Унищожаването на архитектурния детайл в българския град

Номинация за Архитектурна тенденция на годината, 2018
Награда на публиката

Тази тенденция тлее от много години, през които се тръшкахме, че обществените пространства се ремонтират зле, че дълготрайни естествени материали се сменят с еднодневки, че камък не се боядисва и видим бетон не се топлоизолира. През 2018 профанизирането на българския град стана прекалено видимо и вече е ясно, че говорим за явление, което ще промени сериозно и за дълго архитектурната среда около нас.

Причините са много:

  • Стратегията на ЕС “Европа 2020” постави за цел (измежду всичко друго) повишаване енергоефективността на сградите, с което отпуши масовото топлоизолиране из целия съюз. България се включи сърцато с “Национална програма за Енергийна Ефективност на многофамилни жилищни сгради”, която започна ударно да реновира най-различни блокове от най-всякакви исторически периоди с едни и същи 2 вида мазилка;
  • От дума на дума и от комшия на комшия цели населени места в България започнаха да вярват, че най-добре се живее с отопление на климатик и нова бяла PVC дограма;
  • Старите майстори на специфични мазилки и мозайки измряха, а новите хукнаха на гурбет в чужбина;
  • Общините се хвърлиха да усвояват евросредства с калпави ремонти по лош проект след съмнителни процедури за инженеринг;
  • Практикуват се все повече “системни решения” (сиреч стандартен детайл на производител) и все по-малко специфични детайли според мястото и сградата. Да не говорим колко малко детайли се правят по принцип.

Резултатът е един – унифицирани мазилкови сгради и пространства без характер и с лош детайл. Един познат архитект наскоро нарече тенденцията “урбаноцид”. Легитимиран от властта и подхранван от бедност, невежество и мързел урбаноцид, бихме добавили ние.

Гласуване на публиката
1093 гласа (74.25%)

Всички категории

WhATA лого

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

Подкрепете WhATA AWARDS

Вече 10 години WhATA правят WhATA Awards про боно за обществото. Ако следите и цените WhATA Awards, можете да ги подкрепите с малки месечни дарения, за да покажете на създателите им, че усилията им имат смисъл.

Подкрепете ни в Patreon

WhATA AWARDS

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010