Детайл: Фалшив видим бетон

от Христо Говедаров, 13.04.2010 | 5 коментара

Изпълнението на сгради от видим бетон в България продължава да е трудно и скъпо. Изпълнява се обикновено при строителството на еднофамилни къщи на силно мотивирани собственици. Затова много се изненадахме, когато видяхме кооперация от видим бетон, току срещу Mинистерство на регионалното развитие и благоустройството.

Кооперацията не е лоша — тъмно и светло сиво, разместени прозорци, стъклени парапети. Да, клишета, но все пак доста по-различна от останалите жълтооранжеви и къдрави нови сгради в района.


Кооперацията.

Ентусиазмът ни обаче бързо спадна, когато се приближихме. Последният етаж е недовършен и се вижда структурата на стената – бетон, топлоизолация и завършващ слой, не по дебел от няколко милиметра. Просто няма как това да е видим бетон. По-скоро е някакъв експеримент.


Горният етаж не е завършен и се вижда структурата на стената. Завършващият слой от няколко милиметра не може да е видим бетон.


Но изглежда все едно е.

Принципно не харесваме фалшификатите, но пък харесваме експериментите. В българската архитектура те са рядкост, така че е добре да се поощряват.

Коментари

 1. Павел (13 април)

  А проектът (изненада!) е на ZOOM Studio :-) Инвеститорът е арх между другото – това също си казва думата.

 2. Digital Rebel (13 април)

  Христо, накара ме да се замисля какво точно представлява “видим бетон”. Явно в архитектурата този термин ще стане доста модерен, или по-скоро всяко ново е добре забравено старо :)

  В тази връзка ти изпращам един модерен тоалет от видим бетон

  provocad.com/uploads…

 3. Creator (14 април)

  Защо така скептично.Бетон си е видим нали го виждате :).То в днешно време няма как да оставиш бетонната констукция на етажна сграда видима навън заради топлоизолацията.Може да сложиш два пласта бетон с топлоизолация в средата ,ама пак външното ще е “фалшификат” макар и дебел 10 см.Интересно как обаче са постигнали талъв добър “изкуствен резултат”?
  P.S.Знам и че когато Тадао Андо предал проекта си за Витра (една бетонна сграда там където са и пожарната на Заха и музея на Гери) са върнали проекта за преработка понеже няма изолация.Много шум ,много пушуилка от негова страна ама го преработил и сега в средата си е с непрекъсната изолация.

 4. mo4a e (14 април)

  abe vie mnogo edno visokomernichko takova si pishete, sto taka?ia pokajete chertejche

 5. Дефект (18 септември)

  Вярно е това, че със задължителната топлоизолация на практика няма как да се получи “истински” видима бетонова стена. Изпълнението тук обаче наистина изглежда добро. И аз се чудя как е направено?

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории