Искрено и лично

от Жана Стоилова, 7.06.2007 | 3 коментара

Така изглеждаше кварталът, в който съм израстнала:
Кварталът преди

А така изглежда сега:
Кварталът, какъвто е сега
Kварталът, какъвто е сега

Знам, че това не е новост за никого. Чуха се гласове и за софийските градинки, и за морето, и за Банско... Но когато са засегнати детските ти спомени, боли повече.

Аз не съм против новото строителство — в крайна сметка това работя. Против съм Закона за устройство на територията (ЗУТ), който позволява чрез частични изменения на Устройствените планове да се случва архитектура, чужда на мащаба и характера на мястото. Убедена съм, че съобразяването със средата е в основата на добрата архитектура.

Коментари

 1. howbizarre ( 7 юни)

  Ей... поне си имаш снимка... от квартала ... :о)

 2. valkoto ( 9 юни)

  Колко тъжно.
  Наскоро бях в Рим и най-голямата разлика, която открих със София и други български градове е, че градът има стил и дух, който е запазил с течение на времето. Сградите наистина бяха много и много близо една до друга и почти нямаше въздух, но въпреки това си бяха на мястото и зеленина не липсваше. Както в София, така и във Варна, а и както може да се види и в твоя роден град не се правят само частични изменения на устройствените планове, а според мен устройствени планове няма и всеки строи каквито сгради му хрумнат, където му хрумнат (разбира се, с нечие авторитетно позволение и велик интелект). И аз не съм против новото строителство, но у нас то повече руши отколкото да създава какво и да е. Засега се радвам и ми дават надежда градчета като Копривщица, където се стараят и новите къщи да са в стила на старите и да поддържат духа на градчето.

 3. tarelka (16 юни)

  строим и продаваме.като застроим всичко тогава и дървенца,зеленинка пак ще има, споко.

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории