Колчетата на Графа и несподелените български улици

Номинация за Градски бъг на годината, 2019
Награда на журитоНаграда на публиката

Снимки и изображения: 1kam1.com, stolica.bg, Войслав Тодоров, Bulfoto, WhATA, place.make

Честно, не очаквахме драмата с ограничителите по “Графа” да свърши така. След всички гранитни кубове и призми стигнахме до избор между стоманени “габъри” и любимите чугунени колчета (a.k.a. “боларди”) и в крайна сметка бяха избрани колчетата. Така се обезмисли най-силната страна на проекта за “Графа” – той да стане споделена улица, без ограничители.

Споделените улици и пространства като концепция са част от новия урбанизъм, който цели възраждането на качествения публичен живот в града и не толерира колите, а дава предимство на пешеходците. Това означава улици без бордюри, пътни маркировки и знаци, без колчета и ограничители, с равномерна настилка, по които движението разчита на друг вид организация от стандартната. Такива споделени улици се правят масово навсякъде през последните години, а споделени улици с активни трамваи има от Франция и Холандия през Истанбул и Рио де Жанейро до Оклънд, Нова Зеландия.

Разбира се, че с 60 см колчета съвременна споделена улица не се прави. Те обезсмислиха целия многомилионен ремонт на “Графа”, премахването на бордюрите, изливането на новата плоча и всички чудеса от храброст, които се вършиха повече от година. По-добре бяха “габърите”, разбира се. А най-добре, ако можеше “Графа” да остане без колчета, без “перки на акули” и без бордюри, с равномерна настилка, както беше по проект. И така, от криворазбрана катаджийска “безопасност” и предизборен популизъм пропуснахме шанса да получим първата споделена улица в България.

Същото се случи и при ремонта на ул. “Иван Вазов” в София. Преди ремонта имаше проект, който предвиждаше тази улица да стане споделено пространство чрез проста реорганизация – намаляване скоростта на движение на автомобилите включително чрез криви в платното (т.нар. “шикан”), създаване на повече пространства за пешеходците, още малко дървета, няколко пейки тук-там. Така улицата щеше да е ефективна част от една бъдеща пешеходна мрежа в центъра на София, която започва от площад “Света Неделя” и завършва в Борисовата градина. В крайна сметка нито Общината, нито част от жителите на улицата застанаха зад идеята. Оказа се, че промените са хубаво нещо, но ако може не на моята улица. Днес ремонтът на ул. “Иван Вазов” е завършен и улицата си е същата като преди – с тесни тротоари, завардени с колчета и паркирали коли. Е, настилките са сменени, супер.

Защо печели?
Защото споделените пространства и пешеходната свързаност трябва да бъдат тема на постоянни, бурни и непресекващи разговори. И защото този бъг може лесно да бъде поправен.

Гласуване на публиката
548 гласа (29.98%)

Всички категории

WhATA лого

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

Подкрепете WhATA AWARDS

Вече 10 години WhATA правят WhATA Awards про боно за обществото. Ако следите и цените WhATA Awards, можете да ги подкрепите с малки месечни дарения, за да покажете на създателите им, че усилията им имат смисъл.

Подкрепете ни в Patreon

WhATA AWARDS

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010