WhATA AWARDS

Архитектурни награди за 2017

WhATA лого

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Определени са от WhATA и 1794 гласа в онлайн гласуване. Връчват се за осма година.
Приятно гледане.

Архитектурно
събитие
на годината

Тръгва “Визия за София”

Победител

Награда на журито

“Визия за София” е общински проект, който цели да планира дългосрочно развитието на столицата ни и в първата си фаза изглежда съсредоточен върху събирането на данни. Оттук и двата риска за следващите етапи на “Визията”: как и от кого се тълкуват събраните данни и кога ще бъдат готови политиките, базирани на тях.

Защо печели? Защото градовете трябва да бъдат планирани дългосрочно и прозрачно, а това е първият подобен опит от години.

Варна, Младежка столица 2017

Победител

Награда на публиката

През 2017 Варна се включи сърцато в европейската инициатива за младежка столица, и направи редица намеси в градската среда, повече или по-малко познати като формула, но все пак нейни си — от градски куест под формата на 3D мапинг по стари сгради (Join The Dots) през оживяване на Гръцката махала с проекта Таляна до библиотека на открито (“Рапана”) и нов кът за съзерцание на крайбрежната алея.

Пътуваща изложба “Български архитектурен модернизъм”

Номинация

През пролетта фейсбук страницата “Български архитектурен модернизъм” превзе родния интернет и постави предвоенната архитектура под светлините на прожекторите с пътуваща изложба. Изложбата гостува във Варна, Бургас, Казанлък, Стара Загора, Пловдив и на няколко места в София и успя да вкара думата “модернизъм” в речника на много хора.

Събитията на “Дом на хумора и сатирата” в Габрово

Номинация

През 2017 Домът на хумора и сатирата стана на 45, а промените в този единствен по рода си музей на смеха у нас започнаха още миналата година, когато начело застана избраната след конкурс и завършила във Великобритания Маргарита Доровска. Музеят бяга от битовия хумор и вицаджийство и дава глобални заявки като тематични събития за родения в Габрово Кристо, интерактивни инсталации и дори архитектурно проучване.

Пърформанс “Мemoreality”

Номинация

В края на юни, малко преди да започне разрушаването на паметника “1300 години България”, в Червената къща се проведе пърформанс с организатори Трансформатори и Kristian Ape. В тъмна зала, върху театрално осветена маса гостите изпитаха садистичното удоволствие да разрушават шоколадови фигурки на злополучния паметник с различни инструменти за мъчение: поялник, ютия, пистолет с горещ въздух, преса, котлон, чук.

Протест на “Спаси София” срещу некачествените ремонти

Номинация

През есента на 2017, по новоремонтирания бул. “Дондуков”, се проведе първият естетически протест у нас. Крайно време беше някой да се възмути видимо и физически от лошите детайли, кривите колчета и тоталната липса на визуална култура при “отремонтирането” на средата наоколо.

Срещи “Архитектура разговаря” в УАСГ

Номинация

Българското архитектурно образование често прилича на технически грамотен щраус, който е заровил глава в тясната си специализирана сфера и изобщо не поглежда встрани. Серията “Архитектура разговаря”, организирана от активна група около студио ПроЖектиране в УАСГ, се опитва да промени нещата като среща студентите по архитектура с другите в българската култура. Разговорите стартират през март с Явор Гърдев и продължават с писатели, музиканти, сценографи. Хубаво е да не спират и догодина.

ЕАСА България печели INCM 2018

Номинация

Българската секция на Европейската асамблея на студентите по архитектура (ЕАСА) спечели правото да организира ежегодната среща на координаторите на организацията през 2018 в изоставената хижа Боерица на Витоша. Събитието е категорично нишово, но си струва да се отбележи заради ентусиазма на едни български студенти по архитектура, които си казали “хайде да докараме света и при нас, вместо само ние да ходим при него”. Че и да го качим на Витоша.

Казусът “Бронзовата къща”

Номинация

Бронзовата къща на българо-австрийския артист Пламен Деянов е проект за над десетметрова, ажурна арт-инсталация, интерпретираща едновременно декорациите в арбанашките къщи и силуета на Хрельовата кула в Рилския манастир. Тя ще бъде реализирана през 2018 на мястото на съборения Мавзолей с подкрепата на Австрийското посолство и Столична община. “Бронзовата къща” доказа, че когато има външен дипломатически натиск родната консервативна администрация може светкавично да одобрява нестандартни артистични акции на спорни места, обременени с тоталитарни спомени. Което е забавно само по себе си. Нека шокираме обществото с култура, нека спорим за изкуство.

Изложба “Re-Forget Your Past”

Номинация

През 2012 фотографът Никола Михов издаде книгата “Forget Your Past” с първите арт снимки на паметници от соца. През 2017 той унищожи същата тази книга в изложба, проведена в рамките на Sofia Art Book Fair в галерия Synthesis. Над 30 артисти бяха поканени да късат, режат, лепят и драскат книгата, а някои даже я заключваха с катинари, сгъваха от нея самолетчета, пишеха отгоре готварски рецепти и изобщо я направиха на нищо. Но с миналото най-добре така — да го направим на нищо, весело и с ирония, вместо с потни спорове за вечния ни и вездесъщ комунизъм и материалните му следи.

Гласуване на публиката

Гласове
Варна, Младежка столица 2017
21.96%
300
Протест на “Спаси София” срещу некачествените ремонти
17.42%
238
Тръгва “Визия за София”
15.15%
207
Събитията на “Дом на хумора и сатирата” в Габрово
13.76%
188
Пътуваща изложба “Български архитектурен модернизъм”
12.37%
169
Пърформанс “Мemoreality” за паметник "1300 години България"
5.42%
74
ЕАСА България печели INCM 2018
5.27%
72
Казусът “Бронзовата къща”
3.88%
53
Срещи “Архитектура разговаря” в УАСГ
2.86%
39
Изложба “Re-Forget Your Past”
1.90%
26
В резултатите не участват отговорите "Не мога да преценя" Общо: 1366

Наградата връчва…

Starman

Кукла в скафандър зад волана на червена Tesla Roadster на път към Марс. Извънземният герой в популярна поп песен от 1972.

Архитектурен
конкурс
на годината

През 2017 имаше 3 важни конкурса. Ние, като жури, се въздържаме да дадем награда в тази категория, тъй като бяхме организатори на конкурса за преустройство на бившата Топлоцентрала на НДК и това няма как да не ни лиши от безпристрастност. Затова се присъжда само награда на публиката.

Конкурс за преустройство на хотел “Странноприемница”, Етъра

Победител

Награда на публиката

Конкурсът за реконструкция на хотела към етнографски комплекс “Етъра” край Габрово е част от цялостната стратегия за модернизиране на мястото — от смяната на визуалната идентичност, през отваряне към нови публики, та до добре популяризиран конкурс за ремонта на хотела. Задачата беше симпатична, заданието — информативно, а инициативата събра 6 участници, измежду които за победител беше определен проектът на Андрей Андреев и Петя Николова (Another Studio) с Милена Фетваджиева (URBANVIVA).

Конкурс Топлоцентралата, София

Номинация

Идеята за превръщането на бившата топлоцентрала на НДК в Център за съвременно изкуство и култура е стара инициатива на Столична община, която тази пролет навлезе в нов етап с помощта на архитектурен конкурс. Победители (измежду 64 участници) са комплект млади архитекти (Мариана Сърбова и Антон Колев), спечелилият проект е умерен и възможен, а бъдещият културен център вече си отглежда ползватели, което е важно, за да проработи.

Конкурс за нов център на Боровец

Номинация

Международният конкурс за нов център на курорта Боровец беше обявен тази есен след дълга подготовка. Виден е фактът, че курортът има проблем (т.нар. “Златен триъгълник”, обект на конкурса, е хаотична територия в центъра на Боровец), но също толкова видно е, че възложителят не знае какво да прави и какво точно иска и очаква конкурсът да му даде всички отговори — от урбанистична концепция, през бъдещи функции до детайли в 1:10. Конкурсът събра 40 участници, а победители станаха британското студио William Matthews Associates (които бяха сред тримата финалисти и на конкурса за реконструкция на галерията на Шипка 6 през 2014).

Гласуване на публиката

Гласове
Конкурс за преустройство на хотел “Странноприемница”, Етъра
44.98%
533
Конкурс Топлоцентралата, София
37.05%
439
Конкурс за нов център на Боровец
17.97%
213
В резултатите не участват отговорите "Не мога да преценя" Общо: 1185

Наградата връчват...

Маделин, Селест и Джейн

Главни героини в драматичния сериал "Big Little Lies", получил редица престижни награди за 2017. Умеят да работят в екип и да пазят тайна.

Архитектурна
тенденция
на годината

Патриотичният кич

Победител

Награда на журито

Патриотичният кич отдавна мина отвъд татуиран на прасеца Левски, възстановки на битки от руско-турската война или абитуриенти с народни носии и вече гордо се настанява в архитектурата и “официалната” градска среда. И тъй като национал-популизмът е отчайващо глобална тенденция, а Орбан, Путин и Тръмп се превръщат в поп икони, очакваме през 2018 още по-здрава прегръдка между патриотичния кич и властта у нас.

Защо печели? Като предупреждение. ХХ век ни показа, че национализмът не е помогнал с нищо на никого. А историята има неприятния навик да се повтаря.

Още снимки и видео +

Протестите срещу високите сгради

Победител

Награда на публиката

Има три неща, за които жителите на София са постигнали максималната степен на единодушие — ремонтът на бул. “Дондуков” е зле, въздухът в София не може да се диша и на небостъргачите мястото им не е в града. В тази връзка, след поредицата скандални проекти, които започнаха да се обявяват, строят и завършват навсякъде, естествено дойдоха и протестите — в кв. “Стрелбище”, в “Борово”, в “Лозенец”. Интересно как ще реагира властта на това ясно изразено гражданско недоволство.

Фигурална композиция вместо съвременна скулптура в градска среда

Номинация

Фигуралната композиция доминира при всички нови скулптури в градска среда, които се появяват през последните години у нас. Имаме статуи на царе, лъвове и пълководци, на индустриалци, писатели и артисти. И всичко е “като истинско”, величествено положено на гранитен постамент (тип “Цар Самуил”) или небрежно монтирано на паважа, в опит за псевдореализъм (тип “Братя Прошек”). 3D илюстрации като за деца от детската градина. Къде са абстрактното изкуство и арт провокациите?

Гласуване на публиката

Гласове
Протестите срещу високите сгради
45.62%
568
Патриотичният кич
31.49%
392
Фигурална композиция вместо съвременна скулптура в градска среда
22.89%
285
В резултатите не участват отговорите "Не мога да преценя" Общо: 1245

Наградата връчва...

Джендъра

Термин от социалните науки, получил академична популярност в края на ХХ век. Дума в законопроект от началото на 2018, която се тълкува като заплаха за психичното и сексуално здраве на българския народ.

Сграда
на годината

Реконструкция на къща до Античния форум в Стара Загора

Победител

Награда на журито

Голяма част от архитектурния XX век е минал в мечти да се строят велики нови сгради на гола поляна. Съвременният свят обаче предлага все по-малко tabula rasa и все повече сложни ситуации, в които новото и старото трябва да съществуват заедно. Тази къща в Стара Загора показва как уважението към средата не пречи на архитектурния експеримент, а културното наследство не може да спре строителния устрем.

Защо печели? Защото е сложна къща, отвъд красивите снимки и секси интериорите. Освен това е идеален пример за добро опазване.

Архитекти: I/O архитекти

Още снимки +

Временна библиотека “Рапана”, Варна

Победител

Награда на публиката

Тази любопитна временна структура е част от ентусиазма, който кипеше цяло лято във Варна по време на събитията около титлата “Европейска младежка столица 2017”. Направена с програми за параметричен дизайн от 240 дървени парчета, “Рапана” е библиотека на открито, която стъпва леко и небрежно в града, без да оставя дълбокия отпечатък, с който сме свикнали съвременната българска архитектура да се стоварва върху публичните пространства у нас.

Архитекти: Downtown Studio

Още снимки +

Лятна къща в стар склад, Каварна

Номинация

Изоставените сгради с вековни каменни зидове са благодарна основа за добри архитектурни реконструкции независимо дали се намират на някой обрулен английски хълм или на пристанището в Каварна. Този склад от XIX век е превърнат в сезонно жилище след уважителна намеса, която пази духа, без да инквизира тялото.

Архитект: Борислав Игнатов

Още снимки +

Социализация на Триъгълна кула на Сердика, София

Номинация

Дълги години северната триъгълна кула на антична Сердика беше погребана в мазето на бившия магазин “София”. От тази година мястото е обновено и триъгълната кула най-после се забелязва. Нещо повече, запазени и показани по най-добър начин са всички исторически пластове — от римските камъни през боядисаната в ярко червено метална конструкция до мозайката от времето на соца.

Архитекти: Aтелие 3 и АДМ Студио

Още снимки +

Хотел при винарна, Коларово

Номинация

Винопроизводството в България вече е сериозен бизнес, който започна да инвестира не само в лозя, технология и чужди енолози, но и в добра архитектура. Разбира се, у нас романтичното влияние на Италия и южна Франция все още е непреодолимо, но има случаи, когато архитектурата е успяла да се измъкне от клишето “тосканска къща” или “френско шато”. Такъв пример е сдържаният минималистичен хотел до изба “Коларово”, който предлага аскетично общуване с природата сред лозя, видим бетон и много стъкло.

Aрхитекти: ZOOM Studio и Тодор Обрешков

Още снимки +

Гласуване на публиката

Гласове
Временна библиотека “Рапана”, Варна
35.39%
465
Лятна къща в стар склад, Каварна
21.84%
287
Реконструкция на къща до Античния форум в Стара Загора
17.28%
227
Социализация на Триъгълна кула на Сердика, София
14.38%
189
Хотел при винарна, Коларово
11.11%
146
В резултатите не участват отговорите "Не мога да преценя" Общо: 1314

Наградата връчват...

Weta Workshop

Студио за специални ефекти, декори и концептуален дизайн, базирано в Уелингтън, Нова Зеландия. Създали макетите на сгради и околна среда във филма Blade Runner 2049.

Ресторант/бар
на годината

Със съжаление обявяваме 2017 за нулева в категорията Ресторант/бар на годината. Не защото хубавите места са се свършили, напротив. Но интериорите им замръзнаха в рециклирането на 2-3 познати ни от чужбина клишета и нищо изненадващо не се появи през годината. Видимите тухли, новият индъстриъл, хипстърската носталгия и скандинавските дървении ги овладяхме. Всички стари мебели претапицирахме. Всички черни дъски изписахме. Хайде сега нещо ново.

Градски бъг
на годината

Събарянето на “Паметник 1300 години България” пред НДК

Победител

Награда на журито

Награда на публиката

Преди години бяха нарекли “Естествен роман” на Георги Господинов “машина за истории”. Паметникът “1300 години България” беше също машина за истории — дълго можеше да се разказва какъв е бил някога, как е построен, защо сега е в такова състояние, защо носи такъв прякор. Малко са паметниците, които са толкова противоречиви и носят памет извън паметта, за която уж са издигнати. Те са най-ценните. През юли Столична община събори паметника “1300 години България”, благозвучно нарече събарянето “демонтаж”, а след 3 месеца постави на мястото му мъничък, мъничък лъв.

Защо награда на журито? Защото трудно ще се преборим със страховете и комплексите си, а също и с призраците на тоталитаризма, ако просто унищожаваме материалните му следи.

Още снимки +

Лъвът на мястото на “Паметник 1300 години България” пред НДК

Победител

Специална награда

В началото на ноември Столична община постави на мястото на паметника “1300 години България” бронзов лъв, който държи щит с карта на една хипертрофирала България. Макар и този акт да се представя за “възстановяване” на памет, в огромното пространство пред НДК това е един чисто нов паметник, който не се вписва нито мащабно, нито стилово там, а е поставен само защото властта иска да се легитимира на патриотичното поле и безпардонно да заяви, че може да заличава и възкресява исторически периоди.

Защо специална награда? Защото никога няма да се примирим с издигането на чисто нов националистически паметник през 2017, в центъра на София.

Още снимки +

Ремонтът на НДК

Номинация

Във връзка със започналото на 1 януари 2018 българско председателството на Съвета на Европейския съюз, през цялата 2017 вървяха ударни ремонти на ключови за събитието сгради в София, включително Националния дворец на културата като основна локация. Наистина ремонтът повиши нивото на сигурност, оправи отоплителната и информационната система, осъвремени невидимите сградни инсталации, но беше направен без уважение към детайлите, материалите и духа на една голяма сграда с характерна идентичност.

Събарянето на Двойната къща, София

Номинация

През първия от трите почивни дни в началото на май, въпреки всички протести и телевизионни репортажи, беше съборена поредната къща от предвоенна София. Тя принадлежеше на небезизвестния Кирил Кирилов-Японеца и беше със свален статут за културна ценност и с изрядни документи от всички институции по веригата. А това нагло, но напълно законно събаряне, пак не успя да провокира реални реформи в системата за опазване на културното наследство въпреки очевидно единодушния граждански натиск.

Пловдив се готви за културна столица

Номинация

Година преди заветната 2019 бъдещата европейска културна столица Пловдив се държи като болен от биполярно разстройство. От една страна действа енергично и съсредоточено да оправдае титлата (включително с добре направено и отлично обосновано ново лого), от друга ни сервира маниакално депресивни архитектурни новини: бутат галерията на Дружеството на пловдивските художници на ул. Гладстон, строят нова след инженеринг; ремонтират кино “Космос” за 2 млн. лв., пак след инженеринг; на площад Централен в крайна сметка сменят само плочките, не разбрахме какво стана с Гарнизонната фурна и т.н.

Гласуване на публиката

Гласове
Събарянето на “Паметник 1300 години България” пред НДК
33.40%
480
Ремонтът на НДК
29.16%
419
Събарянето на Двойната къща на бул. Васил Левски, София
15.24%
219
Пловдив се готви за културна столица
13.36%
192
Лъвът на мястото на “Паметник 1300 години България” пред НДК
8.84%
127
В резултатите не участват отговорите "Не мога да преценя" Общо: 1437

Наградата връчва...

Папи Ханс

Псевдоним на български поет и творчески директор в рекламна агенция. Нашумява през ноември 2017 с песента “Кекс”, в която повтаря 8 пъти “Но всичко е точно”.

Нормалност
на годината

Ново площадно пространство, Крайбрежна алея, Варна

Победител

Награда на журито

Смислени публични пространства като малкия кът за наблюдение на морето до Северния плаж във Варна напоследък се появяват твърде рядко. Площадчето е пауза в застройката, терасовидно слиза надолу и кадрира морето, правейки фин, аристократичен реверанс към шейсетарските сгради наоколо. Чувствителна намеса, без много шум и с уважение към средата около себе си.

Защо печели? Защото е нагледна демонстрация какво може да бъде едно съвременно публично пространство. А в публичните пространства през последните години сме най-зле.

Още снимки +

Ремонтът на водната каскада в центъра на Плевен

Победител

Награда на публиката

Водната каскада в Плевен са 10 декара парково-пешеходна зона в центъра на града, завършена през 1982, когато проектите са били с размах, естествен камък е имало в изобилие, а водата е била до колене. После впечатляващият ансамбъл запустява до този ноември, когато след дълъг ремонт каскадата започва да работи отново. Този пример от Плевен е удачен повод да си припомним, че когато един град има добре замислено и изпълнено публично пространство, по-добре просто да го пази и да го ремонтира уважително.

Още снимки +

Gifted, София

Номинация

С наплива на Райънеър туристи, София се нуждаеше от адекватно място за сувенири и смислени продукти, които представят по съвременен и самоироничен начин града и България. Магазинчето-галерия Gifted е точно такова място. Там се продават неща на съвременни български дизайнери и сувенири с дизайн от соца, наема се Halfbike, организират се тематични турове. Изобщо Gifted е едно от местата, които вкарват необходимата доза туристическа нормалност в един, сякаш станал без да иска, средно посещаем град.

Галерия “Структура”, София

Номинация

Тълпата, задръстила малката софийска улица “Кузман Шапкарев” няколко дни преди Коледа, доказа, че градът изпитва глад за големи, добре оформени, прилично отремонтирани и правилно таргетирани пространства за съвременно изкуство. Галерия “Структура” има няколко стартови предимства — централна локация, опитен екип и добра реконструкция, а дори голямата стъклена витрина зад пощата, светеща в червено от неоновата инсталация вътре в мъгливата софийска вечер, е достатъчна, за да докара дозата нормалност за място сред тези номинации.

Generator, София

Номинация

Generator е място, което спокойно можеше да е в Берлин, Лисабон или Бруклин, но за наш късмет се намира в задния двор на завод “Витоша” в София. Събира дизайн, идеи и хора по познатата “куул” рецепта (екс-индустриално място плюс бар плюс събития и лекции); започна ударно с гостуване на топ дизайнери и е едно от местата, които действително могат да убедят някого, че София е евтин креативен хъб с потенциал.

Водната кула арт фест в Хладилното депо “Подуяне”

Номинация

Работата на старите хладилни депа е точно това — да приютяват съвременно изкуство в траш обстановка. Съвременното изкуство не може винаги да е пригладено, сресано, с изрязани нокти и дизайнерски обувки. Ето защо браво на БДЖ, че за втора година пуска “Водната кула Арт Фест” да събира пърформанси и инсталации от най-различни държави между ръждясалите вагони.

Монументът “Камбаните” и “Спаси София”

Номинация

През 2017 инициативната неправителствената организация “Спаси София” вдигна поглед от счупените софийски плочки към бетонния монумент “Камбаните” в район Панчарево. Проектът им “Сподели Камбаните” цели поддръжка и популяризиране на овехтелия символ на детската асамблея “Знаме на мира”. В неговите рамки, за няколко месеца, те успяха да заснемат обекта, да почистят видимия бетон с песъкоструйка, да поставят нощно осветление, кошчета, табели и знамена, да направят инфо клипове и да организират дискусия.

Ян Геел прави доклад за София

Номинация

Преди една година датският урбанист Ян Геел влезе рязко в България. Издаде на български книгата си “Градове за хората”, сключи договор със Столична община да направи София по-добър град за живеене, изнесе няколко лекции, обиколи всички телевизионни студия и даде интервюта за повечето вестници. Една година по-късно докладът на екип “Геел” за публичните пространства и обществения живот в столицата е готов и представен на общината и широката публика. Сега чакаме.

Гласуване на публиката

Гласове
Ремонтът на водната каскада в центъра на Плевен
52.02%
876
Ново площадно пространство, Крайбрежна алея, Варна
17.70%
298
Ян Геел прави доклад за София
10.81%
182
Generator, София
4.99%
84
Gifted, София
4.87%
82
Монументът “Камбаните” и “Спаси София”
4.39%
74
Галерия “Структура”, София
3.15%
53
Водната кула арт фест в Хладилното депо “Подуяне”
2.08%
35
В резултатите не участват отговорите "Не мога да преценя" Общо: 1684

Наградата връчва...

Джъстин Трюдо

турист

Канадски политик, лидер на Либералната партия и 23-и министър-председател на страната от ноември 2015. Има слабост към ярки чорапи с отчетливи либерални послания.

Книга
на годината

“Four Walls and а Roof”, Reinier de Graaf

Победител

Награда на журито

Това е първата собствена книга на Рение де Грааф, партньор в холандското суперстудио OМА и директор на неговия тинк-танк АМО. Книгата е колекция от 44 есета, които обясняват с прости думи архитектурата на нашето време и унищожават повечето митове за архитектурната професия — че е авторитетна и независима, че е загубена без личното вдъхновение, че служи на добри каузи, че има контрол над продукта си, че е отдадена на прогреса и най-вече, че архитектът е герой. Уви, не е. Не сме.

Защо печели? Рядкост е един архитект да говори толкова смело за неща отвъд своята техническа компетентност. Рение де Грааф обаче смее и го прави, без усилие и излишно самочувствие.

Каталог “Български архитектурен модернизъм”

Победител

Награда на публиката

Това, формално погледнато, не е архитектурна книга, а каталог към пътуващата изложба на групата “Български архитектурен модернизъм”. Има приятен дизайн и дава систематизирана информация за един доскоро недотам популярен период от архитектурното ни минало — а именно предвоенния модернизъм. Освен това се продава по книжарниците, нещо, което малко каталози имат смелостта да правят.

“София. Идеология, градоустройство и живот през социализма”, Елица Станоева

Номинация

Книгата излезе в края на 2016, но тъй като беше широко представена и обсъдена през 2017, я считаме за книга от изминалата година. Показва как един историк и социолог търси и дава обяснения за архитектурата на социалистическа София — през идеология, архиви, всекидневие и политически решения. Технически погледнато и това не е архитектурна книга, но със сигурност ще е от полза за всеки да я прегледа и тества отношението си към емблематични обекти от соца в града.

“The House of Government”, Yuri Slezkine

Номинация

Този масивен том пробва да разкаже историята на болшевишката революция през историята на една сграда и нейните обитатели. “Дом на набережной” (The House of Government) е гигантска апартаментна сграда с над 500 жилища, в която бил настанен съветският номенклатурен елит. Построена е в началото на 1930-те в Москва, а до края на същото десетилетие, след “Голямата чистка”, над 70% от обитателите и техните семейства вече ги нямало. Авторът Юрий Сльозкин е професор по руска история в Бъркли.

Гласуване на публиката

Гласове
Каталог “Български архитектурен модернизъм”
60.67%
523
“София. Идеология, градоустройство и живот през социализма”, Елица Станоева
29.16%
178
“Four Walls and а Roof”, Reinier der Graaf
13.11%
113
“The House of Government”, Yuri Slezkine
5.57%
48
В резултатите не участват отговорите "Не мога да преценя" Общо: 862

Наградата връчва...

Слави Желязков

Шофьор на омнибус и главен герой в най-популярния нов български роман на 2017. Обича да философства за живота, Вселената и всичко останало.

Личност
на годината

“Спаси София”, неправителствена организация

Победител

Награда на журито

Награда на публиката

От създаването си през 2015 хиперактивната неправителствена организация “Спаси София” шумно спасяват трамваи, подават сигнали срещу некачествени ремонти, борят се срещу мръсния въздух, работят за нощен транспорт и по-добри табели, организират протести, поддържат паметници и като цяло използват всички лостове за контрол на гражданското общество над властта. Властта не ги обича, но работи с тях и все още сякаш не успява да ги опитоми. Което е добре.

Защо печелят? Защото ударно фокусират вниманието върху ключови проблеми на градската среда и принуждават хората да ги забелязват и да си формират мнение. Да вдигаш шум понякога не е невъзпитано.

Иво Божков,
общински съветник

Номинация

Иво Божков е политолог, журналист, общински съветник и онова, което наричат “политик от нов тип” — открит, в постоянна връзка с избирателите си и който заема ясни и обосновани позиции по всички проблеми в градската среда — от високите сгради до въздуха в София. Той излъчва на живо всяко заседание на СОС, повечето важни събития за градска среда и освен това умее да се подиграва със себе си (а това го могат не повече от 5 живи политици в България).

Ивайло Дичев,
професор-културолог

Номинация

Ивайло Дичев зае ярка позиция още през 2015 в дебата за крепостите и против фалшификацията на наследството, а тази година продължи да се изказва по “горещи” архитектурни теми като събарянето на паметника пред НДК, отношението към паметниците от комунизма, ремонтите в София и доклада на Ян Геел. На пръв поглед няколко статии, телевизионни интервюта и онлайн постове са нищо, но в страна със сложни мрежи на контрол и засилващо се усещане за медийна несвобода и това не е малко.

Гласуване на публиката

Гласове
“Спаси София”, неправителствена организация
64.09%
655
Ивайло Дичев, професор-културолог
18.49%
189
Иво Божков, общински съветник
17.42%
178
В резултатите не участват отговорите "Не мога да преценя" Общо: 1022

Наградата връчва...

Френският военен духов оркестър

Един от най-старите военни оркестри в Западна Европа, който на 14 юли 2017 завърши военния парад по случай Деня на Бастилията с музикална компилация от “Дафт Пънк” в присъствието на президентите Макрон и Тръмп.

Кой гласува?

Гласове
Архитекти или студенти по архитектура
15.77%
283
Хора с друга професия
84.23%
1511
Общо: 1794

Край

2017 заслужава да бъде изпратена с едно “стихотворение” от 1995. Всъщност реклама за абонамент.

С калеври тънки и катран в душата
европци шетат из отечеството мило!
Чух, на батя вола зели, на тати —
вехтото ручило, още чергите, фистаня, даже песните
на баба Стана. Българино, а за тебе що остана?
"Литературен вестник" — абонамент!

“Литературен вестник”, бр. 35, 1-7.11.1995

Номинациите за WhATA Awards 2018 идват през декември, малко след Коледа.

Необходимо уточнение: Имената и образите на личностите, които връчват наградите, са използвани без тяхно позволение, но пък с най-добри чувства, дори и да не изглежда така.

Автор на въвеждащата анимация: Атанас Филипов от PHAZZA
Автори или източници на изображения от съдържанието: Визия за София, Български архитектурен модернизъм, Росина Пенчева, Съедини Точките / Join the Dots, Спаси София, Студио ПроЖектиране, EASA Bulgaria, Plamen Deyanoff, Станислав Беловски, ARTEKS, BNT.bg, focus-radio.net, dariknews.bg, stroiteli.bg, Община Враца, Община Велико Търново, SkyscraperCity Bulgaria, БТА, Giuseppe Ramos/Alamy Stock Vector, Borislav Ignatov, I/O архитекти, Асен Емилов, Aтелие 3, ZOOM Studio, Emanuil Alber, Rossitsa Tsanova, Изгубената София, Иво Паунов/7dnisofia.bg, Ginovvv/skyscrapercity, Gifted, Under the line, artday.bg, Galia Yotova, plevendnes.com, Gehl.

Трейлъри

Идея и анимация: Атанас Филипов

Trailer 01
8 февруару 2018

Trailer 02
12 февруару 2018

Саундтрак

Няколко парчета, с които вървят тазгодишните награди.
Слушайте по категории.

WhATA AWARDS

2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010