НАГ организират “Разговори за града”

Номинация за Архитектурно събитие на годината, 2018

Главните архитекти на Москва и София – Сергей Кузнецов и Здравко Здравков. Снимка: Градът

През октомври в България последователно гостуваха главните архитекти на Москва и Белград Сергей Кузнецов и Милутин Фолич. Те бяха в София по покана на столичния главен архитект Здравко Здравков и участваха в първите две издания на т.нар. “Разговори за града” – публични дискусии за градската среда, организирани от Направление “Архитектура и градоустройство” на Столична община (подопечната на главния архитект общинска структура). Идеята, разбира се, отново е да почерпим чужд опит как София да стане “град за хората”, а връзката с неуморния датски урбанист Ян Геел (който работи и с трите града) е очевидна.

Разговорите са полезно нещо, да се сравняваме с други бивши социалистически градове – също. А гостуването на толкова именити главни архитекти си е събитие отвсякъде. Сега остава да почерпим опит не само от симпатичните паркове и крайбрежни алеи на Москва и Белград, но и от сериозните архитектурни грешки, които се правят в момента и в двата града. “Искаме компактен град, пълен с небостъргачи-балерини, а не с прасета. Затова небостъргачите в Белград трябва да са над 100 метра високи”, каза Фолич в интервю пред вестник “Труд”. Някой нещо да има да каже? Не? И ние така.

Гласуване на публиката
98 гласа (6.38%)

Всички категории

WhATA лого

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

Подкрепете WhATA AWARDS

Вече 10 години WhATA правят WhATA Awards про боно за обществото. Ако следите и цените WhATA Awards, можете да ги подкрепите с малки месечни дарения, за да покажете на създателите им, че усилията им имат смисъл.

Подкрепете ни в Patreon

WhATA AWARDS

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010