Нова сграда в центъра и една прекъсната улица

от Христо Говедаров, 19.03.2010 | 9 коментара

Празните и големи парцели в центъра винаги са били дефицитна стока. А след повсеместното застрояване от последните години практически не са останали никакви.

Логично ми се струва на тези терени да има уникални и емблематични сгради, чиято архитектура да отчита факта, че те работят не само за себе си, а и за обществото.

Една завършваща се сграда на централен терен е тази в карето между улиците Позитано, Три уши и Волга. Приех строителството много лично, защото скри гледката към Копитото от прозореца ми и създаде куп неудобства в квартала.

Новата сграда

Инвеститорите и архитектът на сградата са италианци. Проектът е доказателство, че и чужденците не могат да направят чудеса при необходимостта да се спази ЗУТ и желанието да се получи максимална площ. Сградата прилича на торта, по италиански разточително гарнирана със сметанов крем.


Близък поглед към разточителните форми на новата сграда.

Но това, което много ме подразни, е връзката между новата сграда и градското пространство или по-скоро липсата на такава.

Прекъснатата улица Самуил

Открай време улица Самуил е прекъсната улица. В карето между Позитано, Три уши и Волга преди имаше ограден паркинг, а през последните няколко години строяха въпросната нова сграда.


Улица Самуил (в червено) е прекъсната от карето на новата сграда.

Когато построиха партера, се обнадеждих — по всичко личеше, че ще има пасаж, който ще свързва разделената улица Самуил и аз най-накрая няма да заобикалям като тръгна от Стамболийски към Алабин.

Не стана точно така. Преди няколко седмици, когато махнаха строителните ограждения и започнаха да оформят околното пространство, направиха стена — висока, облицована с камък, която категорично прекъсна улицата, вместо да я използва и подчертава.


Висока стена по протежението на ул. Позитано окончателно прекъсва връзката между двете части на ул. Самуил.


Откъм Алабин подходът е доста по-добър.

А колко щеше да е хубаво да има една вътрешна за сградата улица-рампа. Тогава градът щеше да спечели още една улица, а сградата повече посетители, били те и случайно преминаващи.

Не е ли това смисълът на обществените сгради в центъра?

Коментари

 1. пламен (19 март)

  Писах точно същите работи преди близо година – theplamen.blogspot.c… ;-)

  Впрочем, карето се води “площад Позитано”... предполагам, трябва да го заличат вече.

 2. Алекс Димов (19 март)

  Това ли е въпросният “Солни пазар”. Ако е това – имаше архитектурен конкурс преди време, някъде през 1998-99 година. Всеки един от участвалите проекти беше класи над този “италиански”. Жалко. София не заслужава такива сгради.

 3. Славо (19 март)

  Живея много близо и често минавам точно по Самуил на път за вкъщи. И преди строежа и сега ми е много неприветливо. Точно този район някак си ме дразни. Беше грозно, сега сградата е още по-грозна. Кофти ми е, че като цяло района наистина върви на зле. Не знам какво ще стане след построяването на новия “небостъргач” на пл. Македония (http://pippilotamentolka.wordpress.com/2008/02/06/ploshtadmakedonia/), но едва ли ще ми е по-приятно от сега.

 4. пламен (19 март)

  @ алекс

  баш това е. даже близкият хотел – на ъгъла на фондовата борса се казва salt palace :))

 5. yo-yo (20 март)

  сграда с форма на кравешко лайно. ужасно е. преди от самуил се виждаше витоша, сега се вижда това изчадие :PPPP

 6. Боко (24 март)

  не е проблемът, че от некой балкон вече не се вижда Витоша... проблемът е, че това, което се вижда е нещо грозно... не може себеуважаващ се град да няма нито един естетически критерии при издаването на строителни разрешения... ужас

  сега, за да ни пооправите малко настроението ходете нащракайте новата сграда на дск – един от малкото положителни примери за вписване в околността, модерна архитектура , а не кич :) онзи ден минах по московска и бях много приятно изненадан

 7. аби ( 9 юни)

  Без коментар….

 8. Жоро (25 юни)

  Здравей,

  И аз съм от този квартал… На мястото на тази сграда преди имаше градинка (пред СБА) и паркинг… Имаше и електронни игри, ходех там много.
  Имам обаче един въпрос, надявам се да ми помогнете. На ъгъла на Волга и Позитано има една стара сграда (между СБА и БСП). Имате ли представа кой я стопанисва и или как се нарича? Опитвам от няколко дена да я намеря в нета, но адресите на всеки сайт с карти явно са различни. Мисля, че е на общината, но няма нито табела, нито има някой вътре… Благодаря!

 9. Жоро (25 юни)

  … не оставих контакт:

  joromark@gmail.com

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории