Резиденция Диневи Лозенец

Номинация за Градски бъг на годината, 2019

Снимки: buildingoftheyear.bg

Отдавна сме казали, че Стефан Добрев просто трябва да спре да проектира. Може да продължи да издава книги (за предпочитане преводни), но по-добре да ни спести постижения като “Сан Стефано Плаза” отпреди няколко години. Той обаче не спира и постоянно се надскача.

Отдавна в ужас наблюдаваме строежа на т.нар. “Резиденция Диневи Лозенец” на площад “Велчова завера” в София. Корабните платна не предвещаваха нищо добро и ето, че през 2019 вече си имаме съвършено оформен бъг, току пред Химическия факултет на СУ. Това, че сградата е зле пропорционирана, със скандални разпределения и отчетлив дъх на дубайски кич, е ясно. Това, че беше номинирана за “Сграда на годината” в категорията “Жилищни комплекси до 10 000 кв. м” (но не спечели), беше очаквано. Но начинът, по който беше обяснена архитектурата й, ни довърши. Оказа се, че това е една “иновативна сграда”, с двойна стъклена фасада, която позволява вписването на декоративен елемент, “взаимстван от една от най-древните български шевици – Елбетица, който е олицетворение на българската мощ, сила и възрожденски дух”. Не ни стигаше глаголицата по фасадата на “Летера” на “Артекс” през 2017.

Отделно, оказа се, че покрай изграждането на сградата по проект на нейния главен проектант беше облагороден и площад „Велчова завера“ – с общинска обществена поръчка. Мислехме, че когато един частен проект решава с предимство да облагороди публичната среда около себе си, поне си плаща за това.

Гласуване на публиката
141 гласа (7.71%)

Всички категории

WhATA лого

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

Подкрепете WhATA AWARDS

Вече 10 години WhATA правят WhATA Awards про боно за обществото. Ако следите и цените WhATA Awards, можете да ги подкрепите с малки месечни дарения, за да покажете на създателите им, че усилията им имат смисъл.

Подкрепете ни в Patreon

WhATA AWARDS

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010