Големи градски бъгове: НДК старее грозно

от Анета Василева, 12.05.2010 | 28 коментара

Забелязали ли сте една специфика на българското село? Каквато и къща в какъвто и двор да има, рано или късно тя обраства в най-разнообразни постройки със строго утилитарна цел — сайвант, лятна кухня, кокошарник, обори, гараж, втори гараж, покрит навес и т.н.

Може да ви се струва странно, но най-емблематичната “градска” сграда в републиката — НДК в София, все повече заприличва на редова селска къща. Представителната сграда с неясен статут и непрозрачно управление, е отрупана (и продължава) с пристройки, рекламни пана, тенти на ресторанти, временни барове и т.н.

По-долу следва едно поредно недоразумение — временно-постоянната пристройка към нощен клуб Culture Beat (който, за да сме честни, има интересен интериор).


Да се направи успешна пристройка към характерна сграда е доста трудно. В случая имаме неуспех. Отделно се питаме кой е разрешил да се пристроява НДК


Пристройката е непропорционална, изпълнена с евтини материали и много лош детайл


Наред с всичко останало е използвана бяла алуминиева дограма, представете си


Като казахме лош детайл…

Коментари

 1. боко (12 май)

  мда, ужасно грозно, най-странното е , че НДК не е паметник на културата… а би трябвало да бъде такъв от национална значение, барабар с целия парк – може много хора да не я харесват, но реално е най-мащабната, уникална и грандиозна сграда в България и е някакъв символ на столицата.

  За щастие поне демонтираха рекламите – предполагам във връзка с влизащата от юни наредба. Половината сграда беше в разни водки, бири, голи жени и т.н.

 2. doni (12 май)

  Наистина трябва да е от национално значение, някъде четох че по груби сметки на Друмев в момента стойността на НДК е около 1 милиард лева. Култува сграда, глътнала много средства на народа.

 3. Мила (12 май)

  НДК – символ на столицата?!
  Вероятно за провинциалните предприемачи, които в момента строят чисто новички шарени блокчета.
  Тържествено обещавам, че когато забогатея, ще купя сградата на НДК и ще я срина със земята, за да отърва съгражданите си от тази болезнена гледка:)))

 4. овгжавгф (12 май)

  Много интересно ми се видя нещо, което прочетох в една статия за НДК във в. Култура (дали не беше от арх. Павел Попов?).

  Ще се опитам да преразкажа по памет – целият комплекс на НДК (заедно с парка, детския кът и т.н.) бил проектиран с оглед нуждите на “всестранно развитата личност”, но понеже социализмът така и не успял да произведе всестранно развити личности, упадъкът започнал още тогава.

  А иначе – на мен комплексът НДК ми допада по много причини и ме яд, че паркът, подлезът и други части бяха “откъснати” от него, опустошени вандалски и нацвъкани със всякакви неща, на които мястото им определено не е там.

 5. главен архитект (12 май)

  Питам аз и отговор не искам, кой е разрешил да се направи това.

 6. Дамян (12 май)

  Колеги,

  Супер е това, което правите. Но не е достатъчно. Трябва да се предприемат мерки – жалби, сигнали, дела. Все пак сме демокрация.

 7. ева (12 май)

  ФК- Варна има още по-жалка съдба, нали е по-дребно и е достатъчен един винил за да го затрие.

 8. Алекс Димов (12 май)

  Расте и .. простее … и …. националендворецНАкултурата
  Защо ли тези стълби не станаха средище за срещи на младите? Нали моста на влюбените е там. Дали не е нещо градоустройствено сбъркана цялата концепция?

 9. И.Е. Станков (12 май)

  Наистина ли са махнали билбордите и рекламните пана?!
  Това е се равнява на културна революция в нова България, бе хора!

 10. E (12 май)

  някакъв евтин пост-апокалиптичен екшън го бяха снимали пред НДК, но там го бяха удължили нагоре с фотомонтаж, та приличаше на небостъргач.
  Войниците от филма раздаваха шоколадчета на натурални софииски циганета, които се бяха събрали в един пресъхнал и тревясал фонтан. явно преди да ги възстановят…

 11. Creator (12 май)

  E как се казва филма?

 12. M (13 май)

  Хубаво, че Вероника е упорита, та грамадната Александра Стоилова по сутиен изчезна от стената. Засега.
  Бялата дограма обаче, не им се е получила. Тя според мен и на иначе прекрасния клуб не се връзва особено.
  Но пък, как мислите трябваше да си направят терасата? Искам да кажа съществува ли подходящ метод или като цяло е лоша идея?

 13. Тодор Пеев (13 май)

  Благодарение на Вероника Вапирова, по чието дизайнерско виждане и решения е създаден клуб Culture beat, и още няколко души огромният рекламен трансперант на българската алкохолна компания изчезна.
  Държа да отбележа, че “несполучливият детайл” е временна конструкция, който в най-скоро време ще бъде отстранен и терасата ще бъде отворена и без дограма.
  “Селската пристройка” не е просто нощен клуб, а културно заведение, в което се осъществяват най-различни събития, подпомагащи българските артисти. Например литературни четения на български автори, презентации на различни школи – танцови (танго, самба, сауса, капойра), различни национални традициоанни изкуства (икебана, дзиенджъ, оригами…), също така е и сцена на множество български и проспериращи DJ-и.
  Това не е просто поредния бар или дискотека, която е създадена с цел да събира пияници и наркомани, а културно средище на столичния интелектуален и културен живот.
  Моля авторката, Анета Вислева, да отговори на въпроса, защо се вглежда само в нашата ВРЕМЕННА дограма, а не обърна внимание това, че клуба изчисти графитите от стените на Националния дворец на култура? Също така бих попитал защо не обърна внимание и на останалите “селски пристройки”, който постоянно никнат и изчезват около културния център?

 14. Анета (13 май)

  @Тодор Пеев, в случая става въпрос какво човек вижда, минавайки край НДК. Вижда грозна пристойка, а не това, че вътре в нея се провеждат културни събития.
  Това за графитите и билбордовете е супер (впрочем за графитите не е чак супер, създаваха атмосфера, но ок). Ако клубът толкова държи да се знае, да бе сложил някоя дизайнерска табела, на която пише какво е направил за доброто на НДК.

  @М, това с терасата е по-скоро лоша идея май.

 15. Tодор Пеев (13 май)

  @Анета, истината е, че терасата и в частност тентата отгоре беше при заварено положение – предишната беше в зелен цвят на една марка бира, а “остъклението” – прозрачен пластмасов бризент, съсипан от времето и безстопанствеността, защото доста време вече създаденото помещение на това място беше заключено и безпризорно.
  В този ред на мисли, появата на Culture beat по-скоро облагороди мястото… Още веднъж казвам, че скоро тази дограма ще изчезне и мястото само ще придобива по-добър вид. И със сигурност Вероника Вапирова ще се погрижи това да стане по най-подходящия начин, без да загрозява все още не категоризираният паметник на културата – НДК.
  Странно как предишният значително по-неугледен вид на мястото не Ви е направил впечатление.
  По повод на графитите съм склонен да не се съглася, защото доста голяма част от тях бяха аматьорски, нецензурни и в общи линии – безсмислени драсканици.
  И не разбрах, арх. Василева, само Culture beat-овата тераса ли Ви направи лошо впечетление около, във и на НДК до там, че да я снимате, опишете и категоризирате по този начин, без дори да потърсите обяснение за явлението?

 16. климент (13 май)

  Поредната грозотия, оправдана като културно средище!
  @ТодорПеев, абе, човеко, за кои изчистени графити говориш? Я виж снимките по-горе! И коя е тази Вероника?

 17. grayscale (13 май)

  wtf. Да притихнем смирено пред идеята да облагородиш “пластмасовия брезент” с бяла дограма. Ало, Хюстън, това , че нещо е по-лошо от друго лошо нещо не означава, че второто е хубаво.

 18. Кристиян Иванчевски (14 май)

  Светът е малък. Поздрави на всички в Лозенец бар, Фънкис, Fun Kiss и Culture Beat.

  ;-)

  Никои не спомена реалния арендатор, срока на арендата, цената, управата на НДК, да не говорим за други “пристройки” на покрива, от към пилоните, в катакомбите, “малката” сграда…

  И все пак това бетонено чудо, само по себе сие чудо. Не бих искал да го наричам дворец на културата, но “става”.

  Забравих също архитектурното чудо паметник, кафе кока кола, кравай – кебабче, ултра куул нон-стоп алкохолизъм (до множеството ниски пилони за знамена), бизнес център всичко от битака, кино пера пари, заведение танцувам на масата, бар секси селянка, магазин фифти цента, облекло гъзарско и множеството изродии около бетонният шестоъгълник(6?).

  п.с. може би съм малко пристрастен ;-)

 19. grayscale (14 май)

  Това кое, защо и дали се харесва на някой според странно формирания му вкус е много дълга тема… Факът е, че НДК го има и задачата е да се стопанисва оптимално добре за да запази естетиката си и да изпълнява функциите си. Комплексът е плод на идеологията и вижданията през 70те години и носи духа на времето си. Нищо ненормално и грозно не виждам в това.

  Не разбирам идиотското желание да се събаря или “преправя” всичко, което не ни се струва “модерно”… Особено на фона на новопостроената “модерна” гняс около нас. Дайте вече по-сериозно и да се обосноваваме когато плюем нещо: какво предлагаме като алтернатива и можем ли да го измислим и реализираме по-добре. Аз се съмнявам много.

  По повод паметника на НДК мисля, че трябва направо нова тема, където броят на коментарите “в смисъл некво такова, ни мъ кефи човече” ще определи колко всъщност е стойностна оценката на “публиката”.

 20. maria nedeva (14 май)

  Колкото и куул да е интериора, все пак могат да се погрижат да се нагодят спрямо екстериора… мисля си, че това като цяло ни е проблем на столицата – всеки си мисли там за неговото си, правят се нещата на парче и неволно се прецакват и околните сгради и т.н.
  В случая трябва май да се запитаме кой-какво-как стопанисва в тази държава и по някакъв начин притежаваните от нея обекти, защото терасата – да кръпка е, ама преди това една девойка беше се поразсъблякла на един билборд. В същото време как така НДК разрешава такива кръпки? Явно някой-някъде е разписъл, а дали се е замислил как ще изглежда, дали това е одобрения план и кога се е случио – кой знае…
  Иначе Culture beat e приятно местенце, но някак дразнеща е посочената кръпка… подозирам, че именно бялата дограма е привлякла вниманието, защото гореспоменатият брезент вероятно като цвят е бил по-незабележим :)
  Не мога да разбера защо Тодор Пеев така се дразни и с леко нападателен тон сочи, че дограмата е “ВРЕМЕННА” – може и да е така, но това авторката няма как да го знае. Като обикновен минувач забелязва основните характеристики. Едва ли вие сте питали кой-какво-как мисли да си мести примерно временните постройки и павилиони около НДК, нали?

 21. Пашко;) (14 май)

  Човек да направи един пън нещо различно и вие ше го изядете с парцялите бе ахах. Може ли такава простотия. Тва е първия български клуб, за който може да се каже, че е клуб, а не “дискотйечница”, както ви е по-удобно. Колкото и да плюете нищо няма да се промени. Обратно на село паляци!

  ПП. Ходи снимай “Шестоъгълния петохуйник” от другата страна на НДК !!!

 22. Тодор Пеев (14 май)

  @maria nedeva: Разпалено обяснявам, защото реално фактът, че е временна обяснява защо е грозна – това не е най-доброто обяснение, но да кажем, че тази дискусия в крайна сметка ще доведе до адекватна градация след време… Никой не пита какво коства на човек да направи нещо, какви срокове е имал и прочее подробности, а му е най-лесно да плюе – as aways.
  @grayscale: “Факът е, че НДК го има и задачата е да се стопанисва оптимално добре за да запази естетиката си и да изпълнява функциите си” ————> Ти НДК въобще имаш ли идея как функционира и защо е категоризиран като един от топ 10 конгресни центъри на света и моля те не ми давай уроци кое е лошо, по-лошо и добро. Сам също съумявам да преценя.
  Хора моля Ви, помислете преди да пишете поне малко, а не просто да ръсите пепел безпредметно.

  П.П.: Все още чакам арх. Василева да ми отговори на въпросите по-горе.

 23. maria nedeva (14 май)

  @ Тодор Пеев
  Благодаря за отговора. В крайна сметка и двете страни имат своите доводи. Прав сте за това, че типичната реакция на българския гражданин (ако може така да се определи изобщо) е да бълва негативизъм, но считам, че понякога има критика, която може да се взима под внимание. Или по-точно да се търсят причините за тези резултати, които са подразнили авторката.

  Това, че дискусията тръгна от клуба, който според мен стартира в един не много добър период, но имаше нужда от него т.е. намери нишата си и оцеля за първите няколко месеца, не значи че проблемът е в него. Напротив, няма лошо в това помешения, които не се използват да намират ново приложение, но да се поддържа поне някаква обща визия. Защото погледнете София – ами то… кръпка до кръпка в архитектурно отношение (не съм архитект, но прави впечатление), същото е и когато става въпрос за конкретна сграда… просто това се пренася като практика. А не е добре, съгласете се, поне вие претендирате да разбирате от дизайн т.е. посочената от вас по-горе жена.

  Тръгва се от едното, за да се стигне до цялото. Според мен отговори трябва да се търсят по-скоро от този, който е позволил това да се случи и да продължава да се случва. Примери в София има достатъчно и водят към една мисъл, че в крайна сметка всичко е въпрос на добро управление.

  Знам, че е трудно да правиш бизнес, още повече когато се опитваш и да има нещо полезно за обществото в него. Макар да не ви познавам, вярвам че сте от хората, които държат на думата си и предполагам, че временна постройка е просто решение, което ви позволява да си стъпите на краката като новооткрито място. Радвам се, че има такива места и ви желая успех, защото силно вярвам, че с развитието си всеки може да помогне на другия.

  А що се отнася до критиката – дори и от нападките може да се извади нещо конструктивно. Лично аз се радвам и на реакцията на авторката, защото без такива ще продължаваме да седим на същото ниво и да правим едни и същи грешки по отношение на градската среда. И бих се радвала, ако нещата се обърнат в предложения т.е. как нещото би изглеждало по-добре (ясен е варианта “като го няма”), но това може би влиза в консултантските услуги и не смея да питам, макар да ми е интересно.

  Хубав уикенд

 24. grayscale (14 май)

  @ Тодор Пеев
  След като разбрахме , че знанията ми колко са “конгресните центъри” и как функционират са под въпрос, респективно – ти си професионално запознат, моля те, осветли ни кой си? Какво общо има тоя клуб с конгресен център? Пиши по-свързано. Пак казвам – грозно е и е интересно, че си го възприел като урок.
  Пет реда нагоре също си писал, че е грозно, но явно искаш да го четеш само от собствената си клавиатура…

 25. Klient (16 май)

  Sledq razgovora ot na4aloto i iskam da pitam oplakva6tite se, dali sa posetili predi6niq Club (funkies) koito be6e na mqsto na CultureBeat…..i da ni pokajat komentarite im i snimkite ot togava6tata grozotiq…..reklamata na birata po tentata na terasata(qrko zelena!!!!), reklamata na vodkata s macki po sytieni, grafiti navsqkude! A otnosno grafitite, ne razbrah koe im e hybavoto? kakva atmosfera suzdavat sini, 4erni i 4erveni 6preiove i boi bo beliq kamuk??? Edvali T.Jivkov e imal predvid skeiterite i vsqkakvi drygi kogato e postroil zgratata, i e suzdal golemi beli povurhnosti po zgradata za pruskane i boqdisvane…… KAKVI SA TEZI PROSTOTII??? aide kato ne mojete da otgovorite ne6to seriozno, po-dobre zamul4ete 4e se izlagate dvoino….Celiq plo6tad e razry6en. Kato vali nqma ot kude da minesh zaradi giolovete i dvije6tite kamani….Mursotiq i mizeriq navsqkude….Cqla Sofia e v mizeriq i pulna s grafiti(da ne se oplakvame de, vse pak ima nqkva atmosfera suzdadena!). A horata ot Culture sa dali sus sigyrnost golemi symi za da opravqt mizeriqta ot ednata strana, a vie pliyvate…..Po4ti sum sigyren 4e pred va6iq blok e 100 puti po-mizerno, kakto e navsqkude..Zatova opravete purvo va6ata mizeriq i ostavete komentarite i kritikata za tezi koito go mogat..Budete sigyrni 4e ima kompetentni organi koito sledqt razvitieto na zgradata i na klyba, i ako ima6e ne6to grozno i krivo, 6tqha da reagirat vednaga….Ostavete izbivaneto na kopleksite vi za sega ili po-dobre smenete temata….ili o6te po-dobre smenete glednata to4ka….NDK ima dosta strani…ima o6te nqkolko restoranti i klyb4eta v zgradata…..Ako vseki edin ot tqh postupi po su6tiq na4in i iz4isti negovata strana, NDK 6te stane kato 4isto nov. Oplakvaite se za razry6eni plo6tadi, za narkomanite po tqh, za piqnicite po tqh, za akite na ky4etata okolo NDK i za vseki oligofren koito pozvolqva ky4eto si da vur6i edrata my rabota kudeto iska, osven v tqh, za razry6enite pametnici, za dypkite po ylicite, za razry6enite podlezi, za korypciqta, za bezraboticata i mnogo drygi frapira6ti temi i ostavete cyltyrnite hora koito obi4at hybavoto i 4istoto da si vur6at rabotata. A ako tolkova mnogo vi lipsvat grafitite reklamite na mastikite i na birite i cqlata tazi zagybena “atmosfera”, ostavete kordinati i vednaga 6te vi izpratq desetina napy6eni i pqni ot bira vandali sus 6preiove da vi napryskat celiq kvartal i da se mesti hybavata atmosfera do vas. Kolkoto za reklamite na birite i na vodki i mastiki, sus sigyrnost moje da se montirat po va6iq blok 6tom i za bez pari. I o6te ne6to otnosno evtinite materiqli. Ne moga da znam kolko sa evtini ili skupi materiqlite (ne sum arhitekt!), no sus sigyrnost sum ybeden za evtiniq na4in koito 6te izbrali, za da reklamirate va6iqt sait 4rez tazi tupa tema!(vse pak NDK e izvestna zgrada i moje da privle4e vnimanieto, temata, a?) Molq vi se minete da snimate otnovo, za6toto ve4e va6iqt materiql e star i evtin. Blagodarq za vnimanieto! GO CULTURE!!! GO!!!

 26. culture beat (20 май)

  Христо Друмев …….!
  Пристройката е скандална, 40-метровите реклами на водка също, мтел е черешката на покрива.
  Колкото до Кълчър бийт-а: интерирорът определено е интересен – има смесени поне 5 вида кич и мутрожелание за нещо бляскаво и луксозно вътре, ако бях на мястото на проектанта бих се метнал от терасата право във фонтана долу: )

 27. Klient (20 май)

  da tam ti stiga akula H.D. Chovek koito stiga do obidi i pliyvane i ne se izrazqva kyltyrno, pokazva mnogo qsno, varvarskiq my proizhod i mnenieto my avtomati4no ne se s4ita za 4itavo. Durveni, selski filosofi ima mnogo. O6te edin ne pre4i! Fontana znaesh kude e…..

 28. SoulCounter (18 април)

  Дискусията около пристройката ми стана интересна. Искам да се включа като ‘трета страна’ с трето виждане по въпроса. И аз бях млад, и аз настървено се опитвах да сложа ред в живота около мен. Когато започна ‘демокрацията’ бях току що завършил студент и си представях, че за 10-тина години ще ‘оправим’ България. Резултата го виждате сами. Изгубена вяра, излъгани надежди, неосъществени планове. Пиша всичко това за да се опитам да бъда полезен на младите хора (аз вече съм на 47). Не си губете времето в празни начинания, празно писане по форуми. Предприемете реални действия отговарящи на изложените ви намеренията в постовете. Лесно е да се напишат няколко гневни думи в един блог, да се ‘източи казанчето на напрежението’, но така ще помогнем на пошлостта да властва необезспокоявана. Дали, автора написал ‘НДК старее грозно’ би имала куража и упоритостта да действа реално? Дали би си направил среща с онзи прочут архитект Диков или някой друг от Столична община, архитектурен отдел, и би поставила въпроса съгласно изискванията на закона? Ако да, това ще бъде постъпка на волева натура, ако не, ще бъде постъпка, на облекчаващ се мърморко, който ‘източва тоалетното казанче’ на психиката си. Няма страшно, и аз съм мрънкал така, всички сме го правили, въпроса е да се учим от грешките си и да успяваме в начинанията си.

  Като предложения за други ефектни статии мога, да предложа на А.Василева темите свързани с архитектурни разрешения в София.

  1.Трън №1 е уникалното архитектурно решение при бензиностанция Шел в Бели брези. Там невероятния български архитектурен гений е измислил, да сложи от двете страни на входа на подлеза, платна за движение на автомобили. По този начин се обезсмисля цялото съществуване на този подлез. В случая освен архитектурна грозота има и заплаха за човешки живот. Ето Анета, имате истинска възможност да се преборите с Общината, през съда, и да извоювате удовлетворение за справедлива кауза. Така Анета ще се запознае с господата Софиянски, Диков и ен-ския брой служители от Софийски имоти.

  2. Трън №2 е ресторант ‘Ниагара’ на ул.Дойран. Това е едното от двете най-мутренски заведения в София. Ресторанта незаконно превзе прекрасно малко паркче в края на улицата. Сега има бетонови стени-огради от всички страни, десетки луксозни автомобили, винаги спряли в нарушение по улицата и тротоара, пречещеи на движението на тролея. В този казус Анета ще се запознае отблизо с мутрите в Общината, мутрите в VI-то РПУ, мутрите от Център за градска мобилност’.

  Анета, това е друга възможност да се изявиш и да бъдеш реално полезна на града. Изгони престъпниците Ниагара от градинката. Ако не, цялата тази тема ще се забрави във времето, а ако успееш, красотата и облагородяването на града ще остане за всички, за децата ти, за приятелите..

  Наистина, пристройката на НДК е грозно, но погледнато в дълбочина, от всички страни си мисля, че ако имаше повече такива заведения подпомагащи културата, сега ‘софянци’ нямаше да паркират колите си по тротоарите и да газим кал целогодишно.

  Това исках да кажа, нека има по-малко безсмислено писане, нека има повече дела, дори може Анита да направи блог ‘Какво направих миналото лято с реална полза за българите в моя град’.

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории