Каменни фасади

от Анета Василева, 25.02.2009 | 18 коментара

Много харесваме естествените материали. Харесваме ги още повече, когато са използвани нетрадиционно и ни изненадват. Като цяло обичаме архитектурата да ни изненадва.

Сега ще погледаме малко камъни. По-долу следват две наскоро публикувани сгради, при които камъкът (традиционно) е използван като фасаден елемент, но въздейства неочаквано.

Исторически музей в Нингбо, Китай

Архитекти: Amateur Architectural Studio

Зидарията е изпълнена от различни по вид и фрактура камъни. Фасадата прилича на абстрактна композиция. За сметка на това обемите са стерилно прости.


За цвят на места са вмъкнати дори керемиди.


Друга фасада на същата сграда. Тук в композицията с камъни се включват и небрежно разхвърляни отвори. (Photos: Iwan Baan)

Обществена библиотека във Виянуева, Колумбия

Архитекти: Meza + Pinol + Ramirez + Torres

Сградата е пример за еко-строителство в бедна държава, в която еко означава по-скоро естествено и евтино, отколкото престижно и модерно. Състои се от два обема — дървен, за който е използван материал от контролирани гори, и каменен — с габиони (камъни в телени щайги или мрежи), камъните за които са взети от близката река.


Каменният обем. Габионите са местно производство.


В строителството на библиотеката помагали и местни хора. Затова конструкцията и детайлите са прости и low tech, но пък доста успешни (Photos: Nicolas Cabrera, Alejandro Pinol)

Допълнение: Няколко месеца след този пост направихме чат-интервю с един от архитектите на библиотеката — колумбиеца Алехандро Пиньол.

Коментари

 1. Pavel (25 февруари)

  Примерите са много яки. Само забележка относно последното изречение: детайлите може да са прости, но това не значи, че са успешни. Времето показва дали даден новаторски детайл е успешен, особено при фасадите.

 2. Creator (25 февруари)

  Тая мода с камъните не я ли въведоха Херцог и Де Мюрон с една винарна ,или греша?Лошото е ,че тия фасади стават за топъл климат – при нас няма как да станат зимата.

 3. Мок (26 февруари)

  Габионите не стават, но принципно каменните облицовки стават. Замисли се какви материали има по планинските къщи – камък и дърво.

 4. Creator (26 февруари)

  Да но частта с камък е в първия етаж за склад!

 5. Mok (26 февруари)

  Не съвсем!

 6. Анета (26 февруари)

  Не подценявайте габионите. При студен климат те са облицовка, а не зидария. Зад тях стената е със стандартен фасаден финиш — бетон (като в тази къща в Германия), тухли, стъкло (като във винарната на Herzog & de Meuron).

  Предимството на габионите е, че са евтини и няма нужда от велик майстор, за да насипе камъните.

  Имат си и еко-функция — голяма термомаса, добро отвеждане на водата и прочие. Не са стандартно решение, но пък това ги прави още по-интересни :)

 7. Mok (26 февруари)

  Ето – Анета ме отмени в обясненията, тъй като ме мързеше да пиша :-Р

 8. Pavel (26 февруари)

  Хм Анета, този детайл от къщата в Германия нито е евтин, нито може да се изпълни лесно от обикновен майстор, а не обучен монтажник. Това е все пак детайл за вентилируема фасада. Много е вероятно насипването на камъни даже да се прави в цех, а не ‘на място’. Според мен и в този случай доброто решение е скъпо, но пък наистина е еко.

 9. Creator (27 февруари)

  А Pavel го е казал вместо мен :) Като му сложиш тухла става всичко друго ,но не и етино.Основно предимство за мен е ,че така сградата “израства” от “майката земя”

 10. е. куртева (27 февруари)

  Дефинирайте критерии за евтино. Това което наблюдаваме като стандартна строителна практика из БГ, по стандартите на Европа се нарича ‘безплатно’. Ако не сравняваме с последните ни местни традиции, според мен подобна технология е сравнително евтина в сравнение с позитивите, които следват при експлоатация и рециклиране на сградата.

 11. Creator (27 февруари)

  Евтино по – цял свят е евтино /въпроса дали е оправдано е друг/.Това което ти бъркаш е ,че по наще ширини думите евтино-некачествено -предните две задължително са ръка за ръка ,но не са едно и също.За да дефинирам евтино е нещо което се състой от една технология с едни основни масови материали и се прави наведнъж за да задоволи всички изисквания.Некачествено е като вземеш една пройзволна технология да преработиш/спестиш част от основните и илиминти с цел намаляне на цена до максимума.Доста често евтина технология изпълнена качествено е по-скъпа от скъпа технология изпълнена некачествено/типичен пример при нас са масово ширещите се облицовки Еталбонд/.По този повод габиони и камък използвани в топлите старни са евтини – парвиш само камаъни и те задържат вода-слънци,дъжд.................При нас ще ти се наложи да изграждаш и тухлен зид със всичките му нещо/даже може и изолация да му се наложи/ което е все едно изграждаш две къщи.Винарната на Харцог и Де Мюрон има само габинои без зид/може да има някоя сепарирана стая която да съм изпуснал по снимките/!

 12. Pavel (27 февруари)

  @е. куртева: Ок Еве – евтино е цена, по-ниска от тази, която си позволява средностатистическия български инвеститор за фасадна облицовка към днешна дата. Все пак се предполага, че обсъждаме възможностите за реализация на тези детайли в България. За всичко останало съм абсолютно съгласен с теб.

  @Creator: Сигурен ли си, че винарната няма зидове? :-)

 13. е. куртева ( 2 март)

  @creator

  ‘илиминти’ ‘парвиш’ ‘камаъни’ ‘слънци’ ‘със всичките му нещо’ ‘Де Мюрон’
  запетайки???

  Моля Ви, това е нечетимо.

  @pavel
  пафка, най-харесвам, че в немския език има две думи, които значат евтино. Едната на български най-често е превеждат като изгодно. А втората самите немци е ползват основно по повод Китай или junk храните. Аз май през цялото време имам впредвид първата категория евтино. А дали е възможно, надявам се да, но най- вероятно ще е в малък занаятчийски мащаб.

 14. tarelka ( 4 март)

  aaa znachi tozi pat Gabioni ne Shtaigi s kamani :)

 15. Creator ( 4 март)

  Да ето снимка – enkebollfoundation.o…
  Даже си спомням ,че едно от предимствата е ,че дава “лека светлина” ,а пази температурата в избата “ниска”.
  P.S.Сори за правописа – обаче натискам грешнтие копчета по клавиатурата :(

 16. fasadi ( 3 юли)

  има бъдеще в това начинание

 17. marina ( 9 октомври)

  Колеги, а замисляте ли се за поддръжката на габионите? Ако не са добре уплътнени камъните например, си стават жив змиярник. И каква естетика носят в една силно замърсена градска среда, когато за няколко месеца ще се покрият с прах и други гадости. (както например стана с шарените влачени мазилки върху сгради край транспортно натоварени улици и пътища). Комай за хигиената на сградите никой не се замисля.

 18. Мартин (28 септември)

  Здравейте,
  като непрофесионалист искам да се включа в дискусията с един много прост въпрос, но някак си не мога да си го избия от главата.
  Габионите са супер, много ми харесват и за фасади и за др неща, но най-много за огради……въпросът ми е само един…..с течение на времето метала търпи корозия……какво се случва с него ако се “разши” габиона? Има ли разрешение за това?

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории