Журналистите, които разследваха имотните сделки на властта

Номинация за Личност на годината, 2019
Награда на публиката

През март “Свободна Европа” даде старт на един от най-сочните скандали на 2019 – “Апартаментгейт”. Крупната драма около водещи фигури в управляващата партия ГЕРБ (които, оказа се, са закупили нови апартаменти на цени, много по-ниски от пазарните от една и съща строително-проектантска компания – “Артекс”) повлече оставки, оправдания, нови разкрития и прокурорски проверки и произведе огромен битово-политически сеир за радост на народа.

Журналистическите разследвания обаче доведоха и до сериозни политически размествания и фокусираха вниманието върху сенчести зони от архитектурно-строителния процес, които досега не бяха обект на такова широко обществено внимание. Най-яркият пример е как “Апартаментгейт” всъщност отключи разследванията около дейността на “Артекс” (онази компания с апартаментите на властта), доведе до замразяване на строежа на 34-етажния небостъргач “Златен век”, който компанията строи в Лозенец, че даже отвори темата за архитектурния кич (около глаголицата по фасадата на същата онази кооперация “Летера”, с апартаментите на властта).

Тази номинация е защита на експертността. Всички сме граждани в социалните мрежи, да, но имаме нужда и от професионални разследващи журналисти, които умеят да работят с факти, да ги проверяват, да правят връзките между тях и да доведат нещата докрай по начин, по който социалните медии не могат. Затова тук номинираме разследващите журналисти с надеждата да стават все повече и да омаломощят не само корупцията в архитектурата и строителството, но и корупцията въобще.

Гласуване на публиката
1183 гласа (66.46%)

Всички категории

WhATA лого

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

Подкрепете WhATA AWARDS

Вече 10 години WhATA правят WhATA Awards про боно за обществото. Ако следите и цените WhATA Awards, можете да ги подкрепите с малки месечни дарения, за да покажете на създателите им, че усилията им имат смисъл.

Подкрепете ни в Patreon

WhATA AWARDS

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010