Конкурс за площад Света Неделя

Номинация за Архитектурен конкурс на годината, 2019
Награда на публиката

 

Спечелилият проект на студио Фуксас, Италия

На 28 ноември 2019 завърши международният архитектурен конкурс за нов облик на столичния площад “Света Неделя”. За победител бе обявено студиото на популярния италиански архитект Масимилиано Фуксас, а до финала достигнаха още 4 студия от Русия, Италия и Франция. Конкурсът беше двуетапен, с предварителна селекция по документи на участниците по ред критерии, именно заради които той стартира със скандал в края на 2018. После критериите бяха поправени, конкурсът – обявен наново и в крайна сметка успя да произведе проект-победител.

Проектът на Фуксас веднага бе посрещнат с критики – че прави един голям плочник, че реже дървета, че крие руините под стъкло, че запушва с пешеходно пространство единствената проходима пътна артерия в центъра – бул. „Стамболийски“. И какви са тези стъклени лампи-”гъби”?

Че проектът е плочник – плочник е. Имаше поне два по-силни проекта измежду финалистите, отделно стархитектите обикновено правят лоши публични пространства. Само че площад “Света Неделя” отдавна е откровена комуникационна, архитектурна и пространствена катастрофа и вече е крайно време да се промени. Този конкурс трябва да постигне две най-важни неща – да направи тази част от центъра пешеходна и да успее да не разруши доверието в конкурсните практики. Трябва да свикнем важните сгради и пространства около нас да са резултат от архитектурни конкурси. И трябва да приемем, че бъдещето на центъра на София е пешеходно. Всичко друго около този проект е вторично и подлежи на промяна.

Гласуване на публиката
528 гласа (30.56%)

Всички категории

WhATA лого

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

Подкрепете WhATA AWARDS

Вече 10 години WhATA правят WhATA Awards про боно за обществото. Ако следите и цените WhATA Awards, можете да ги подкрепите с малки месечни дарения, за да покажете на създателите им, че усилията им имат смисъл.

Подкрепете ни в Patreon

WhATA AWARDS

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010