Събарянето на кино “Полтава”, Велико Търново

Номинация за Градски бъг на годината, 2019

Снимки: Мorphocode, Велин Белев (Facebook)

Събарянето на кино “Полтава” – една от най-характерните сгради в центъра на Велико Търново, беше откровена глупост. Завършено през 1974 по проект на арх. Таньо Белев, киното беше соц интерпретация на търновското средновековие, но носеше нещо и от духа на Луис Кан със своите едри, монолитни форми, изявени арки и тухлена облицовка. Като всяко подобно кино в един момент и това затваря врати и е превърнато в битпазар от магазини, ресторанти, дискотека, бинго. Забележителните тухлени фасади започват да се рушат, опасани от грозни тенекиени навеси, черва от въздуховоди и струпеи от климатици.

Малко бяха кино сградите с толкова специфична архитектура у нас. Сега на мястото на “Полтава” ще се строи търговски център. А ние ще продължим да мечтаем някога някой инвеститор да поеме риска и да пробва да реконструира наследството, вместо просто да го бута.

Гласуване на публиката
179 гласа (9.79%)

Всички категории

WhATA лого

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

Подкрепете WhATA AWARDS

Вече 10 години WhATA правят WhATA Awards про боно за обществото. Ако следите и цените WhATA Awards, можете да ги подкрепите с малки месечни дарения, за да покажете на създателите им, че усилията им имат смисъл.

Подкрепете ни в Patreon

WhATA AWARDS

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010