Кенго Кума в България

Номинация за Архитектурно събитие на годината, 2019

Снимки: WhATA, Градът

На 8 октомври 2019 японският архитект Кенго Кума дойде в България и успя да напълни до пръсване Аула Максима на УАСГ за публична лекция. Такова нещо това място не помни сигурно от времената на “Хит минус едно”. Още по-супер от пълната зала беше студентската работилница, която ателието му организира предходната седмица и която инсталира във фоайето на университета обемната структура #Cham/ “Чам” от повторяеми дървени плоскости, свързани единствено с въжета.

Кенго Кума е един от най-популярните съвременни архитекти (от породата “скромни стархитекти”), който започна с умни и интересни малки сгради и инсталации предимно от дърво и продължи с гигантски многомилионни проекти, в които започна да облича структури от стомана и стъкло със същото дърво. Посещението му в България, разбираемо, се превърна в истинско събитие (все пак той е едва четвъртият истински стархитект, който стъпва у нас след Жан Нувел и Франк Гери през 1999 и Даниел Либескинд през 2013). Беше в София само за няколко часа, но успя да разгледа центъра на града, да види Минералната баня, да се срещне с министъра на културата Боил Банов (който го покани да е куратор на българския павилион на Венецианското архитектурно биенале) и с кмета Йорданка Фандъкова (която го покани да участва в журито на архитектурни конкурси и в работата по проекти в града). Изобщо звезда.

А ние можем само да си пожелаем у нас да идват все повече и звездни, и нормални архитекти от всички краища на света, за да претръпнем към техния блясък, да съумеем да произведем полезен критичен дебат и да излезем от положението си на глуха архитектурна провинция.

Гласуване на публиката
144 гласа (7.48%)

Всички категории

WhATA лого

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

Подкрепете WhATA AWARDS

Вече 10 години WhATA правят WhATA Awards про боно за обществото. Ако следите и цените WhATA Awards, можете да ги подкрепите с малки месечни дарения, за да покажете на създателите им, че усилията им имат смисъл.

Подкрепете ни в Patreon

WhATA AWARDS

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010