Градски бъгове: С кола из улиците на Лозенец

от Жана Стоилова, 5.07.2011 | 11 коментара

Лятото дойде, а ние вместо да се излегнем на слънце или поне да си мечтаем за море, ходим по софийските улици и често се дразним. И като се замислим, сигурно защото идват избори и активността в градската среда е забележителна, но все пак недостатъчна.

Дори ако сме решили да посетим поредната новост в столичния културен живот — САМСИ, първо трябва да успеем да излезем от квартала. В случая Лозенец.

В Лозенец улиците са тесни, а колите паркират на улицата и на тротоара — гаражи няма. Това не е необичайно. Необичайното е, че освен че са тесни и пълни с паркирали коли, улиците са и двупосочни.

Така, ако две коли едновременно искат да минат по ул. „Плачковица“ например, едната трябва да изчака на кръстовище, за да успеят да се разминат. Ако двете коли се срещнат в самата улица, едната трябва да върне назад до кръстовището (или да се качи на тротоара, ако има място) — иначе разминаване няма.

Освен това няма улици с предимство — всички са равностойни. Регулацията на движението в горната част на Лозенец е оставена напълно в ръцете (и устата) на шофьорите. Те се разбират с жестове кой да мине пръв, а в някои случаи това право се решава с ръкопашен бой. Без майтап.


Схема на двупосочните и еднопосочните улици в Лозенец (отвори я в голям размер)

Кой ли отговаря за това да се сложат знаци на всички улици в квартала, така че те да станат еднопосочни? Не знаем, вероятно КАТ.

Ние пък държим отговорен районния кмет. Защото негова работа е да направи квартала добро място за живеене.

И въпреки симпатичната предизборна кампания, която лозенския районен кмет е подел, всяка сутрин, на всяко лозенско кръстовище го споменават. Сигурно много киха по това време.

Коментари

 1. градинко ( 5 юли)

  До скоро бях в Борово, където картинката е същата – тесни двупосочни улици и цветисти сцени на всяко кръстовище. Пуснах коментар с линк към поста ви в блога на Прошко, да видим какво ще е оправданието.

 2. Greeny ( 5 юли)

  Най “приятната” улица в квартала, особено рано сутрин, е
  ул. Драгалевска където, точно както споменавате, има паркирани коли (често бусове, които зареждат магазинчетата) и милиони коли, искащи да влязат или излязат от квартала.
  Ако се забрани паркирането и престоя само в 20-те метра на уличката от ул. Кричим до ул. Бигла положението ще е поносимо.

 3. Salvador ( 5 юли)

  Кмет на Лозенец е вече всеизвестният Прошко Прошков, който ще се кандидатира за кмет на София.За съжелние,организацията на движението не е само в ръцете на КАТ.В случая
  В Закона за пътищата пише:

  19. (1) Пътищата се управляват, както следва:
  2. общинските пътища – от кметовете на съответните общини;

  Това е доразвито в следната наредба на МРРБ:
  law.dir.bg/reference…

  Така,че…отговорност на общината си е отвсякъде.КАТ имат много ограничена функция.За това,че едно място е превърнато в кочина,е отговорен винаги,само и единствен този,който го управлява.

 4. Спас Колев ( 5 юли)

  “Освен това няма улици с предимство” – терминът е регулиране с предимство на десностоящия. Което (би трябвало да) е и основният метод. По мои ноблюдения, в Белгия в градска среда регулирането със знаци е голямо изключение, а хората пак живеят някак си.

  А иначе в София с организацията на движението се занимава отдел на вездесъщата ДАГ. Цялата организация на общината има за цел колкото може поповече разходи да минават през центъра, защото нали…

 5. shamans ( 5 юли)

  Вече бая години карам кола в Лозенец (пък и велосипед напоследък) и начинът е само един – изобщо не следваш правилото на дясностоящия, а преди да навлезеш в някоя пряка оглеждаш има ли насрещна кола, след това минаваш колкото е възможно по-бързо опитвайки се да избегнеш повечето дупки, шахти и обърнати павета, спираш рязко на следващата пряка, оглеждаш и повтаряш. Ако се появи насрещна кола намираш възможно най-бързо място за разминаване и чакаш, защото няма никаква гаранция, че човекът срещу теб е свикнал с тесните пространства и може да прецени кое място е подходящо. И само така…всеки ден, всяка минута…:(

 6. боян ( 5 юли)

  малеее какви глупости сте написали… нямало регулация на кръстовищата, това е невъзможно по закон – всички кръстовища са регулирани по един специален начин, освен ако със знак не е указано друго.

  колкото до еднопосочни-двупосочни , има специална структура на СО , която отговаря за това, за трафика и контрола на автотранспортта. Нищо общо с районното кметство. 5 точки ако с помощта на гугъл откриете коя е тя.

  Впрочем, решенията за еднопосочност на улиците се взимат на базата на различни фактори, един от които е желанието на самите граждани – ако вие пишете молба днес, утре други, рано или късно ще се случи.

  Въобще показвате учудващо непознаване на това как функционира местното управление в България, така че целият ви пост е много абсурден

 7. BoatHouse ( 6 юли)

  Без предимство са тези, в чиято лента има паркирали коли. Ама никой май не го знае, а ми се е случвало и една кака с джип да си признае, че не може да кара назад. Ама shamans е абсолютно прав за това как да се преместваш из Лозенец.
  И странно защо в Гео Милев пък тези дейци дето се занимават с проблема направиха сума ти улици – тесни и широки – еднопосочни .?.

 8. vassil ( 6 юли)

  Като дългогодишен жител на Лозенец и шофьор мога да кажа, че тук точното мнение е на shamans – потвърждавам описания от него начин на разминаване. Това, че кръстовищата са неурегулирани, абсолютно не е вярно. Вината на Прошко – точно толкова голяма. И като финал ще споделя, че въпреки всички недостатъци и несгоди в придвижването в Лозенец, винаги съм предпочитал да минавам по вътрешнокварталните му улици и никога не съм имал проблем или невероятно забавяне (освен понякога около “шано”-бензиностанцийката на Милин Камък и др.). В крайна сметка проблематиката е главно за шофьорите, неуспели да усвоят описаната от shamans практика. Тяхното място за мен не е зад волана :)

 9. BoatHouse ( 6 юли)

  “Проблематиката” е за всички, щото няма сито дето да отсява кой колко и какво е усвоил и ако живееш/работиш на долен Милин камък при 35-то е доста затормозяващо да слушаш клаксони и псувни ( и там стават боеве). А и не всеки път човек е на кеф да “се крие и дебне и да се съобразява с миндили.

 10. icoi.blog.bg (10 октомври)

  всеки божи ден карам по няколко двупосочни улици само с едно свободно платно, никога не съм имал проблеми, защото хората просто се изчакват.

 11. Revelate ( 6 ноември)

  Абсолютно мога да потвърдя мнението на shaman, наскоро гледах едно клипче от Индия – горе долу като там е. Да не говорим изобщо, че е рядкост да има табела с име на улица или номер…

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории