Архитектурен форум БЕЗ СТРАХ/БЕЗ ПАРИ

Номинация за Архитектурно събитие на годината, 2019

След спирането на архитектурните седмици на ЕДНО през 2016 в българския архитектурен живот настана културен застой. Наистина, говори се много за градска среда, застроително-корупционните скандали действат разведрително, а колажите на тема “ремонти” често са духовити. Но е забележително колко бързо се загуби граденото трудно и с години адекватно отношение на широката публика към архитектура, дизайн и визуална среда, което една истинска архитектурна седмица по принцип възпитава.

Именно в тази кънтящо празна ниша от две години се опитва да се намести един чисто нов архитектурен форум, наречен БЕЗ СТРАХ и организиран от малкото софийско архитектурно студио Conveyer. През април 2019, навръх Цветница, Conveyer отново напълниха залата на “Генератор” с архитекти, дошли да чуят как 10 български студиа ще говорят по темата “Без пари”. Участниците и тази година бяха същите като през 2018: I/O Архитекти, Aedes Studio, Bureau XII, L6 Studio, ZOOM Studio, Трансформатори, Studio Mode, Борислав Буров плюс две нови попълнения: Deset Architects и E-Arch Studio (домакините Conveyer и архитектът-фотограф Димитър Караниколов от миналата година бяха отпаднали). Събитието беше странен хибрид между архитектурен форум и строително изложение, но коридорите на бившия завод “Витоша” се оказаха тесни за всички архитекти и студенти, събрали се да слушат, ядат и приказват заедно. От което стана пределно ясно, че София нужда от нови архитектурни събития очевидно има.

Гласуване на публиката
224 гласа (11.64%)

Всички категории

WhATA лого

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

Подкрепете WhATA AWARDS

Вече 10 години WhATA правят WhATA Awards про боно за обществото. Ако следите и цените WhATA Awards, можете да ги подкрепите с малки месечни дарения, за да покажете на създателите им, че усилията им имат смисъл.

Подкрепете ни в Patreon

WhATA AWARDS

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010