Алтернативен конкурс за площад Света Неделя

Номинация за Архитектурен конкурс на годината, 2019

Един от двата проекта с първа награда: арх. Венета Кавалджиева

На 23 август 2019 Съюзът на архитектите в България, Обединение „Сдружени софийски архитекти” и регионална колегия София-град към КАБ обявиха алтернативен конкурс за площад “Света Неделя”, който да протича успоредно с официалния, но, за разлика от него, да бъде отворен за свободно участие. Конкурсът се базираше на подробното задание на Столична община, но не задължаваше участниците да го спазват. Резултатите от двата конкурса излязоха също успоредно, с 1 ден разлика – на 28 и 29 ноември.

Разбираемо, алтернативният конкурс на САБ предизвика интерес и реакции повече сред архитектурната колегия. Естествено, неговите резултати бяха изключително слаби. Целта му, така или иначе, беше да накара местната гилдия да не се чувства изключена от международното състезание, въпреки че правилата на това международно състезание бяха ясни още от есента на миналата година и те никога не са включвали идеята за отворен (т.е. достъпен за всички) конкурс.

Какво прави такъв конкурс тогава в тази класация? Той е тук като предупреждение – срещу изкусителния гилдиен протекционизъм и срещу вредния страх от международна конкуренция. Поне да предлагаше истински алтернативи.

Гласуване на публиката
280 гласа (16.20%)

Всички категории

WhATA лого

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

Подкрепете WhATA AWARDS

Вече 10 години WhATA правят WhATA Awards про боно за обществото. Ако следите и цените WhATA Awards, можете да ги подкрепите с малки месечни дарения, за да покажете на създателите им, че усилията им имат смисъл.

Подкрепете ни в Patreon

WhATA AWARDS

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010