Детайл: Стълби с конзолни стъпала

от Христо Говедаров, 5.02.2010 | 24 коментара

Неписано правило е, че дизайнерските неща стават за гледане, но не и за ползване. Аз имам личен опит със сокоизтисквачката на Starck, с която съм счупил две чаши и съм разлял литри сок.

Вибрират ли конзолните стълби?

Последно проектирах за една къща стълба с конзолни стъпала (това са стъпала, закрепени за стената само от едната си страна, а от другата стърчат свободно). Освен това стълбата трябваше да е и без парапет — който се страхува от високо, да не се качва!

Когато пратих проекта на конструктора, се заформи спор. Tой каза, че не са хубави тези стълби, вибрират, когато ходиш по тях, и създават усещане за нестабилност. Аз, разбира се, си държах на дизайна и не се отказах от стълбата. Той каза, че ще направи всичко възможно да изчисли стъпалата така, че да не вибрират и се чухме отново след няколко дни. Конструкторът беше доволен. Oбясни, че смятал стълбата с разни програми и излязло, че няма да вибрира. Проектът се довърши, предаде и скоро ще се строи.

Някои вибрират. Други не

Междувременно попаднах на конзолна стълба, същата като моята, изпълнена в соц сграда — една обсерватория. Качих се, слязох — стълбата вибрира. Вероятно и с моята ще е така и неписаното правило ще се потвърди.


Конзолната стълба на тази соц сграда е почти като моята.


Но си има парапет.

В съседна на обсерваторията сграда — разпадащ се ресторант също от соца, имаше друг вид стълба с конзолни стъпала, но с носеща греда по средата. Тя не вибрираше.


Въпреки лошото си състояние, стъпалата са много добре изпълнени.

***

Струва ли си да се правят такива стълби? Конструкторите ще кажат, че не, защото се правят трудно и в тях има само дизайн, нищо повече. Архитектите ще кажем, че си струва, защото придават “еди-какъв си характер на пространството”.

А какво ще кажат хора, които имат такава стълба вкъщи или в офиса?

Коментари

 1. Антония ( 5 февруари)

  Преди много време работех в офис с вита вътрешна стълба — дизайнерска, суперскъпа, гордостта на собственика. За около година време паднах поне 5-6 пъти изкачвайки я и веднъж слизайки по нея. За щастие не си счупих главата, но кофтито отношение към подобни красоти ще го пазя до края на живота си. Станах почти като Ринсуинд, дето обясняваше, че “I’m going to build a house in the flattest country I can find and it’s only going to have a ground floor and I’m not even going to wear sandals with thick soles.”

 2. Боянчо ( 5 февруари)

  на мен ми харесват и това , че вибрират грам не ме притеснява

 3. Спас Колев ( 5 февруари)

  По принцип изчисляването на вибрации е неприятна работа, защото е сложно да се направи адекватен модел. Неща, като коравина архитектурни настилки, точно разположение на масите, детайли на съединения и т.н., които в статиката обикновено се игнорират, тук могат да оказват съществено и неочевидно влияние. На няколко пъти съм правил опити с модели и реални конструкции и като цяло теоретичният модел винаги е бил с относително малка точност.

  Иначе имам в офиса една подобна стълба (вита, с централна греда и конзолни стъпала, стоманена), която се държи съвсем прилично. Но познавам хора, които не смеят да се качват по нея, защото изпадат в паника, когато виждат въздух под краката си.

 4. климент ( 5 февруари)

  Преди време проектирах една такава, едностранна конзола широка 140 см. С парапет. Сега сградата се строи, но за съжаление се наложи да променя стрълбата на зигзагообразна. Строителите не можели да я изпълнят, защото е изцяло от видим бетон и щяли да се оплескат с кофража! :)

  Така че няма да мога да проверя дали вибрира. :)

 5. градинко ( 5 февруари)

  Да проектираш стълба без парапет трябва да е престъпление, като да проектираш кола без спирачки. Естествено, не заради хората със страх от височини, които няма да се качат и няма да имат проблеми. А заради останалите, които ще се качат, ще се подхлъзнат, ще си счупят врата и ще оставят две деца на пет и единайсет години, които по-късно ще израстнат с непреодолими личностни недъзи заради травмата от смъртта на баща им.

  Но понеже проектирането на стълби без парапети не е престъпление и можете не само да го правите, но и да се хвалите с него по блогове, следващия път като ви дойде музата сетете се за дъщерята на човека от предния абзац. Представете си, че си говорите с нея, започвайки така: “Здрасти, аз съм архитектът на стълбата, от която се претрепа баща ти. Ама не е ли супер красива, така как свободно се рее в пространството?”

 6. Тати ( 5 февруари)

  Има много варианти на едно хубаво дизайнерско решение на конзолна стълба, която само визуално е конзолна. На практика другия й край се крепи на стоманени въжета или пръти, висящи от горното ниво. Може и да са запънати в плочите горе и долу. За конзолна стълба добре стои в пространството стъклен парапет, а ако много бягаме от оптичните прегради, удачно е решението и с преградна стъклена стена, която замества парапета, (ако е и закалено, таткото ще оцелее и няма да има ридаещи девойки :)

 7. И.Е. Станков ( 5 февруари)

  В Албена повечето стълби по хотелите са от втория вид показан тук или с две греди отстрани, но с хоризонтални процепи по средата. Изключително леко и красиво изглежда, не съм и забелязак да вибрират.

 8. градинко ( 5 февруари)

  Винаги има начин да направиш нещо хем красиво, хем безопасно:
  www.todayandtomorrow…

 9. andre - bro ( 5 февруари)

  ако шината (ръкохватката) на първата стълба беше изправена – нямаше да вибрира... но на кой му пука. тва са си гуд вайбрейшънс. Иначе от практиката знам че парапетите мноо помагат... и хората с опит. Голямата грешка на повечето конструктури е точно че се опитват да закоравят конструкцията – ако стъпалото леко поддава (усукваща се връзка- най лесно с метал и гумени вложки) няма и да усетите. няма и да вибрира.

 10. Валентин ( 5 февруари)

  Може би конзолата на стъпалото трябва да е с надлъжен профил обратен на моментната диаграма? Или пък да има триъгълна конструкция, скрита в плътта на стъпалото?

 11. гт ( 6 февруари)

  Правили. Не вибрират, стоят като бетон.. :)

  Много е важен инженерът в случая, опитният знае как да направи работата. Формата на сечението на стъпалото също помага.

 12. боян_б ( 6 февруари)

  смятам, че има две категории хора – тези, които носят сандали, но си слагат и чорапи за да не им настинат краката. те са много практични и така да се каже винаги им е топло на краката.
  при другия тип им вибрират стъпалата, оплексва им се видимия бетон и какво ли още не.
  не мога да приема изискването да бъдат задоволени само най-основните нужди – да ни е топло на краката и да са ни пълни коремите.

 13. Марин ( 6 февруари)

  Както се писа по-горе, стълба без парапет е престъпление. Ще допълня само, че по българските архитектурни норми парапетът е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН. Ако на сравнително дълга стълба (външна или вътрешна) няма парапети, се случват събития като това на дискотека Индиго.

  Относно конзолите на 2-рия пример:
  Като гледам тези конзоли са доста по-къси от конзолата на 1-вия пример. Все пак при една конзола най-важният параметър е нейната дължина. Коравината й зависи от дължината на 4-та степен. Т.е. една конзола дълга 1.0 0 m (със същата дебелина) е около 2 пъти по-корава от подобна дълга 1.20 m.
  (1.2/1)^4 = 2.0736

 14. Боянчо ( 7 февруари)

  Адашът Боян е с най-хубавият коментар... Ако почнем така, то бащата на две деца не трябва и да излиза от вкъщи – може да се подхлъзне на снега, да го блъсне кола на пешеходна пътека, да го ухапе бясно куче... Ясно ми е, че щом Градинко го е написал това явно има конкретен случай предвид, но има и хиляди случаи, когато бащи са се претрепвали по напълно “безопасни” стъпала с парапети и какво ли още не. Всеки сам си преценява, който му се случва често да се подхлъзва и пада вероятно ще иска да се презастрахова, който няма проблем с баланса може да предпочете красивото...

  Марине, парапетът може да е задължителен в обществена постройка, но кой ще ме задължи как да си направя парапета вкъщи? И ако смяташ , че Индиго се случва щото няма парапет.... Индиго се случва щото сме говеда, а не хора. В нормалния свят хората седят чинно на опашка, а тук имаме лафа “и сам да съм на опашката, па че се прередим”

 15. R ( 7 февруари)

  Всички конзолни стъпала вибрират, особенно ако са единични конзоли с дължина >= 1м и на са вързани едно с друго. По важното в сличая е, че и тези, които почти не вибрират пак пукат в основата при връзката със стената. Така че обърни внимание на този детайл и остави философстването. Също важно значение има и какви бедра ще слизат по тази стълба, ако те не си струват по добре не мъчи кофражистите!

 16. Creator ( 8 февруари)

  “градинко” ти имаш ли статистика колко такива случеи има и е интересно за колко такива знаеш?Освен това нормативно е забранено (разбираи подсъдимо) необезопасени стълби и площадки над височина 1,2 м.Да не говорим че глава се разбива не от падане в пода – там се трошат краиници – а от падане по стълби без междинни площадки щото си цепиш главата в ръба на стапалото.

 17. joops ( 9 февруари)

  e pokajete proekta pone

 18. ха сега де ( 9 февруари)

  Г(р)адинко, има ли сайт в който да не пишеш коментари?

 19. Йонко (14 февруари)

  Много ми харесва идеята за тази стълба естетствено че е възможна, тя вече съществува при нас...в форума
  1.Вибрации-всяко нещо вибрира,например изобретателя на съвременните чистачки е взел now-how за това че ги е измислил да “накъсват” движението в граници невидими за човешкото око(т.е. явлението триене на чистачка със стъклото не може да се избегне, то трябва да стане невидимо за нас)
  Освен това вибрациите в стоманобетонна конзола зависят от ужасно много неща,например да увеличим масата и МНОГО(за да намалим трептенето)?!Ако всички се качим на стълбата,ама всички, тя просто ще падне и ще преминем в хипервибрация.
  Никой Никъде не е дефинирал в BG Codes колко е допустимата стойност на неблагоприятното преместване вследствие на динамичноТО въздействие (какво правиш: ами вибрирам си по едни стъпала тука) .От тук нататък кой колкото му стискат гащите.
  2.Помага ли Парапет? Да естествено би могъл да помогне защото всичко що има носимоспособност и е ВЪРХУ st.b.конзолата ще помогне, естествено зависи от ДЕТАЙЛИТЕ му до колко.
  3.Кофраж==Ръчен труд(България)==без пари==Бай XXXXX==липса на качество
  Това множествено равенство води до следните проектантски последствия като: Може ли да ГО изпълнят?Какъв е бетона?Има ли фиксатори?Вибриран ли е?(Пред последното стъпало от снимката)това са си познати проблеми на които сме свикнали да обръщаме внимание.
  Мисля че подобни проблеми не трябва да съществуват при проектирането
  и всичко коети ИМ допринася не трябва....не трябва.

 20. Ivan Tsukev (22 февруари)

  Конструкторите няма да кажат, “че не си струва да се правят такива стълби”.

  Не мрънкаме ние конструкторите, а строителите, които ги изпъляват :)

 21. Krivolineen (14 юли)

  Прочетох коментарите ви и не се сдържах да пиша.Аз правя стълби и парапети.Трябва да ви кажа,че такава конзолна стълба монтирахме със скрита конструкция в стената.Дебели стъпала-60 мм.Никакъв парапет!Та това е идеята!Вибрира.Е,и?Стълбата е ключова част от интериора.Мебел.Обикновено най-голямата.Е,защо да не е ефирна,красива,да те кара да се почудиш?Стълбите са изкуство,което аз още не схващам.Бих направил пак такава.Пак бих убедил клиента да е без парапет.Мисля,че няма как да не вибрира.Също мисля,че е невъзможно да се сметнат точно вибрациите.Дори не смятам,че си струва.Ами това е от мен.Хубавите неща са прости.И там е предизвикателството.Всъщност как ще направите стълбата в повечето случаи решава клиента.За това-който много пие и който се страхува да си струпа бетонна ,каткто дядо му е правил и готово.На мераклиите-успех.На останалите:Стълба,к`во толкоз

 22. Qna Platova ( 9 юни)

  Здравейте,

  ще ви напиша една леко дълга история. От Тwitter кликнах link към последния ви пост преди няколко часа. Исках да видя снимчиците и да си легна блажено да спя. Но продължавам да чета и да разглеждам снимките в WhATA в захлас!

  Наистина ме “ударихте” с този ваш блог! Най-много обръщам внимание на българската архитектура, както и критиките ви към нея, които наистина са конструктивни. Точният ви (технически) език също добре съвпада с вкуса ми. Изпитвам истинска радост, че попаднах на вас.

  Коментирам точно този пост сега, защото имам именно този сорт стълби в къщата си в Австрия. И те ме дразнят жестоко! Поемат огромна площ и понеже стените около тях не са измайсторени както трябва, тази огромна площ може да се използва само “транзитно” – за бързо преминаване нагоре/надолу, но в горната им част или под тях може само да се поставят шкафове, но не и неща, които да направят помещенията обитаеми. Стълбите наистина са много величествени, качествени и стабилни, но си пречат. Квадратурата, която им е отделена, е прекалена. Биха пасвали добре, ако са външни стълби (а може и да са били при първоначалния план).

  Мисля за тях, че ако не заемаха половината ми къща и бяха по-практични, щяха да са идеални. Според мен също е важно да спомена, че за австрийските къщи, които познавам, подобни стълби са много редки, именно защото са повече позьорски, отколкото практични или спестяващи място. Ако някога сама избирам плана на къщата си, този дизайн няма да го искам. Предпочитам повече простор в помещенията, където наистина върша нещо. Очаквайте повече посещения от мен! Успех!

 23. Атанасов (29 март)

  Ако искате професионален съвет. Дизайн и качество съответстващо на нуждите и възможностите Ви, свържете се с нас.(консултацията е безплатна и ако не ни наемете, поне ще разберете какво да търсите сред конкуренцията). Фирмата е пловдивска, но работим на територията на цялата страна. Стълбите и парапетите публикувани на нашия сайт са малка част от изработените. Можем да превърнем в реалност почти всяка ваша идея и ще го направим по възможно най-практичния, изгоден и красив начин. 4023 Пловдив,
  ул. Нестор Абаджиев N: 57 (завод Устрем)

  032 26 97 23
  0887 52 16 82
  0898 61 38 58 metaldesign@mail.bg

 24. Относно стълби ( 7 август)

  Досега не се бях замислял, че има и такива стълби.

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории