Конкурс за нов лабораторен блок на българската база в Антарктида

Номинация за Архитектурен конкурс на годината, 2019

Победителят – проектът на PS Architects

Още едно похвално начинание беше конкурсът за нов лабораторен блок към българската полярна база на Антарктида, организиран от Българския антарктически институт. Базата ни на остров Ливингстън е сбор от разнородни постройки, завършени между 1988 и 2012 без особени амбиции за архитектурен ансамбъл, а новата лаборатория се налага поради нарасналите нужди на експедицията от място за провеждане на геоложки, биологични, медицински и прочие научни изследвания.

В момента концептуализирането на нов тип архитектура, подходяща за екстремни условия, е световен тренд и инициативата на българските полярници е повече от навременна. Конкурсът обаче мина почти незабелязано и беше спечелен от студио “PS Architects” в конкуренция измежду едва трима други участници, откриваеми едва след дълго търсене в базите данни за обществени поръчки в рамките на Европейския съюз. Победилият проект е наколна червена постройка, изпълняваща изискванията на заданието. Липсва ни обаче експерименталната архитектурна смелост, която такава задача предполага, както и големият разговор как би следвало да изглежда полярната архитектура днес, в условията на климатични промени и топящи се ледени шапки, който беше световна тема през цялата година и който този конкурс можеше да поведе и у нас.

Гласуване на публиката
377 гласа (21.82%)

Всички категории

WhATA лого

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

Подкрепете WhATA AWARDS

Вече 10 години WhATA правят WhATA Awards про боно за обществото. Ако следите и цените WhATA Awards, можете да ги подкрепите с малки месечни дарения, за да покажете на създателите им, че усилията им имат смисъл.

Подкрепете ни в Patreon

WhATA AWARDS

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010