Детайл: Infinity Pool

от Анета Василева, 23.09.2009 | 11 коментара

Infinity pool е вид гъзарски басейн, който няма видим ръб и изглежда сякаш се слива с околната среда. Проектира се трудно, струва скъпо и е най-подходящ за стръмни места, за да бъде максимална илюзията, че водата от басейна прелива в морето/небето/езерото или каквото там красиво нещо имаме налично.

Досега изпълнен такъв басейн в България не бях виждала. Виждала съм проекти, чувала съм за намерения и може би има няколко осъществени в тайни частни къщи, за които никой не подозира.

Басейнът по-долу е нов. Резултат е от реконструкцията на хотел Оазис (бивша правителствена резиденция, днес част от курортен комплекс Ривиера, за който писахме в предишен пост). Хотелът се води “бутиков” и такъв басейн определено спомага за подобна слава. Но защо пак така се е получило, че ефектната фасада има запуснат заден двор?

Ефектната фасада

Басейнът е разположен на стръмен склон и от определени ъгли наистина се “прелива” в морето.


Туристите се убиваха да се снимат на този фон. Определено беше хит.

Впечатлението леко се разваля от двете джакузита, разположени симетрично в двата края на басейна. Парапетът също е с натрапчива конструкция. Но като цяло е ефектно и добре се вписва в духа на хотела.


Ръбовете на двете джакузита определено не са infinite.

Запуснатият заден двор

Обаче гърбът на басейна убива всякаква романтика. А се вижда от морето, от плажа и от яхтата, която съответният луксозен човек би си наел в този курорт.


Още стоят строителни отпадъци, преливникът не е замаскиран достатъчно, до инсталационното помещение се стига по прашна козя пътека от парчета камъни и тухли.

Надявам се някой ден по подпорната стена да пуснат зеленина. Тогава нещата биха се позамаскирали. И да измислят нещо за бялата стена, че е като на градска тоалетна.

Коментари

 1. georgivar (23 септември)

  Напомни ми за един хотел в Барселона.

  www.flickr.com/photo…

 2. kyky (23 септември)

  Външната стена от стъкло ще е яко. Не че нещо такова би ме подлъгало на Черномутрието...

 3. mok (23 септември)

  Мисля, че такова нещо има изпълнено по южното черноморие някъде. Не хотел, а частна къща. Ще се опитам да намеря някаква картинка..

 4. юлий (23 септември)

  От някои снимки в предните постове този хотел наистина ми хареса, но сега като гледам плочките пред басеина ( ако са същите,които си мисля ) и стената, за която говорите, някак варианта с препълненото комби някъде на юг си е много по-хубав.

 5. Pavel (23 септември)

  Има един в Калиакрия – “ирландска колония” близо до Калиакра отпреди 1-2 години,

  www.kaliakria.com/in…

  (третата снимка) – не си личи много но съм чувал, че е по-добре изпълнен.

 6. гт (24 септември)

  Хубаво постингче, интересничко... и в последния ред издиша: бяла стена = градска тоалетна.
  Много примитивна асоциация, що така?

 7. mok (24 септември)

  @Pavel: може и това да съм гледал, макар че съм почти сигурен, че беше частна къща, не хотел или комплекс. Но вече втори ден не мога да я изровя отникъде, предавам се :P

 8. deny (25 септември)

  @mok Калиакрия е на север :)
  и да там наистина има такъв басейн, добре изпълнен. има място и за втори такъв. Проблемът идва от застрояването на околното пространство. Комплексът е ужасен, но с голяма претенция!
  Ще потърся и снимки.

 9. габ (30 септември)

  В Созопол също има един такъв басейн,малк е,но пък ефектът е поразителен.

 10. grayscale ( 3 октомври)

  Определено точно този син цвят на плочите на басейна не е за ползване по бреговете на Черно море. Повече ще се слее с цвета на Средиземноморието . хехехее...

 11. deny ( 5 октомври)

  Ето и снимки от Калиакрия:
  picasaweb.google.com…#

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории