Екипът на “Визия за София”

Номинация за Личност на годината, 2019
Награда на журито

Хората зад “Визия за София” свършиха немалко през последните две години – събираха данни, въвличаха хора, правиха изследвания и доклади, сблъскваха мненията едновременно на инвеститори, експерти, неправителствени организации, политици и граждани. Всичко това с цел да се зададе посоката за развитие на града до 2050 (която евентуално да бъде легитимирана с един нов Общ устройствен план на София).

Срещнаха много проблеми. И до днес не всички разбират какво точно е “Визия за София” и за какво изобщо ни е необходима тя. Събраните данни бяха плашещо много и трудни за комуникация, а сложният език на градското планиране сам по себе си е отблъскващ. Имаше и реален риск “Визията” да бъде политизирана като инициатива на ГЕРБ.

Но главният проблем беше и остава това, че “Визия за София” все още изглежда като утопичен проект, направен от готини млади хора (като цяло необичайни играчи за българската административна джунгла), които обаче дали имат властта да наложат идеите си на най-високото управленско ниво? Ако не успеят и бъдат изолирани от реалните решения по промени в Общия устройствен план на София, то тогава ще бъде видно, че са били допуснати да играят само в началния етап с имиджова цел. Ако обаче успеят и продължат, то тогава може би имаме шанс за истинска промяна.

Защо печели?
Защото тяхната работа засяга всички ни и заслужава повече разбиране и популярност.

Гласуване на публиката
597 гласа (33.54%)

Всички категории

WhATA лого

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

Подкрепете WhATA AWARDS

Вече 10 години WhATA правят WhATA Awards про боно за обществото. Ако следите и цените WhATA Awards, можете да ги подкрепите с малки месечни дарения, за да покажете на създателите им, че усилията им имат смисъл.

Подкрепете ни в Patreon

WhATA AWARDS

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010