, че ще има поне едно Мотто или SpaghettiCompany там?)
 • да продаде/даде под наем апартаментите и останалите помещения след реконструкцията

Инвеститорът трябва:

 • да е с хладен ум и горещо сърце
 • да не иска максимално усвоена площ
 • да няма “строй” или “инвест” в името си
 • да е готов да живее в собствен апартамент там
 • да е ходил поне веднъж в чужбина (почивка в Гърция не се брои)
 • да е чел Тримата мускетари като малък
 • да си проверява emaila редовно

Инвеститорът ще получи:

 • цялата печалба от продажбите и наемите
 • добро име, че е направил нещо за пръв път в България

CV с актуална снимка и мотивационно писмо пращайте на investor@whata.org

Коментари

 1. И.Е. Станков ( 9 юни)

  Яко! :)
  Не може ли някъде да се провери какъв все пак е статутът на фабриката, защото това е решаващо.

 2. Мара Пепелянка ( 9 юни)

  Колко ли ще струва парното в едно такова жилище?

 3. ДИМО - Дизайн, Архитектура, Мебели и Обзавеждане ( 9 юни)

  А случайно да знаете, чия е фабриката?...и дали се продава?...и колко РЗП може да се изджаса там? ...а, и какво правим с това:

  http://www.dnes.bg/article.php?id=52654

  :-)
 4. Дима ( 9 юни)

  Идеята е супер! Обещавам да следя отблизо и спестявам отсега за мое място там.

 5. павел (10 юни)

  Според последното изменение ОУП София зоната там е Смф или Смесена многофункционална територия. Подходяща е за жилища, търговия, офиси и каквито му хрумне на човек. Въпросът е, че фабриката е паметник на културата и всяка намеса трябва да е деликатна и съгласувана с кой ли не. Сега намерете и собственика и половината работа е свършена :-)

 6. Николай (10 юни)

  @ И.Е. Станков
  Фабриката е със статут паметник на културата от национално значение. Ние не искаме да я променяме, така че това не би трябвало да е проблем.

  @Мара Пепелянка
  Може и да се газифицира района. Или да се сложат слънчеви колектори на покривите.

  @ДИМО, @павел
  Сградите са няколко, всяка е на отделен собственик. Най-голямата сграда е на София Мел, производители на брашно, а София Мел мисля, че е собственост на гърци. Всъщност собствеността е най-големия проблем в случая.

  @Дима
  Ще пазим място :)

 7. Петьо (10 юни)

  Ники, пази един гараж долу, ще отворя малка софтуерна фирма, и ще продавам бира междувременно...

 8. tarelka (10 юни)

  mesto da se shliaete po ulizite investiraite vie v nego…sha klavnat …vervaite mi…!vupreki 4e mjstoto e koftak tam..

 9. илиана (10 юни)

  Здравейте, да се включа и аз (явно много хора харесваме тази сграда) – сградата наистина е паметник на културата, но въпреки това тя се руши. Онзи ден бях там и наистина положението е много зле. Разходих се и из квартала и имам няколко питанки, ако някой може да сподели – кога е строен кварталът зад фабриката и кой е архитектът на сградата. За последното се рових къде ли не, но не успях да открия нищо (не съм архитект). За собствеността, доколкото се информирах положението е сложно, защото е смесена – общинска, държавна и частна, като държавната част е на Министерство на земеделието. За съжаление, сигурно знаете, че подобни проекти трябва да се съгласуват с НИПК, което прави нещата още по-сложни, а и съществува практика подобни сгради да се оставят на саморазрушение ясно с какви цели. Чудесно е, че сте публикували снимки, дано повече хора да ги видят и дано по някакъв начин се спаси фабриката. Поздрави на всички

 10. Стела (12 юни)

  А хората вече и списания издават. Какво знаем ние...
  http://atlanta.loftlifemag.com/

 11. Деница (18 юни)

  И ние проверихме как стоят нещата. Към всичко гореспоменато само ще добавя, че собстевниците казват, че нямат интерес от инвестиции и чакат сградите да паднат...после по-лесно ще оперират с терените.

  Тезе сгради наистина са твърде амбициозен проект – не знам дали ще се намери някой с толкова здрави нерви и толкова много пари в комбинация.

  Сигурно има подобни сгради с по-подходяща биография, които могат да се превърнат в Лофтове?

  Ако искате да търсим заедно...

 12. илиана (25 юни)

  Здравейте, пак. Ами истината е че тази сграда е изключително подходяща за какво ли не, а идеята ви е супер. За разлика от други подобни сгради, строени по късно, тя би трябвало да е защитена като такъв паметник, но... най-вероятно ще последва другите стари фабрики. А много ми се иска да се запази (страшно много я харесвам). Но като паметник биографията й е много подходяща, тъй като е защитена (уж, поне законово) от разруха. Доколкото поизрових през 2003 са искали от общината да я правят някакъв център за европейски култури, но нищо не е станало. А кои са собствениците? Аз нищо не открих за това, къде може да се види това? Там в момента има един склад за изхвърлени ел. уреди, но те най-вероятно са под наем. А кварталът зад фабриката също е доста запазен и според мен мястото е прекрасно, за да се направи нещо там. А колкото до инвестицията – ами самите община или държава (не ми е хоби да плюя държавата, просто те са собстеници в случая, а и контрольори на това да не се допуска разрушаването на такива сгради) ако имаха желание и инициативност биха могли да кандидатстват по проект (има много европейски програми за индустриално наследство), дори и за лофт. Но пък може да се намери някой перач на пари. Нищо не пречи да се опита.
  Съжалявам, че стана толкова дълго. Поздрави от мен

 13. Елена ( 8 април)

  И ние се записваме за едно лофт-апартаментче, ако може :)
  Жалко, че сега покрай кризата в строителството, проектът изглежда още по-трудно осъществим ...

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории