ЕАСА на Витоша

Номинация за Архитектурно събитие на годината, 2018
Награда на журитоНаграда на публиката

Хижа “Боерица” (горе) и заключителното събитие в хижа “Иглика”. Снимки: EASA Bulgaria, WhATA.

През 2018 неусетно българските студенти по архитектура успяха да превърнат неясното съкращение ЕАСА (Европейска асамблея на студентите по архитектура) в марка. Нещо повече, опитаха се да превърнат в марка и дваж по неясното съкращение INCM (Intermediate National Contact Meeting) или срещата на координаторите на организацията, която се проведе тази есен в пустеещата хижа “Боерица” на Витоша. Вярно, че се опитват от години (все пак Велико Търново беше домакин на ежегодната ЕАСА лятна асамблея през 2014), но нека сме наясно – извън архитектурно-студентските среди никой и не подозираше за съществуването на тази симпатична самоорганизираща се студентска мрежа.

През 2018 обаче, в продължение на няколко месеца преди INCM срещата, българската ЕАСА група привлече вниманието върху себе си, намери спонсори, възстанови и пригоди за едноседмичен нормален живот хижа “Боерица”, показа, че изоставените постройки на Витоша имат потенциал, а една обща цел може да пребори години застой. И след това събра стотици хора от цял свят.

Защо печели?
Защото е пример за студентска самоорганизация и grass-roots инициативност, които учат на много неща отвъд стандартното архитектурно образование. А това е гаранция за все повече смислени бъдещи архитектурни събития (и сгради).

Гласуване на публиката
412 гласа (26.82%)

Всички категории

WhATA лого

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

Подкрепете WhATA AWARDS

Вече 10 години WhATA правят WhATA Awards про боно за обществото. Ако следите и цените WhATA Awards, можете да ги подкрепите с малки месечни дарения, за да покажете на създателите им, че усилията им имат смисъл.

Подкрепете ни в Patreon

WhATA AWARDS

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010