100 години Баухаус – серия от събития на Гьоте институт

Номинация за Архитектурно събитие на годината, 2019
Награда на журито

Снимки: Фото-Корпус / Photo-Corps

Надали има някой неразбрал, че през 2019 експерименталната немска архитектурно-дизайнерска школа Баухаус стана на 100. Вдигна се много шум и това не е случайно.

Школата Баухаус е лицето на ХХ век. Тя облече века в абстрактни дамаски, надписа го в сансериф, построи функционалните светли кутии, в които живеем и работим, проектира тръбните столове, на които седим, и чашите, от които пием. Създаде плакатите, които гледаме, и играчките в основни цветове и форми, с които си играят децата ни. Промени завинаги образованието по изкуства и архитектура. С две думи, Баухаус е най-влиятелното училище по дизайн, което някога е съществувало. И за своите кратки 14 години живот (между 1919 и 1933) създаде епоха, която промени коренно света, в който живеем и до днес.

През 2019 темата Баухаус беше водеща през цялата година, поне в света на архитектурата и дизайна. Годишнината беше отбелязана масирано в цял свят със специални събития и изложби в Берлин, Лондон, Москва, Чикаго, Сао Пауло, Тел Авив, Ротердам, Ню Делхи, Лагос… А Германия положи сериозни и добре организирани усилия да изяви Баухаус като най-голямото немско културно постижение на ХХ век и като най-значимия и влиятелен архитектурен експорт на страната (което е абсолютно вярно).

България също отбеляза 100-годишнината, а най-добре опакована като продукт, прицелен в широката публика, беше програмата на Гьоте институт, който, аналогично на повечето Гьоте институти по света, се включи активно в отбелязването на събитието. Целта на всички изложби, лекции, филмови програми и детски работилници беше не просто да се запознае публиката с Баухаус, но и да се проследят влиянията и връзките на немската школа с други страни и традиции, да се поговори за оскъдните български следи в училището Баухаус преди войната, за влиянието на Баухаус у нас след войната, за жените и Баухаус, за социалната утопия Баухаус и т.н. Все важни неща.

Защо печели?
Защото рядко се случва архитектурният свят и България да говорят едновременно и масово за едно и също нещо. Освен това успя да популяризира елитарна тема отвъд часовете по архитектурна история.

Гласуване на публиката
385 гласа (20%)

Всички категории

WhATA лого

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

Подкрепете WhATA AWARDS

Вече 10 години WhATA правят WhATA Awards про боно за обществото. Ако следите и цените WhATA Awards, можете да ги подкрепите с малки месечни дарения, за да покажете на създателите им, че усилията им имат смисъл.

Подкрепете ни в Patreon

WhATA AWARDS

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010