Общината обсъжда устройствени планове

Номинация за Архитектурно събитие на годината, 2019

Снимки: Георги Кожурхаров, Дневник; Анелия Николова, Дневник; vizia.sofia.bg

“Господине, ако искате да се изкажете, моля на микрофона или напуснете залата! За щастие, има полиция и ще я призова да въведе ред, ако трябва.” Тази реплика на модератора се чу още преди да е изтекъл първият час от общо четиричасовото обществено обсъждане на новия Подробен устройствен план на Борисовата градина, което се проведе на 5 юни в Аула Максима на УАСГ. Пълната зала дюдюкаше. “Да дойдат танковете”, провикна се някой малко преди изказването на Андрей Зографски от “Спаси София”, който отправи остри критики към подготвяния проект. Атмосферата беше като на митинг.

Няколко месеца по-рано, на 17 януари, се проведе голям Форум за изменение на Общия устройствен план на София, който беше организиран от столичното общинско предприятие “Софпроект” и беше стилизиран по-скоро като архитектурно събитие. Този форум протече малко по-спокойно.

На пръв поглед различни, и двете събития са по-добрият вариант на иначе задължителните, но обикновено формални обществени обсъждания на намеренията на властта. Властта трябва да се научи да говори с гражданите на ясен език и да комуникира намеренията си навреме. Вече достатъчно дълго многобуквените съкращения, сложните думи, както и стотиците страници текст, придружаващи разбираемите само за специалисти планове и чертежи, регламентират развитието на градовете ни и дегизират експертните решения, а обикновеният човек твърде често се оказва изненадан от последствията, които връхлитат ежедневието му.

Гласуване на публиката
189 гласа (9.82%)

Всички категории

WhATA лого

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

Подкрепете WhATA AWARDS

Вече 10 години WhATA правят WhATA Awards про боно за обществото. Ако следите и цените WhATA Awards, можете да ги подкрепите с малки месечни дарения, за да покажете на създателите им, че усилията им имат смисъл.

Подкрепете ни в Patreon

WhATA AWARDS

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010