Новият архитектурен консерватизъм

Номинация за Архитектурна тенденция на годината, 2018
Награда на журито

Тази тенденция се разбира най-трудно, затова сме се опитали да я обясним с най-много думи.

Архитектурата е бавна и обикновено последна е засегната от големите културни и политически процеси. Но през последните години набиращият сили нов консерватизъм удари и нея. Архитектурният консерватизъм е свързан с възхвала на “красотата” на романтичното минало, с носталгия по “велики” исторически периоди, с култ към прединдустриалното занаятчийско майсторство. В резултат модернизмът е под обстрел, национализмът надделява над здравия разум, изчезват всякаква толерантност и дори постмодерното чувство за хумор.

Тенденцията не е нова и, ако това действа успокоително, далеч не е само българска. В началото на ноември например правителството на Тереза Мей обяви създаването на нова британска комисия, която да се занимава с “красотата в архитектурата” така щото новите сгради да се приемат по-добре от обществото. Ръководителят й сър Роджър Скрутън искал да даде на обществото архитектура, за която хората да могат да гласуват, “а не такава, която е наложена насила от последователи на Корбюзие и Мис ван дер Рое”. А у нас през 2018 имахме примерно:

  • Инициатива на Фондация “Богария” за нова концертна зала в София, която беше промотирана като възвишена кауза, за “съграждане на величествен Храм на Духа”. Новата зала трябваше да е “нищо по-малко от величествена и нищо по-малко от великолепна”, твърдяха патетично инициаторите, които, оказа се, в представите си за новата филхармония се вдъхновявали “от немодернистичните, класически линии в архитектурата. От изяществото – като онова на филхармонията в Барселона. От великолепието – като на базиликата Сакре Кьор в Париж”. Добре дошли в миналото, казваме ние;
  • През лятото беше обявен конкурс за възстановяване на Мемориала на войниците от Първи и Шести пехотни полкове пред НДК и неговите 11-метрови оригинални неокласицистични стени на мястото на съборения през 2017 абстрактен паметник “1300 години България”. Конкурсът завърши с фиаско, защото никой от предадените 5 проекта не показвал достатъчно уважение към оригинала (сиреч към неокласицистичните стени).

За момента проявленията на новия архитектурен консерватизъм звучат абсурдно, но като цяло са безобидни. Догодина обаче пак ще си говорим. Той и Хитлер е изглеждал безобиден през 1923.

Защо печели?
Защото консерватизмът е всеобщата тенденция на 2018, а последствията от него ще са не само материални, а също културни и манталитетни. Макар и слабо проявен в българската архитектура засега, тази награда е предупреждение. Очаквайте консервативната мода от политиката и социалните мрежи да достигне архитектурата и да роди чудовища.

Гласуване на публиката
379 гласа (25.75%)

Всички категории

WhATA лого

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

Подкрепете WhATA AWARDS

Вече 10 години WhATA правят WhATA Awards про боно за обществото. Ако следите и цените WhATA Awards, можете да ги подкрепите с малки месечни дарения, за да покажете на създателите им, че усилията им имат смисъл.

Подкрепете ни в Patreon

WhATA AWARDS

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010