Детайл: Ограда-цветарник от мозайка

от Христо Говедаров, 22.04.2009 | 11 коментара

Някой спомня ли си как се казва този материал?

Напоследък мозайката е незаслужено забравена и на местата, на които се използваше преди, масово се лепят плочки.

Опитайте при някой ремонт да кажете на майстора, че искате настилката на терасата да е мозайка. Несъмнено ще ви обясни как вече никой не изпълнява подобни неща и деликатно ще намекне колко е грозно.

А материалът е хубав. Ако е изпълнен добре, е много дълготраен, не рискувате да се отлепи, да падне, да се деформира или видимо да посивее от градския прах (като плочките например). Не е скъп и от него лесно се правят различни форми.

С една дума, идеален е за ограда-цветарник.

Коментари

 1. валери (22 април)

  адрес на къщата?

 2. Pippilota Mentolka (22 април)

  Друго си е да си сложиш плочки – от ония дето като завали първия път си пускат боята, а на втория се стопяват направо :)

 3. Creator (22 април)

  За дълготрайноста не мога да се съглася – материала се люпи и напуква от замръзвания и размразявания.Положителната черта е че няма фугички и на места стой доста готино.

 4. Creator (22 април)

  P.S.Мозайката я знам и в един доста характерен детайл за селските къщи от соца с орнаменти от малки дървени летви за ламка и цветни стъкла от бирени бутилки :)

 5. Mok (22 април)

  Мозайката наистина е старичка и неестетична третировка (поне в случая). Освен това в такава грапава мозайка много лестно се жулят колена, ръце, избиват се зъби и се чупят глави (лично съм патил :Р) – просто е като една супер-едра бетонна шкурка. Това, разбира се, не пречи да има по-съвременни/качествени изпълнения.

 6. valkoto (22 април)

  Creator, не знам каква мозайка си гледал, но аз досега напукана не сьм виждала. Дори у дома си имаме мозайка, която е поне на 20 години и не е мрьднала. Имаме си я в коридора, в банята и на терасата. Явно напукването зависи от това колко е кадьрен майстора. Това е най-стабилната настилка, която сьм виждала. Жалко само, че не е толкова естетична.

 7. Mok (22 април)

  valkoto: ако не си виждала напукана мозайка – погледни първата картинка в поста :Р

 8. Христо (22 април)

  @валери,
  Намира се в Кърджали.

  @Mok,
  Пукнатината, която се вижда, по всяка вероятност е резултат от поддаване на носещата стена, не е по вина на мозайката.

 9. Boby Dimitrov (27 април)

  На 4те тераси в апартаментът, който обитавам в момента, има нещо като перваз от мозайка долу, в основата на стената. По-точно “е имало”. От тоя перваз изхвърлям парчета от как ползвам тая квартира. Мозайката може и да става за саксия, но е груба и опасна и определено неестетична за места, постоянно обитавани от хора.

  Ся, ако я загладиш и лакираш и тн... ама тогава по-добре метни гранитогрес.

 10. Anton ( 3 май)

  Не че нещо... ама тази ограда не е привлекателна :)

 11. Данита (22 септември)

  Знае ли някой как може да се оправи напукана мозайка на пода на балкон ?

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории