WhATA AWARDS. Архитектурни награди

“Български архитектурни награди” на КАБ

Категория: Архитектурно събитие на годината

Всяка уважаваща себе си професионална архитектурна организация в света обикновено раздава годишни награди за най-добри сгради (наградите на британската RIBA например имат вече статут ако не на Оскари, то поне на Златни глобуси). Радостно е, че и българската Камара на архитектите направи пилотно издание през пролетта на 2018 с двустепенна селекция и международно жури. Финалисти станаха вече познати предимно добри сгради, които позволиха на Камарата да има стегната архитектурна селекция под ръка, когато през есента им се наложи да предложат български номинации за европейските награди за съвременна архитектура “Мис ван дер Рое”.

Затваряме си очите, че първите награди позволиха да участват сгради, проектирани през последните 10 години (ах, тази вездесъща десятка). Нека инициативата да започне силно. Сега остава да се борим за устойчивост и да видим какво добро има да предложи българската архитектура година за година и отвъд до болка познатия инвеститорски формат на “Сграда на годината”.

Гласуване на публиката
341 гласа (22.20%)

Обратно към всички номинации

WhATA лого

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

WhATA AWARDS

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010