Къде бихме живели: Лофт по софийски

от Анета Василева, 29.05.2008 | 21 коментара

Първо едно уточнение. Лофтове (жилищно пространство със свободна планировка, разположено в адаптирана промишлена/складова сграда с по-висока от обичайната височина на етажите) в София все още няма. Не слушайте агентите за недвижими имоти.

Да живееш в лофт изисква определено състояние на духа и привкус към арт неудобство, наличието на активна смесица от неугледни постройки и бурен живот в тях. Не е задължително и да си артист. В Ню Йорк актуалните юпита се нанасят в Meatpacking District, но се изселват в класическа suburban house след сватбата.

Интересни места, където този тип живеене да се случи и в София, все още има. Някои паднаха жертва на инвестиционни напъни като завод Балканкар на бул. Борис III и Прошековата бирена фабрика на ул. Сан Стефано. Но пък изложбени площи като Склада на Мартиком в печатница Мадара са глътка свеж въздух.

Ето и един класически пример:

Захарна фабрика

Захарна фабрика отгоре
Бившата фабрика има бърза връзка с центъра (бул. Сливница) и вътрешна улична мрежа. По-богатото озеленяване не е невъзможна мисия. За музей на съвременното изкуство и няколко галерии също може да се намери място.

Захарна фабрика фасада
Сградата е красива (колкото и субективно да е това понятие), добър пример от времето си е, има достатъчна височина за лофт пространства вътре и чудесни прозорци.

Захарна фабрика отвътре
Помещенията са високи, светли, подходящи за оформяне на две нива на места.

Захарна фабрика - хале
Производствените халета са с достатъчна големина и добра пропорция за разделянето им на жилищни единици.

Захарна фабрика прозорците отвътре
Нанасяме се! Мерилин Монро на стената, черен кожен диван, един чипровски килим под него и – готово!

Снимки: Христо

Коментари

 1. Pippilota Mentolka (29 май)

  Фабриката даже е архитектурен паметник, ако не бъркам понятието, но е паметник със сигурност. За съжаление е оставена да се поразруши сама, за да изчезне по законен път и после мястото да последва съдбата на горепосочените примери :(

 2. valkoto (29 май)

  и аз се нанасям с вас :)
  страхотно е, просторно, с много въздух, светло и оригинално

 3. Anton (29 май)

  И аз си мечтая за такъв тип жилище, въпреки пробрема с управляването на климата вътре :)

 4. пламен (29 май)

  Бях си харесал халетата на Балканкар (на една пресечка от дома ми)... но никога не съм си правил илюзии, че някой в милата татковина би ги запазил и използвал за нещо друго – жилища, спортни зали, арт центрове. А бяха красиви...

 5. Стела (29 май)

  Преди време се счупих да издирвам такова място в София – не че съм на път лофт да купувам, но любопитно ми беше има ли изобщо такова нещо тука и ако да – къде:) Мислех си и за едни стари фабрики около кв. Княжево – приблизително до последната спирка на трамвая някъде бяха.. +/- 1 спирка...

 6. Катерина ( 3 юни)

  Чета си аз само tropolism.com, но в един момент ми писна да чета все за проектите в Манхатън и никъде другаде, и в отчаянието си намирам вас – голям късмет. Честно казано не съм се и надявала на нещо подобно :)

 7. desi ( 5 юни)

  Всички сгради, които съм оглеждала през годините и са били подходящи за лофт, в последствие бяха купени или разрушени, за съжаление. Е, аз разбира се нямам пари за такъв тип пространство за живеене, но не пречи от години да мечтая за него, и да търся подходящите сгради.
  Но виж това със Захарната фабрика е наистина много удачно място за лофт. Не съм минавала с години оттам, явно :)

 8. nc. ( 5 юни)

  Страхотна идея :-) И аз бих живяла в такова място :-)
  Поздравления за идеите :)

 9. kanew (10 юни)

  Мисля, че в края на 70-те или началото на 80-те във Варна, халетата на старата фабрика “Вулкан” бяха преустроени в ателиета на художниците. Пожар, по- късно, ги унищожи, в т.ч. ателието на графика Стоилов.

 10. kanew (14 юни)

  В продължение на моя коментар:
  http://russpremia.livejournal.com/105549.html
  тук може да видите как един гараж изграден от К Мелников, един от големите руски архитекти- конструктовисти , през 1927 г. е превърнат в център на съвременното изкуство /ссс-гараж/ от Даря Жукова-приятелка на Абрамович.

 11. vaLntine (18 юни)

  Май май всички са съгласни да живеят там но има проблем ... с покривната конструкция :(

  http://focus-news.net/?id=n981040

  В България за съжаление явно дейсваме на принципа “каквото не се строи се краде”.

 12. Ицо ( 9 юли)

  ех и тютюневите складове в Пловдив заминаха по предназначение

 13. Валери (14 октомври)

  Вчера си говорих с някой точно за тези фабрики. Как в Лондон са преусторени и са най-скъпите места за живеене. А тук се рушат. Сигурен съм, че някой ден някой общинар ще реши да ги събори срещу рушвет за строеж на някоя “модерна кооперация”.

 14. Цвети (29 януари)

  и аз искам да живея там ,главно заради прозорците високите тавани и липсата на стени
  представете си ако пуснем и силна хубава музика

 15. aa (26 февруари)

  Знам, че постът е стар но като видях това:

  www.btv.bg/videos/us…

  и се сетих за хубавата ви идея. Сърцето ме заболя.

 16. vanise9 (21 август)

  Като архитектура, това е мястото на мечтите ми.Само ако можех да го притежавам и облагородя................

 17. Божидара (11 септември)

  Добре де, а някой поискал ли е официалното становище на НИПК? То е ясно как стоят нещата със собственика и поддръжката, но ако се потърси отговорност от института, те не могат проста да замълчат...трябва да дадат някакво обяснение защо не се прилага закона (особено ако въпроса е зададен от медиите). При това, той не просто не се прилага, а системно се нарушава. Може би всичко в България, поне на този етап, става или с пари или с много шум...

  www.dnevnik.bg/bulga…

 18. Nia (22 декември)

  Mnogo e hubava za art centur ili kakvoto i da bilo drugo neshto stiga da e napraveno kakto trybva!
  Sdrujenie IME veche za 4 ta godina shet pravi v veche “ne zanemarenata “ Vodna Kula v lozenez art fest koito shte vkluchi i razlichni workshopi seminari i- debati za: naprimer budeshteto na sgradata i t.n.! Osven tova nyama da e samo v Loznezen Vodnata Kula ami i v Bankya starta Banaya na 1 vo chetene – oshte utochnyavame ! Zashto da ne napravim kapmania za budeshteto na podobni sgradi , vkluchitelno i na Zaharna fabrika shte izpolzvame sluchaya da se razglasyat ideite iz mediite prez Juni i moje i da stigne do nyakoe uho
  Predlagam!

 19. Анна ( 9 август)

  Влюбена съм в тази сграда! Всеки път като мина от там имам желание да пусна тото и ако съм късметлийка..ехх мечти, да си я купя..за мен и само мен..
  как досега никой не го е направил ?!
  надявам се че някой ден някой човек със чувство за стил и солидна банкова сметка ще я оцени, дано преди времето да вземе своето….

 20. afsred (11 август)

  А тук се рушат. Сигурен съм, че някой ден някой общинар ще реши да ги събори срещу рушвет за строеж на някоя “модерна кооперация”. <a href=‘www.quickestpharmacy.com’>pharmacy</a>

 21. pharmacy (11 август)

  pravim kapmania za budeshteto na podobni sgradi , vkluchitelno i na Zaharna fabrika shte izpolzvame sluchaya da se razglasyat ideite iz mediite prez Juni i moje i da stigne do nyakoe uho

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории