Детайл: Камъни за пълнеж

от Жана Стоилова, 18.11.2008 | 6 коментара

Напоследък в архитектурата е модерно да се използват материалите по изненадващ начин — ръждива ламарина, изрязана като бабина дантела, керемиди по стената или тента за втори етаж.

Материали, използвани по нетрадиционен начин
От ляво по часовниковата стрелка: ръждива ламарина с орнаменти (CaixaForum Madrid от Herzog & de Meuron); керемиди по стената (Waterwijk Ypenburg от MVRDV); втори етаж от тента (Casa CR, Smiljan Radic)

Така погледнато тази къща в Източните Родопи е много вчас.
Вместо традиционна стена от плет и кал, на втория етаж са експериментирали с камък за пълнеж.

Стена с камък за пълнеж
Паянтова стена с пълнеж от камък

Къщата
На втория етаж — два начина на използване на камък: зидан при носещата стена и небрежно нахвърлян при неносещата. На първия етаж — традиционна стена от плет и кал

Коментари

 1. пламен (18 ноември)

  Offtopic: WhAT, би ми бил интересен вашия коментар по проекта за нова сграда на мястото на НХА: http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=583863

 2. Creator (18 ноември)

  Не съм сигурен дали са експериментирали ,или просто това са имали под ръка.Интересно обаче как са успели да закрепят тежките и големи камъни на мястото на плетта с кал.Иначе използването на материалтие по нестандартен начин си е наследство от “постмодернизма” и похват в литературата и е доста удачен за многопластова градска среда от различни епохи.

 3. martinangelov (18 ноември)

  Ей зидарията е страхотна. Другите са по-слабички :)

 4. И.Е. Станков (19 ноември)

  Супер наблюдение.

  Не съм съгласен, обаче, че камъните са “небрежно нахвърляни”. Много добре са си иззидани заедно с гредите. В България в моемтнта се съмнявам да има майстор, който да може да докара такава зидария. Това си е изкуство.

 5. Mok (21 ноември)

  Както каза еидн колега – архитектурата вече е конфекция, не можеш да измислиш нова врата или прозорец, всичко е измислено, играта е в материалите и фасадната третировка.
  Естествено не съм 100% съгласен, но има голяма доза истина (както се вижда от примерите).
  Колкото до зидарията “камък+кал+сантрачи” – сместа която са ползвали навремето доста здраво държи. Имам къща в провинцията, до която има един стар обор (с плевня отгоре) правен точно с такава кал ’37-ма година и още стои. Такива неща се срещат – те не са екперимент или липса на материали (в случая камъни вместо плет). Единственото кофти е, че рано или късно дървените греди (колкото и дебели да са) увисват и трябва да се преправя (за период от 80-100 години едва ли е голям проблем).

 6. Цветелина (25 януари)

  Ето една статия, която вероятно ще ви е интересна – за селския гурме-туризъм и автентичните неща покрай него.

  augusta

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории