SAW по време на свински грип

от Николай Ангелов, 19.11.2009 | 23 коментара

В петък заявихме, че няма да пишем пост за Sofia Architecture Week, но ето че се отмятаме. След драми, разкъсване на ризи и ядене на сладки от 100 грама сладки, седнахме и нахвърляхме на коляно следващите хаотични наброски.

И така, на Sofia Architecture Week бяхме изключително нередовни. Факт. Посетихме 2 изложби и част от лекциите (на някои поспахме). Изпуснахме партитата и дискусиите в Склада — не заради свинския грип, а защото сме си асоциални. И в резултат на това не знаем какво влияние има цялото събитие върху българската архитектура.

Това, което запомнихме:

SAW e куул

 • Всеки от нас има поне 3-ма приятели във Facebook, които станаха фенове на SAW. Сега феновете са 1594.
 • Пак във Facebook преди SAW някой създаде и анти SAW — майтапчийска страница, добра пародия на събитето. Изкефихме се. Организаторите на SAW Списание 1, с малко остарелия си хм… ърбън снобизъм, имат нужда от иронизиране.
 • SAW, за разлика от ИНТЕРАРХ, успя да заинтересува и неархитекти. За известно време стана модерно да се говори за архитектура и да се ходи на архитектски места.

SAW се взима насериозно

 • Лозунгът на тазгодишната SAW беше Changing Urban Visions — пожелание като от платформа на политик, което никой не очаква да се случи, защото никой не знае какво означава (не само защото е на английски).
 • Изненадващо лозунгът на SAW не беше свързан с екология. И слава богу, защото ни писна от еко (само след седмица едно друго събитие, Семинара по ползваемост, показа колко е измъчено да се опитваш да свържеш екология и usability например).

На SAW са отворените архитекти

 • SAW не беше организарана от ВИАС, Съюза на архитектите или Камарата на архитектите. И може би и затова беше добре организирана. Имаше и добра реклама.
 • SAW без да иска доказа, че хобито на архитекта днес се променя: той прави и пуска музика по партита. Класически архитектски хобита като фотографията или рисуването на акварелчета с къщи от Копривщица си отиват безвъзвратно. Културолози, анализирайте.
 • На изложбите и лекциите нямаше хора с противогрипни маски. Психолози, анализирайте.

Лекциите на SAW бяха в Биологическия

 • SAW не само че не беше организарана от ВИАС, но и лекциите сякаш напук бяха в една от залите на Биологическия факултет (на гърба на ВИАС). Много хубава зала впрочем. Списание 1, как я намерихте?
 • Лекциите: Първия ден беше скучно. Само звездата Жулиен де Смед се изгаври със Заха Хадид и разведри. Най-интересен беше панелът Балканиада от втория ден. 40-годишни балкански архитекти говореха супер самоиронично. БГ архитектите от същото поколение не могат така. Но и ги нямаше да слушат.
 • Аре на бас, че някои хора не знаеха английски, но ги беше срам да ползват слушалки за превод.
 • Единствените българи с лекция бяха ZOOM Studio. Започнаха добре със забавни филмчета, в които хора от улицата се възмущаваха колко са грозни сградите на ZOOM. Само че след филмчетата работата се разводни. Поне въпросите накрая бяха яки.

На изложбите ходиха и неархитекти

 • Виенската изложба Жилищни модели в Софийска градска галерия беше най-интересната. Макети (дори и в 1:1) и филмчета. Доста неархитекти разказваха колко са впечатлени. Извод: макетът му е майката — и архитектурата отива при хората.
 • В изложбата Пренареждане участвахме и ние.
 • Леко популистката София 2020 плъзна в нета като вирус. В един ден ми я изпратиха няколко човека (2-ма от тях неархитекти). После преля и в медиите.

Бонус

На партита не бяхме, но ето един чат, в който една приятелка ми разказва за едно парти, за архитектите и за изложбата там:

Тя: ходих в това място Склада, има една чайна в безистена, не знам дали си ходил, но много ми хареса

Тя: имаше много архитекти и се сетих за теб; странни ми се видяха тия хора, чак страшни някак

Тя: хем млади, хем доста възрастни, хем ексцентрични, хем обикновени, но някак аристократични

Тя: и ми се видя трудно да се общува с тях, сложно някак

Тя: нали сте важно съсловие

Аз: а какво имаше тая вечер?

Тя: ми Kottarashky. отидохме да послушаме човека какво твори

Тя: но той пусна само две-три негови неща и после друга музика, накрая имаше и Tom Waits

Аз: друго?

Тя: мини бар, в който предлагаха вино в пластмасови чашки и бира. определено не си пасваха с излъчваното самочувствие от хората

Тя: гледахме с една приятелка изложените проекти, макар че не отидохме заради тях, а заради Kottarashky

Тя: някакви чертежи, абсолютно неразгадаеми и картонени модели, които ни бяха някак смешни

Аз: що смешни?

Тя: шегувахме се, че като малки сме редили кубчета по подобен начин

Аз: аха

Тя: оу и музиката. да добавя, че ми направи впечатление, че имаха вкус към музиката и се забавляваха

Тя: не знам защо все си мисля, че инженери, доктори, архитекти са сухари

Тя: но хората си имат добър вкус

***

Това е.

Коментари

 1. Р (19 ноември)

  Много хубав пост, изчетох го на един дъх!

 2. градинко (19 ноември)

  Дайте линк за анти SAW, не можах да го намеря.

 3. at (19 ноември)

  Браво

 4. Николай (19 ноември)

  @градинко, няма я вече тая страница

 5. Еленко (19 ноември)

  Браво!

  Обичам да чета такива неща и да видя какво (не) изпускам.

 6. някой си (19 ноември)

  Не знаех, че фотографията се води “класическо архитектско хоби”, но един от класиците в българската фотография (а те не са много, доколкото ги има) е арх. Николай Попов. Архитекти, анализирайте! ;-)))

 7. петър (20 ноември)

  Леко популистката София 2020? Някой обърнал ли е внимание на съдържанието? Подземни улици в центъра, трева по трамвайните линии на Витошка, порти на входовете на града, небостъргачи на централна гара и ......и..... Забавно е как се взимат някои колеги на сериозно. По малко забавен е факта, че българските медии от както се помня са жертва явно на свински грип и нагъват каквото докопат. Анализирайте колеги!

 8. mo4a (20 ноември)

  защо сте асоц... колеги?

 9. Боян (21 ноември)

  Хаха забавен пост, браво. Това с 2020 наистина беше чутовна глупост :)

 10. atama (21 ноември)

  До Петър и Боян: Мдаа ... докато някои хора не престанат да повръщат, наоколо все ще мирише на повърнато ... А после искаме да живеем в чист град. Е как да стане?

 11. Валя (22 ноември)

  Поздравления за поста. Отдавна чаках да напишете нещо по темата SAW и съпътстващите я събития – дискусии, лекции, изложби и т.н.
  Та за изложбите ми е коментарът (по реда на представянето им):
  1. Непонятното (лично за мен) гордо “изпъчване” на “tuzarus urbanum”, завоалирано под мотото “идея минало, идея бъдеще”. Някой да разбра за кое точно бъдеще става въпрос?! Представените проекти не се наемам да коментирам – вие по-добре от мен го направихте в предишен пост. За експозицията – уважаемите величия дори не се бяха напънали да проявят поне малко креативност – използваха традиционните за моста на въздишките пана и конструкции. При това съпътствано от гръмки спонсори.
  2. Скритата под шапката на “Списание 1” “Пренареждане”. От толкова реклама на изложбата и гръмкото набиване в главите на хората на “Сп. 1”, “Сп.1” някой да се сеща за имената на участницити в нея? Идеята отново беше комерсиално замърсена от традиционните спонсори.... За сметка на това експозицията беше оригинална като начин на представяне. За съжаление болшинството от предложенията (колажите) в нея дефинираха само и единствено конфликти. Без конкретни идеи как тези конфликти да се решат – в традиционния за последните години нашенски маниер на безидейно отрицание.
  3. На този фон “София 2020” зарадва душата ми. Някой да забеляза, че изложбата нямаше спонсори! Дори само за това поздравявам организаторите и! За ентусиазма и порива, с който сами реализираха идеята си! За експозицията, която се открояваше с финес и провокация (подиумът от зелена трева най-много ме накефи) И не на последно място – за концепцията на изложбата – конфликт и решение! Това събитие ме накара да мечтая!

 12. R (22 ноември)

  По стара БГ традиция, който за друго не става пръв почва да плюе.
  Дори да сте негативно настроени, моля поствайте коментарите като свое мнение без да правите кардинални клалификации. Не сте на нивото да си го позволявате.
  И се научете да уважавате колегите си и труда им.

 13. eва (22 ноември)

  валя, умаловажавате труда на хората направили пренареждане. и предполагам на никой не му е ВАЖНО имената му да излезнат от шапката...споснсор не е мръсна дума. все пак по-добре само да се посочи проблем, отколкото да се реши с арки. слагам удивителна тук.

 14. НЗ (23 ноември)

  SAW без да иска доказа, че хобито на архитекта днес се променя: той прави и пуска музика по партита. Класически архитектски хобита като фотографията или рисуването на акварелчета с къщи от Копривщица си отиват безвъзвратно.”
  Хахахахахахахаха, за първи път чувам че има униформени хобита за архитекти. А ако не пускам музика по партита, не покривам ценза, или какво? А фотографията не е архитектурно хоби, а архитектурна необходимост. По принцип повечето проекти тръгват както знаете с много обширно документиране на средата, в която новият обект трябва да се впише. Специално на мен снимките (и скиците, които, признавам си, не са акварелни) ми помагат да фокусирам някои работи, дето при първо поглеждане съм ги пропуснала и с повечето ми познати е така.. Не знам какво точно правят в бг, ама от повечето им творения имам чувството че вярват твърдо че фасади Шуко и естествен камък отиват на всичко, а ориентацията в средата се извърша чрез кадастралната скица...
  Ама така де, фотографията е старомодна, музиката е куул, да вземат да я въведат като свободно избираем в университета, а? Начинаещ курс за DJ, примерно.. За да сме в крак с времето.

 15. kim (23 ноември)

  Напълно подкрепям мнението на Валя – и за трите изложби на открито! Не смятам, че по някакъв начин е умаловажила труда на който и да е било. Факт е, че очакванията от “Пренареждане” бяха много по-големи!

 16. brumbar (26 ноември)

  Абе щото сте намерили...
  Кога в България са се случвали толкова събития, свързани с архитектурата?
  Всяка една изложба може да се извади от контекста и да се застреля с критика. Но за да се стигне до качество, първо трябва да се натрупа количество...

  Мнение за спонсорите – една изложба на открито струва сигурно между 15 и 50 хил. лева. Валя, ако няма спонсори, бих се замислил поне кой ги дава тези пари и защо?

 17. петър (26 ноември)

  Валя, спонсори има винаги както и безплатен обяд няма.
  Thinking good, god is NOT perfect :)

 18. плужека се възмущава (27 ноември)

  Искам да споделя възмущението си от изложбата 2020 и така нареченото сдружение “архитекти за София”

  Че няма архитектурна критика у нас – това е ясно, журналистите, които пишат за архитектура са гола вода и гъзолижат без да им мигне окото, обаче ме тревожи изключително много, МНОГО , казвам ви МНОГО, че липсва критичност в колегите архитекти.

  Как може да се приемат на сериозно такива случвания като “2020” при положение, че:
  1. Въпросните “архитекти за София” , всичките до един работят в “Архитектоника Студио” ООД.
  2. Съдружник в “Архитектоника” е Калин Диков – брат на Петър Диков
  3. “Архитектоника Студио” ООД е вече известно покрай конкурса за Централна гара, където печели първо място, но журито си трае , че първопремирания проект не спазил анонимността?!!!! Студиото печели конкурса и за диспечерската кула на летище София?
  4. Някои от идеите , които се опитват да пробутват вече сме ги чували от устата на Главния архитект

  Може би мнението ми е злонамерено и ретроградно, но ми писна да се хаби потенциала на обществото за такива бесмислени каузи, и в същото време да се застрояват паркове...цигани да ни ограбват културното наследство!!!
  С парите и енергията, които се потрошиха за тази изложба , можеше да се преобърне съдбата на Захарна фабрика....може би...
  Но е по-естетско някак си да си говорим за арки на входовете на София....

 19. стефан (27 ноември)

  Не е ли странно, че на сайта на SAW никъде не се споменава за изложбата 2020, има нещо гнило тука.
  sofiaarchitecturewee…

 20. atama (30 ноември)

  За тези, които продължават да повръщат – малко пояснение: Едноличната фирма на Калин Диков е “Елит студио”! Крайно време е да схванете, че в “Архитектоника студио” той не е едноличен собственик, а има едва една трета дял. Останалите близо седемдесет процента са собственост на други двама колеги! От цялата група “Архитекти за София” в “Архитектоника” работят едва петима. Останалите седем колеги са в други бюра! А самият Калин Диков няма нищо общо с инициативата. На сайта на SAW няма нищо за София 2020, защото тя НЕ Е част от SAW, просто съвпадна с нея.
  Други въпроси?

 21. kim ( 1 декември)

  Колеги, безидейното плюене и търсенето на теле под вола няма да подобри нито менталното, нито материалното ви състояние. Канализирайте енергията си в нещо по-смислено и уважавайтте труда на другите!

 22. До Стефан ( 1 декември)

  SAW OPEN HOUSE, ДЕН 2-ри

  3 ноември / вторник

  15:30 – 16:30 Представяне на проекта София 2020 от арх. Димитър Паскалев

  Още ли ти е гнило ... :-)

 23. brumbar ( 3 декември)

  Абе захарната се разлага,а вие продължавате да предъвквате ланшния ошав! Така няма да усетите кога е започнало триеналето на Стоилов :)
  Бихте могли все пак да концентрирате енергиите си в актуалните проблеми за решаване !

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории