Еко снобизъм

от Анета Василева, 15.05.2009 | 19 коментара

Винаги сме се опитвали да бъдем умерени по еко темата.

От една страна ни е грижа за природата, обичаме да ходим в планините (е, поне някои от нас), обичаме и естествените материали, възобновяемите енергийни източници са ни интересни и наистина смятаме, че т.нар. green architecture е смислена алтернатива.

От друга страна обаче е ужасно дразнещо, когато същата тази еко тема служи за прикритие на безумни строителни намерения (и у нас, и в чужбина), когато с нея се кокетира, защото е много cool, яко и престижно някакси, а най-дразнещо е, че е на път да се превърне в мода, която лишава екологията и енергоефективността от смисъл, а ги използва само като кухи обвивки.

По-долу следва един пример от дразнещите.

Еколодж под връх Перелик

Еколодж под Перелик

В един от последните броеве на сп. Наш дом попаднахме на емоционална статия от симпатичната авторка Ива Петрони (която наистина обича планините от сърце). Разказваше се за The Bears House (Къщата на мечките) — първият български еколодж, току в подножието на връх Перелик. Стигало се само с джип или моторна шейна (през зимата). Гледката към върховете на Родопите била уникална.

Еколодж, WTF!?

Всъщност Къщата на мечките е направена в стар каменен заслон, където местните имали дългогодишна традиция да си правят събори и чевермета. Сградата няма ток и вода, слуша се само акустичен джаз, а бали със слама служат за изолация от бръснещия вятър зимно време. Менюто е специално, поръчва се предварително и достига 200 евро на човек. Храната е изключително органик.

Изолация от слама
Притеснителна е изолацията от слама точно в този й вид. Особено в съседство с множеството свещи

Места за спане няма. Предполагам, че след като си изядат органик чевермето, гостите са извозвани я с джип, я с моторна шейна до близките модни дестинации Гела, Широка лъка или Солища. Но... собственикът имал идея. В бъдеще да настанява гостите в термопалатки, където да спят като на експедиция в Хималаите. Смятай!

Собственикът, между другото, е известен смолянски бизнесмен, двигател на проекта Супер Перелик и един от основните акционери в него.

Нататък става още по-пикантно

Къщата на мечките била първият обект, изграден по общия архитектурен код, определен от община Смолян за бъдещия ски и туристически център Перелик. Тя била любимо място за посланици, депутати и бизнесмени, които държат на дискретността. Даже новата светска двойка Соломон Паси и Гергана Грънчарова направили сватбеното си тържество там. Брех!

Само не разбрах защо, ако наистина са еко, тези скъпи гости просто не метнат една раница и не отидат до заслона на Тевното езеро например. Там и на палатка ще спят, и песни ще пеят край лагерния огън, може и акустична китара да има. А на сутринта хазайката ще им направи чудни мекици. Може и по 200 евро на човек да им вземе, ако толкова държат.

Коментари

 1. wakeop (15 май)

  Това си е чист снобизъм :)
  Нищо еко няма в това да ходиш в планината с джип (или моторна шейна).

  А балите слама можеха да ги измажат с глина, ама... “известен смолянски бизнесмен, двигател на проекта Супер Перелик” обяснява всичко :)

 2. didko2 (15 май)

  Слушам и не вярвам на очите си!

 3. didko2 (15 май)

  А таз пирамида от сламени бали която аха да ти падне на главата направо изби рибата :)

 4. anonimous (15 май)

  Напълно сте прави, че е снобско да се използва зелената идея за обвивка на какви ли не продукти, включително и архитектурата. Но то си е неизбежно. Не виждам обаче защо ви дразнят тези напъни. Човекът е бизнесмен а не архитект, намерил е пазарна ниша и се е възползвал. Като има сноби да се ръсят по 200 Е. А и на мен ми се струва, че клиентите му не са от хората дето искат да се мешат с обикновените любители на планината и да пеят песни...
  Колкото до балите слама: добре пресованата слама гори много трудно (както и дебелите книги), но тия на снимките ми изглеждат доста рехави...

 5. Боко (15 май)

  Тука не сте прави. Мутри или не, хората са направили нещо готино – красиво, нестандартно и най-важното – не са унищожили поредното кътче , не са изпльокали грозни грамадни блокове и т.н. В сравнение с Банско и всички останали простотии това си е баш еко :) Не всеки се кефи на палатка на открито, а и тук целта е съвсем друга. Дразни ви в крайна сметка това, че е скъпо, така като гледам. Но както казва и горният коментар – соственикът е открил ниша и се е възползвал.

 6. mlias (15 май)

  Kое не е еко тук? “Eко” е относително. Прахът за пране еко ли е? Или е по-еко от омекотител и по-малко от калъп сапун от баба? Не са еко хората които ходят или не е еко the lodge? :)

 7. ева (16 май)

  Айде, излезна нов стил – след мутро барока се заражда бавно и постепенно първенюшкото еко. За мен дали е грозна къща или псевдо еко, щом е унищожен заслон и е подменена идентичността на мястото си е престъпление. Бас държа, че ако някой опъне палатка там в радиус от километър ще бъде учтиво изгонен от новите екота.

 8. h (16 май)

  Аха. Ето един нов начин да се изтикат обикновените туристи от планината и да се настанят там само платежоспособните. Сигурно и големите черни джипове, които ще трамбоват изровените черни пътища под Перелик се задвижват с еко-гориво.

 9. llorra (18 май)

  Еко е новото спа~

 10. mok (18 май)

  И аз имам една идея – само си избираме поляна; в средата – огън, а наоколо – сервитьори. После заведението ще предлага нощувка под открито небе. Санитарните възли също са добре измислени – направо от майката-природа, с форма на храст.
  Пакет за 3 нощувки с пълен пансион – под хиляда евро; ако не си тузар – на съседната поляна без пари!

 11. колега (22 май)

  От Бийчове на Лоджове. От трън та на глог има една приказка. И наш‘та работа такава.
  Престижното “ЛОДЖ” има няколко по-интересни значения според SA Dictionary:

  LODGE
  -къщичка на вратар/портиер/пазач
  -Голяма къща, резиденция (на ректор в Кеймбриджския университет)....:)))))))
  -местна профсъюзна организация

  Да ви кажа, май ще излезе, че ЛОДЖЪТ е новият “екшън-план” някой да ни забележи на фона на все по-тежката конкуренция в предлагането на обработени строителни материали.

  Няма лошо, ама т‘ва ЛОДЖ не съм го ял. Аджеба да вземеме да запалиме моторната шейна и да се качиме за Викенда с жената и чаветата да апнеме ЛОДЖ малко. Да не се излагаме после като пита некой – Ял ли си ти...
  Ял съм! Много еко е, Баце!

 12. Даниел (22 юни)

  Дайте информация къде се намира въпросната “Къща на Мечките”, ако може разбира се:)
  Не намирам отбелязана в бгмапс, а й в гугъл не излиза кой знае колко информация освен писаниците тук :)
  Звучи интересно, а тазгодишният Jazz fest ще е там :) Мерси много

 13. Даниел (23 юни)

  дайте малко координати, къде точно се намира въпросната къща :) мерси

 14. Анета (23 юни)

  @Даниел:
  Нямаме точни координати. Мислиш ли, че ако беше така лесно да се намери, щеше да е толкова ексклузивно?

 15. Евгени (26 юни)

  Eто тук (приблизително) се намира въпросната постройка: www.panoramio.com/ph… (41° 36’ 11.70” N 24° 35’ 28.24” E).

 16. Batosh (12 юли)

  Интересна статия. Радвам се, че открих Вашия блог. Дръжте фронта!

 17. еко ман (25 ноември)

  Това не е еко снобизъм, това е еко-лудост.

 18. mar1n3r0 (29 юли)

  Хора, не се заблуждавайте, това е чист параван зад който както винаги се крият бетонни интереси и пране на пари в особено големи размери. Същият параван който бе зад Банско, същият който бе и зад Пампорово. Можете да научите повече на www.greenbalkans.org…, а който ще идва на феста и иска да изрази гласно макар и неформално мнението си, ще се радвам да се свърже с мен на greenmarin at gmail dot com, за да координираме действията си. Мероприятието е достатъчно добре отразено медийно и е точно в сърцето на самият проблем, така че няма кого да чакаме.

  Поздрави,

  Марин

 19. Мери (28 май)

  Взето от Дарик!
  Колко временен е този еко, бутик, лодж, Hobbit house, който развали най-дивните ливади на Перелик? Вече е май.2015? Сега Ви пиша по тази тема, която не ми дава мира напоследък. Ще започна с това, че аз като дете съм се изкачвала до там с едно книжно пакетче с няколко домата, парче сирене и парче хляб. Вода пиехме с шепи от деретата. Така, кото хапнем няма да носим нищо навръщане. Как е сега знаете. Няма го онова естествено място вече. Там горе на върха, ливадите на Перелик са за нас родопчани нещо като седемте Рилски езера. Дивно място, с неповторима гледка и постлано с картал (по меко от килим). Стана ми много тъжно като разбрах , че и там някой (всъщност всички знаят кой) като самомислещ се митичен Орфей, но в ролята на съвременен екобизнесмен е изсипал много камъни и си е направил лодж и то с еко отпред – мечата къща. Толкова много години никой не е посмял да развали ливадите на Перелик (хижата е по-надолу и си пасва, както трябва за истинските планинари). Бомбастичните цени се намират измежду описателния текст, прикрепен към хотел “Гела”. Няма го самостоятелно. Колко умно. Не се набива в очи, но информация има за този бутик. Сега да направим и еко фестивал. Защо не идеята е хубава. Да ама не…. Забрави ли са за техните баби когато, са ходили по родопските събори и на Рожен и в Гела… Ако видите снимки и картички ще се впечатлите, колко много хора са се събирали. Пиене, ядене, хора са се играели, агнета са се пекли…..,и когато завършат – ливадите са си както са били векове. С минзухари и билки, все едно не е стъпвал човешки крак. Това разбирам аз еко, без да се използва тази разпъвана наляво и надясно дума. Но ето, че най-еко мислещия бизнесмен от Смолян с грандиозните си идеи, парите си и мисленето, че каквото си пожелае става изсипа каманаците там където няма един камък и направи този кич. Да си пие уискито и да ни гледа саира там от най-високото. Има мандри наоколо по автентични и красиви и дума да на става да пиша за дизайна на това архитектурно чудо и то в защитена територия. Прочетох, че РИОС Смолян е дал разрещение за временна постройка за билки и т.н. Всички са знаели какво ще стане. На снимки го виждам новият, съвременният властелин на планината с членове на местната администращия и по-нагоре. Чета и друго, че държавата е станала безпощадна към незаконните сгради и ще разваля приют направен от един отец…..От друга страна, има постановление за превръщане на незаконни постройки в законни. Минават си годините и ще дойде ново такова. Защо да не си го дочака. Около Пампорово, Смолян, Смолянските езера и Стойките се изсече, строи и недострои на всеки завой. Така моите деца за съжаление няма да видят ливадите както са били векове. Помогнете да се даде гласност и това нещо да се махне и да се възтанови както е било винаги. Колко много хора взеха пари по проекти за защитени територии, биоразнообразие и т.н, за превеждане на европейското законодателство за защита на природата, а на практика ето какво става. Как му даде сърце на този човек да направи такова нещо. Срамота

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории