Лошото

Номинация за Bad, 2020

Добрите сгради бяха отново малки къщи, пристройки и реконструкции

Снимки: nikolovaradev.bg, БНТ, stroiinfo.com, Е-ARCH

Не е добре, че архитектурата ни за поредна година не съумя да произведе достатъчно качествени и значими сгради и пространства. Приятно изключение са някои еднофамилни къщижилищата от контейнери, които заменят част от Виетнамските общежития в София, новата зала към Първа английска гимназия, Варна, както и интериорът на реконструирания Културен дом в Бургас. Но не може вече 10 години съвременната българска архитектура да разчита на малки къщи, пристройки и реконструкции.

При скандалите нямаше нищо изненадващо, освен един преместен парламент

Снимки: parliament.bg; Dron Burgas; Надежда Чипева, Капитал; Юлия Лазарова, Дневник

Не е добре, че именно архитектурен проект – т.нар. подпорна стена-хотел в Алепу беше сред искрите, които запалиха първите протести срещу бетономорието това лято, а те прерастнаха в голямата антиправителствена вълна след това. Не е добре, че отново имаме фалшиви реставрации като възстановяването на т.нар. “Двойна къща в София (дори и незавършено). Съвсем не е добре, че само няколко месеца след като беше обявена за (частично) пешеходна, столичната псевдолуксозна ул. “Съборна” отново бе отворена за автомобили и превърната в платен паркинг, с което се дискредитират многогодишни усилия за устойчиви градски политики в посока свързани пешеходни пространства. И никак не е добре, че точно през 2020 българският парламент реши да се премести в нова пленарна зала в бившия Партиен дом, с което едновременно показа как се съсипва оригинален интериор и как се отправя противоречиво политическо послание в най-неподходящото време.

Всички категории

WhATA лого

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

Подкрепете WhATA AWARDS

Вече 10 години WhATA правят WhATA Awards про боно за обществото. Ако следите и цените WhATA Awards, можете да ги подкрепите с малки месечни дарения, за да покажете на създателите им, че усилията им имат смисъл.

Подкрепете ни в Patreon

WhATA AWARDS

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010