Казусът около Детската болница в София

Номинация за Градски бъг на годината, 2019

Снимка: Свободна Европа

Казусът около Детската болница в София е дълъг и се обяснява трудно. И все пак ето го накратко:

  1. Имаме нужда от съвременна сграда за нова детска болница, която да събере всички необходими звена под един покрив, вместо да разкарва болните деца между отдалечени болници в застрашаващи живота им обстоятелства. Отделно, у нас чисто нови държавни болници не са строени от над 30 години.
  2. Правителството решава, че за целта ще бъде използвана сградата на Правителствена болница. После постановява, че тя няма да бъде използвана, а ще бъде довършен строежът в двора на Александровска болница, започнат през 1978 и след това изоставен.
  3. Обявява се обществена поръчка за инженеринг.
  4. Камарата на архитектите реагира, че обществената поръчка е незаконна (строежът не присъства в подробния устройствен план на района от 2011), а освен това няма категорични данни за годността на конструкцията, излагана на природни влияния вече 40 години и морално остаряла като болнична концепция. Да правиш нова детска болница в 40-годишен строеж, за който последната техническа експертиза е отпреди 12 години е като да лекуваш пациент по изследвания, направени преди 12 години, казва заместник-председателя на КАБ Петкана Бакалова.
  5. Камарата на архитектите обжалва поръчката първо в Комисията за защита на конкуренцията, после във Върховния административен съд
  6. Жалбата е отхвърлена. Министерство на здравеопазването може да продължи с поръчката. Инициативният комитет за изграждане на болницата стартира петиция за прекратяване на обществената поръчка.

Какво губим в случая? Губим възможността за съвременна детска държавна болница с добра архитектура след конкурс. Губим възможността лекарите да работят в нова сграда, която да им върши реална работа. Губим и възможността децата да се лекуват в адекватна среда. Много, много жалко.

Гласуване на публиката
224 гласа (12.25%)

Всички категории

WhATA лого

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

Подкрепете WhATA AWARDS

Вече 10 години WhATA правят WhATA Awards про боно за обществото. Ако следите и цените WhATA Awards, можете да ги подкрепите с малки месечни дарения, за да покажете на създателите им, че усилията им имат смисъл.

Подкрепете ни в Patreon

WhATA AWARDS

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010