Сграда на годината: Еnjoy responsibly!

от Анета Василева, 16.12.2008 | 10 коментара

Снощи бяха обявени победителите в конкурса Сграда на годината.

Събитието беше съпътствано със солидна доза PR. Няма лошо. Даже познати ни питаха за професионално мнение за номинираните.

Нашата класация се доближаваше доста до фаворитите на Биляна от Capital Light. Като цяло конкурсът е твърде инвеститорски, изборът е беден, резултатите — доста прогнозируеми, а победителите във всяка секция според нас си личаха и с невъоръжено око. Та бяхме решили да пасуваме.

Но!

Изненади имаше и то толкова големи, че ни извадиха от равнодушното сеирджийство.

Ваканционен комплекс “Св. Тома” в Аркутино грабна голямата награда Сграда на годината, защото според журито отчита екологичните изисквания и архитектурният образ на традиционната созополска къща се вписва хармонично в околната среда.

Ваканционен комплекс св. Тома, Аркутино
Ваканционен комплекс “Св. Тома”

А си мислехме, че фалшивите и нескопосани копия на традиционна архитектура из природни резервати и идилични пусти плажове са останали в миналото. Или поне, че вече не се толерират явно. И еко-нишката ни дойде вповече. Айде без подобни маркетингови трикове вече, а?

Парк-хотел “Пирин” в Сандански спечели в категорията Ваканционни хотели.

Хотел Пирин, Сандански. Общ изглед
Хотел Пирин, Сандански. Общ изглед

Успехът в конкурса не го дължа на купуването на гласовете на журито, а на това, че съм кум и на проектанта, и на изпълнителя и се сработихме отлично, проявил чувството си за хумор собственикът Стефан Шарлопов.

Хотел Пирин, Сандански. Градоустройство
План

А си мислехме, че подобно градоустройство се прави от студентите втори курс и че Lucky Bansko няма конкуренция в тази секция.

Складът на “Софарма” АД печели при производствените сгради.

Складовете на Софарма
Складът на “Софарма”

А бяхме решили, че сивият Etalbond е омръзнал на всички. И че Air Trade Centre с холандската си фасада няма как да не спечели.

Air Trade Centre, София
Сградата на Air Trade Centre

***

Добре, че Жаклин взе наградата на публиката и наградата в своята категория Жилищни сгради. Бяхме започнали да се тревожим.

Снимки: Сграда на годината, официален сайт

Коментари

 1. bilkata (16 декември)

  Уфф, като погледна тези имитации на стари созополски къщи, си представям къде отиват канализационните води от тези скали... Този “еко” момент в мотивите на журито наистина идва в повече :(
  Много по-еко е сградата на Риск каквотобешетам АД в Павлово – поне от това, което четох в сайта. Вярно, че ако фирма от енергетиката не си направи целия покрив фотоволтаик, то кой... с тези цени... Но все пак е крачка в добрата посока.

 2. Creator (16 декември)

  Конкурса го наблюдавам от няколко години и съм свикнал с “гротескните” награди.Закопуването на награди е абсолютно вярно – радостното е че това вече им изигра лоша шега/евала на справедливоста/-с всяка година все по малък интерес,посетители/ходих на живо щото шефа беше купил покани-иначе дори нямаше да го гледам по ТВ-то/ и рекламодатели.Според мен тоя конкурс ще съществува максимум още година в този си вид.Купената награда на “малоумщината” в Аркутино при условие че очаства “Жаклин” само по себи си беше прекалено.Обявяването обаче на “типов проект” в последния ни резерват за еко и рекламирането му с това ,че са праивли канализация и водопровод/то просто са нямали избор – всеки който е ходил на този плаж знае че таме е гора/ направо ме разби и преля чашата -ГБС са за масов бомбен атентат по всичките им офиси.На всичкото и отгоре всичко това се случи след началната прелюдия за еко стройтелство!!!!!!!!!Другото което ме потресе беше наградата на хотел “Метрополитън” и изказването на автора му ,че е горд с това че е дал една толкова знакова сграда на София точно на нейния вход и въпреки неодобрението на архитектурната колегия ,а сега хората много я харесвали /едва ли не сградата излезна Айфеловата кула на София/.Просто няма такава безочливост – тоя път надминаха себе си :( За Air Trade на всички колеги е ясно – промишлена сграда с такъв вид и такова вътрешно пространство отдавна не е имало по наще ширини,ама тва са “бели кахъри” ,на фона на другите две награди.

 3. martinangelov (16 декември)

  Нямам думи просто. Пълен цирк!!!!!

 4. И.Е. Станков (16 декември)

  Наистина цирк. И тотално безочие.
  Хотел Метрополитън е просто феноменален. Не съм виждал никаде такъв :)

  “Жаклин” наистина се откроява и заслужава награда, но не ми харесва, че е толкова обемна, много брутално подута ми седи някак.

 5. R (16 декември)

  И аз съм изумен от безочливоста на организаторитр – да дадат голямата награда на комплекса в Аркутино. Това е пример как нетрябва да се проектира и строи в уникална природна среда.
  А хотел “Метрополитън” – поредното градоустройствено и архитектурно безобразие също получава награда???
  Вярно че “Сграда на годината” е по скоро инвеститорски конкурс и ние архитектите сме там само за цвят, но все пак трябва да има някаква граница на безочието.

 6. колега (20 декември)

  Наградата за “Жаклин” също е купена. Не се тревожете, колеги. В природата случайни неща няма :)

 7. Creator (22 декември)

  Което не занчи ,че не я заслужава.

 8. Ники (23 декември)

  Четете на линка и се образовайте, как се правят конкурси ;)

  http://www.newsfactory.org/openarticle.php?ArticleID=281

 9. в ( 2 януари)

  статията мачка:) на следващия конкурс си носете презрели домати и свирки:)

 10. Ellen ( 2 февруари)

  Мислих, мислих и не можах да измисля нищо достатъчно язвително. Няма да коментирам сградите, просто няма нищо за коментиране, недомислица е най-слабото определение за тях. Тези “колеги” верно ли се взимат на сериозно? Слава Богу, извън бг никой не се интересува от българска архитектура, иначе ще ни се смеят и кокошките...

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории