Ще участва ли България в Архитектурното биенале във Венеция?

от Анета Василева, 9.02.2010 | 3 коментара

Наскоро получих от един познат архитект линк към сайт, който отброява дните до тазгодишното Архитектурно биенале във Венеция. В сайта има само две изречения: “Къде е щандът на България?” и “Ще бъде ли представена България на Биеналето за архитектура във Венеция?” (е, плуват и някакви рибки, но тях не ги разбрах).

Предполагам, че зад инициативата стоят хората от +архитектура, които с акцията си bg-notfound през 2006 г. дадоха начален тласък България все пак да се весне във Венеция две години по-късно с павилиона The Young Architects.

Българският павилион
Така изглеждаше българският павилион през 2008 година

Какво е това биенале във Венеция?

Сигурно лозунгът Българската архитектура — на Биеналето във Венеция! ви звучи почти като Да представим родните филми на фестивала на черното кино в Акапулко!

Но за регулярните архитектурни събития Венеция е важна спирка. Както сме разказвали и преди там биеналетата (арт, архитектурни и т.н.) текат по отреден от десетилетия начин. Един вид уважаван форум е, на който не е лошо да се мяркаме от време на време.

Какъв е проблемът с организацията?

Участието на една държава във Венецианско биенале (арт, арх, каквото и да е) се заявява от съответния държавен орган — в нашия случай Министерство на културата. Организаторите от италианска страна одобряват кандидатурата и ние започваме да си търсим куратор, тема на представянето (в рамките на общата, която тази година например е People Meet in Architecture), място (защото си нямаме национален павилион, построен в средата на XX-ти век) и участници. Трябват и пари, за съжаление.

Спомням си, че през 2008 г. (когато българските архитекти за пръв път бяха част от официалната програма) още през февруари България имаше покана и куратор (непрозрачно избраният, но пък наистина подходящ арх. Георги Станишев). Около март имахме и място (стара бирария на Еврейския остров), а през май бяха ясни и участниците. Биеналето се откри в началото на септември.

Закъснение?

Да, тази година закъсняваме. Особено като се има предвид, че министърът на културата и хабер си няма сигурно да праща заявка за участие, а настоящият премиер няма брат-архитект, който да му подшушне, че архитектурният образ на България не се изгражда само с магистрали и обществени поръчки за детски градини със съмнителни архитектурни качества. А и да, и пари няма в бюджета.

За какво ѝ е на България да участва изобщо?

Абе има смисъл, да ви кажа. Нищо, че е криза и няма какво да се покаже. На такива събития се забелязват не толкова построените куул сгради в съответната държава, колкото представянето на интересни идеи. Хрумките и чувството за хумор се ценят особено високо. Всъщност най-скучните павилиони по правило са тези с чисто архитектурни изложби. А на най-интересните няма и пукнат проект.

И като няма пари в бюджета (и изобщо никъде) не е задължително пък да замръзнем в архитектурен ужас и да чакаме по-добрите времена да ни размразят. Нали?

Надали точно архитектурата ще ни извади от образа на онази, корумпираната държава, с най-слабо представилия се кандидат за еврокомисар, но може да помогне.

Междувременно ние ще следим какво (не) се случва с българското архитектурно участие във Венеция и ще пишем.

Коментари

  1. gergana (10 февруари)

    рибоците са великолепна алегорийка... цъкането на мишката им пуска трошици. фино. и тъжно.

  2. brumbar (10 февруари)

    До колкото знам, фонадацията-организатор всеки път изпраща официална покана на министерствата на всички страни, а нехайство и безхаберие на чиновниците ни е причина толкова години до прима-павилиона ни от 2008-ма да не участваме. Вероятно същата болест ги тресе и сегашните. Явно без побутване няма да стане...пак!

  3. виолета коен (30 октомври)

    много жалко!!! бях там -бяха представени всички бивши соц.,големи държави,известни имена и офиси,…България липсваше -много жалко! това е голям културен форум и имаше какво да се научи!

Коментирай

  1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории