Конкурс “Къща на децата”

Номинация за Архитектурен конкурс на годината, 2019

Победителят в конкурса – проектът на арх. Андрей Андреев и арх. Петя Николова (Another Studio)

През август завърши конкурсът за нова “Къща на децата” в София, организиран от Национална мрежа за децата, в която влизат над 150 граждански организации в цялата страна. Също като конкурса за “Света Неделя”, и този беше двуетапен – само че участниците предаваха първо не само документи, но и концепция, а само селектираните – и идеен проект. Новият детски център трябва да се появи на празното петно зад 46 ОУ “Константин Фотинов” до Женския пазар по проект на победителите арх. Петя Николова и арх. Андрей Андреев от Another Studio, които са направили игрова сграда-колаж по темата.

Целият конкурс бе едно отлично намерение – с интересна задача, реален парцел и за обществено-значима кауза. Заслужава похвала решението на Национална мрежа за децата изобщо да организира конкурс и то структуриран по такъв начин. Жалко само, че това отлично намерение не получи достойна конкурсна и медийна опаковка – почти никой не разбра за него и в крайна сметка събра само 6 участници на първа фаза, от които бяха селектирани трима финалисти (но пък с интересни проекти). Сега остава да се намерят пари и новата “Къща за децата” да се построи.

Гласуване на публиката
280 гласа (16.20%)

Всички категории

WhATA лого

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

Подкрепете WhATA AWARDS

Вече 10 години WhATA правят WhATA Awards про боно за обществото. Ако следите и цените WhATA Awards, можете да ги подкрепите с малки месечни дарения, за да покажете на създателите им, че усилията им имат смисъл.

Подкрепете ни в Patreon

WhATA AWARDS

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010