Случаят “Златен век”

Номинация за Градски бъг на годината, 2019

Визуализации: Артекс. Снимка: Цветелина Белутова, Капитал

Строителната компания „Артекс” рязко привлече широкото обществено внимание сякаш едва в края на март 2019. Не защото от 25 години едновременно проектира, строи и продава жилища в успешен затворен цикъл, не заради дългогодишните им родолюбиви инициативи “Нашият дом е България!” или заради 300-метровото българско знаме, което притежават и току развеят лятно време на Рожен или до/в някое от Седемте рилски езера. Всички научиха името “Артекс” първо заради крупния битово-политически апартаментен скандал около водещи фигури в управляващата партия ГЕРБ (които, оказа се, са закупили апартаменти от „Артекс“ на цени, много по-ниски от пазарните) и после заради 34-етажния небостъргач “Златен век”, който компанията строи срещу бившия хотел “Кемпински” на хълма в софийския квартал “Лозенец”.

И докато “Апартаментгейт” сякаш поутихна, новият небостъргач продължава да стърчи, макар строежът му в момента да е замразен. Проектът е с обтекаем дубайски силует и е поръсен със сладникавото родолюбие, характерно за “Артекс” през последните години. В наше време родолюбието често помага, разбира се, но строежът на небостъргача “Златен век” започна в края на 2017 въпреки протестите на граждани и създадения инициативен комитет срещу сградата. Те настояваха, че сградата е незаконна и ще блокира напълно и без това затруднения трафик в района. Отделно тя, разбира се, ще ликвидира погледа към единствената сграда, построена от световноизвестен архитект в София – бившия хотел “Кемпински” на Кишо Курокава и ще промени силуета на града завинаги (което всеки небостъргач прави така или иначе).

След големия политически скандал, през април ДНСК спря строежа на “Златен век” заради изтекло разрешително за строеж. “Артекс” обжалваха. Започнаха дела. Междувременно, през ноември новият кмет на район “Лозенец” Константин Павлов отправи искане към ДНСК строежът да бъде премахнат, което ДНСК отказа да разпореди, тъй като при тях са “констатирани нарушения при строежа на сградата, а не незаконно строителство”. Делото по казуса във Върховния административен съд е насрочено за края на март 2020.

Въпросът е, ако „Златен век” се окаже законен, това по-малко вреден за градската среда ли ще го направи?

Гласуване на публиката
284 гласа (15.54%)

Всички категории

WhATA лого

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

Подкрепете WhATA AWARDS

Вече 10 години WhATA правят WhATA Awards про боно за обществото. Ако следите и цените WhATA Awards, можете да ги подкрепите с малки месечни дарения, за да покажете на създателите им, че усилията им имат смисъл.

Подкрепете ни в Patreon

WhATA AWARDS

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010