Къща от камък или какво да оставиш за поколенията

от Анета Василева, 17.04.2009 | 19 коментара

Преди известно време писахме за каменните фасади. Е, оказа се, че нямало нужда да ходим до Швейцария или Китай, за да попаднем на съвременна каменна къща.

Тази тук открихме съвсем наблизо, в едно малко софийско село в подножието на Стара планина. Все още е в строеж, изглежда недовършена и недодялана. Но не се подвеждайте от снимките. Хубавата къща се познава още от строежа.

Хареса ни по няколко причини:

Местоположението

Къщата е на баир и на завой. Вижда се отдалеч. Изненадва, което е супер. Няма начин местните да не са й измислили вече и прякор — я трафопоста, я цитаделата.

Формата

Всъщност харесваме къщи като трафопост. Особено когато е съвременна интерпретация на трафопост. Северната стена е под ъгъл, прозоречните отвори са големи и семпли или малки, в композиция.

Материалите

Характерното в тази къща е, че всички стени са стоманобентонни. Каменната зидария отвън е от стари камъни, явно са взети от някоя разрушена къща или воденица примерно и използвани отново.

Интересно ми е как ще решат детайла с дограмата.

Това е то къща, която да оставиш на идните поколения. С толкова много бетон и камък и склонът да тръгне надолу, тя ще остане. Ще устои и на архитектурни моди, и на природни катаклизми.

Коментари

 1. wakeop (17 април)

  Това с бетона поразвали първоначалното ми впечатление. От първата снимка и заглавието бях изпаднала в див възторг, че все още има майстори, способни да вдигнат такова нещо с каменна зидария, при това без никъде да се види дървена греда :)

  Иначе изглежда много яко, стилно... и малко на прабългарско удря :)
  btw “бункера” ще му отива като прякор...

 2. georgivar (17 април)

  сигурно и камънаците са остатъците от мавзолея ;)

 3. Пеева (17 април)

  Когато видях снимките отдалече, направо ахнах от удоволствие.
  Но на снимката в близък план изглежда, че и камъните са “изкуствени”. Ако са истински е чудесно, писна ми от имитации.
  По повод земетресението в Италия по някоя от нашите телевизии хванах репортаж, в който един 50-тина годишен италианец си скубеше косите, защото 100 годишната къща на дядо му си стои, докато всички по-нови са паднали или поне много, много сериозно пострадали.
  Дизайнът радва окото, но не може да замести конструкцията и функционалността, той трябва само да ги допълва.

 4. Павел Янчев (17 април)

  Стилна и свежа е. Само аз ли не виждам топлоизолация обаче?Както и детайла с дограмата, за който сте споменали, ме притеснява.
  А камъните са истински и даже, според мен, първо са наредени те и после са ползвани като кофраж за стоманобетона (поправете ме, ако не съм прав)
  Ако има и снимки от еркера може да постнете.

 5. asen (17 април)

  Къщата е приятна,
  а дограмата ще е монтирана с котви от вътрешната страна на зида предполагам .

 6. mok (17 април)

  Да, дограмата няма да представлява проблем. По отношение архитектурата – доста предъвкана към днешна дата, но не и в БГ ми се струва. Така че – къщата си я бива, още повече, че аз принципно съм “ЗА” с двете ръце за повечко бетон в еднофамилните къщи. Моят дом е моята крепост. А не при първото наводнение/земетресение да си намериш спалнята в мазето.
  П.п.: така като гледам сте издебнали майсторите в обедна почивка. Такива къщи си имат мастити чичковци инвеститори и не пускат кого да е да им щрака отвътре :Р
  Или строежът е замразен?

 7. валери (18 април)

  хубав замисъл, но опорочен от липсата на топлоизолация и залагането на детайл при градежа...
  да почакаме завършека с дограмите и интериора все пак

 8. Trendoffice (19 април)

  Да – къща с концепция. И характер.

 9. мирослав (21 април)

  Коментарът и представянето на къщата и самата къща много си отиват-имат претенцията да съществуват само заради самото съществуване.Критика само с насмешка не става,трябват и аргументи:-)

 10. Creator (22 април)

  Обещаващо изглежда-истинска “феодална крепост” на 21 век :).Мен обаче също доста ме притеснява какво се случва с изолацията.

 11. Anton ( 3 май)

  Отпред плаче за едни огромни витрини :)

 12. ch ( 7 май)

  “Това е то къща, която да оставиш на идните поколения. С толкова много бетон и камък и склонът да тръгне надолу, тя ще остане. Ще устои и на архитектурни моди, и на природни катаклизми.”
  Каменната облицовка не е най-дълговечното нещо на света, така че за поколенията ще остане само бетона;). Формата и материалите са продиктувани именно от архитектурната мода, а не от тектониката на камъка. Такава равномерна зидария без щурцове и с толкова големи отвори е невъзможно да се изгради от камък. В случая каменната облицовка си е циганийка.

 13. sculpt ( 8 май)

  от едни слухове знам че ще има метален контур от дебела ламарина около витрините което ще реши циганийката на ch
  топлото било постигнато с дебелината на стените 60см + вата вътре
  покрива бил тераса също а инвеститора готин ентусиаст на който му свършиха парите май

 14. cveti (14 февруари)

  az sam ot,, mestnite ,, imam i kamenna ka6ta ot dqlan kamak ,tova na koeto pravite moje bi reklama e oda na gluposta ne prili4a na ni6to i poneje terena zapo4na da se svli4a ot tejesta iskat da se otarvat predpolagam , a stila kakav e , kade e krasotata

 15. калин (10 март)

  Прилича на мавзолей,мол,бетонен блок няма я топлотата на къщата.

 16. калин (20 юни)

  По скоро “мавзолей на глупостта” но трябва да има снимка и на квадратната каменна глава на архитекта

 17. papi (25 август)

  tova ne darji li mn studeno

 18. весо (11 септември)

  Не мога да повярвам, че има хора на които това кубче се харесва!!!

 19. Master (19 май)

  Случайно попадам тук, гледайки снимки на каменни къщи.
  Искам контакт със строителите. Даже не е интересен инвеститора, може би ,повече е интересен архитекта. В тази постройка има някаква стихия, която виждам от снимките. Въпросната облицовка е от дялан камък отвътре е бетон. Само за протокола, три камъка са 100 килограма. Изумен съм как е направена тази къща и от какви хора!? От къде са тези майстори!??Как и колко им е платено!? Тук е трябвало да има голям кран, скелета носещи огромни тежести, бетон-помпа, кофраж пълзящ, Определено трябва яка основа. Такава сграда се строи с години, но тази е направена със замах ей така отлята е сякаш някой е вълшебник е направил замах и я е изградил в груб вид. О къде са хванали тока, водата, интересното е ,че се влиза от пътя вътре в къщата. Изумен съм който и да е инвестирал в тази постройка е разполагал с хора майстори и архитекти явно отдадени на работата си.

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории