Исторически парк край Варна

Номинация за Градски бъг на годината, 2019

Снимки: pronewsdobrich.bg

Когaто някой тръгне да вдига многометрови статуи на тракийски стрелци на входа на чисто нов Дисниленд, пълен с фалшиви крепости, форуми, базилики и гробници, винаги има нещо гнило.

В края на юни във варненското село Неофит Рилски отвори врати рекламираният като най-голям “Исторически парк” в света, част от мащабна туристическа инициатива. Дошлите на откриването обаче се оказаха на строителна площадка. Оказа се, че дружеството, което стои зад парка, набира пари след емитиране на 1 млн. акции, които обаче не се предлагат публично на фондовата борса. Разследване на “Капитал” показа съмнителни схеми за привличане на нови акционери, макар изпълнителният директор Ивелин Михайлов да твърди, че фирмата не продава акции, а набира съдружници. Самата емисионна цена на акциите изглежда се определя именно така – прогнозната цена на проекта, разделена върху един милион, или броят на емитираните акции. Цялата история мирише на 90-арски пирамиди, поръсени с малко напомпан патриотизъм и евтини имитации.

Изобщо трябва да сме подозрителни всеки път, когато се сблъскаме с бутафории и прояви на национал-популизъм. Обикновено имаме или зле прикрити комплекси, или нездравословна любов към величие, или склонност към финансови измами. Или всичко накуп.

Гласуване на публиката
223 гласа (12.20%)

Всички категории

WhATA лого

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

Подкрепете WhATA AWARDS

Вече 10 години WhATA правят WhATA Awards про боно за обществото. Ако следите и цените WhATA Awards, можете да ги подкрепите с малки месечни дарения, за да покажете на създателите им, че усилията им имат смисъл.

Подкрепете ни в Patreon

WhATA AWARDS

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010