Флашмоб в Централна баня

Номинация за Архитектурно събитие на годината, 2018
Специална награда

Снимки: Термално – Нормално

Дали Централната минерална баня да е баня, баня с музей, музей с баня, конферентен център с баня или едно нищо със статут на паметник от национално значение е дебат, който продължава вече над 30 години (откак “съоръжението е спряло да изпълнява хигиенните си функции”, сиреч, затворили са го). В края на 2018 споровете ескалираха с предстоящото решение на СОС да гласува изцяло премахване на банската функция в северното крило с двата големи басейна, останало нереконструирано при нанасянето на Музея за история на София в сградата. В резултат протестиращата срещу това решение група Термално – Нормално участва в дискусии, телевизионни предавания, обществени обсъждания и накрая в средата на декември нахлу в сградата на Музея (бивша баня), купи си билети и после се съблече по халати и започна да се снима между експонатите. Бяхме забравили, че архитектурните проблеми могат да са обект и на забавни акции, а не само на безкрайни работни групи, тежки спорове в социалните мрежи и вайръл Фотошоп колажи. А какви времена на архитектурни акции бяха…

Защо специална награда?
Защото флашмобът припомни, че архитектурните проблеми трябва да бъдат обект на провокативни, а и забавни акции.

Гласуване на публиката
281 гласа (18.29%)

Всички категории

WhATA лого

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

Подкрепете WhATA AWARDS

Вече 10 години WhATA правят WhATA Awards про боно за обществото. Ако следите и цените WhATA Awards, можете да ги подкрепите с малки месечни дарения, за да покажете на създателите им, че усилията им имат смисъл.

Подкрепете ни в Patreon

WhATA AWARDS

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010