Жилищни модели и американски тротоар

от Жана Стоилова, 28.04.2011 | 13 коментара

Преди време имахме една рубрика „Къде бихме живели”, в която пишехме за сгради, които ни харесват. И в същото време си говорехме, че колкото и хубави да са Къщата с ягодите или соц кооперацията на Милин камък, те са единични примери, а всъщност е необходим добър жилищен модел.

Кварталчето модел

Скоро минахме за пръв път през един малък стар квартал — този между улиците Елин връх, Козяк, Руй планина и Ран Босилек — точно срещу американското посолство.


Добре планиран соц квартал.

Кварталът е от къщи на максимум три етажа, с дворове и гаражи. Въпреки че няма проблем с паркирането, все пак в центъра на структурата предвидливо е оставено уширение, вероятно за колите на гостите или с идеята да бъде местния площад.


Кварталът е с къщи с дворове и спокойни улички.


В центъра има уширение, което сега се използва за паркинг.

В слънчевия късен следобед цареше абсолютна идилия — човек си миеше колата в двора, други бяха седнали на масичка на верандата на по кафе, децата тичат, птичките пеят… перфектно място за живеене.

Модерният квартал


Новият квартал.

Почти се бяхме отнесли в едно по-друго време, когато пресякохме ул. Козяк и се върнахме бързо в реалността. Точно срещу образцовия соц квартал има един новопостроен, който бяга от всичко соц, включително и името.

Както гласи табелата това не е квартал, а е жилищна група (residential area). И освен това има опастност от падащи предмети.


Тези два надписа са при входа на квартала.

Характерно за новия модерен квартал е, че има само една централна улица без изход, без уширения и на места дори без тротоар. Няма дървета, нито деца. Видяхме само няколко човека да слизат от един черен джип, а на една тераса се поклащаше хавлия.


Улицата.

Преди на това място е бил Южният парк, а сегашните сгради са планирани като изцяло нов комплекс. Това подсказва и факта, че повечето от кооперациите са еднакви, строени от един и същи инвеститор.

И щом така или иначе са планирали нещо ново, не мога да се начудя защо за модерния квартал просто не използваха вече създадения градоустройствен модел от другата страна на улицата?

Очевидно работи по-добре.

Американски тротоар

И така или иначе сме в района, решихме да посетим всички налични забележителности.

В американското посолство, разбира се, няма как да се влезе, но тайно снимахме тротоара.

Типично по американски има зелена ивица покрай улицата, за да не те пръскат колите, и не плочки, а монолитна бетонна настилка със симпатични фуги. Винаги съм предполагала, че има функционална причина американците да не използват плочки.

Но все още не съм я измислила.

Коментари

 1. BoatHouse (28 април)

  Ама Никми, ако се хванат за соц. квартачето колко РЗП ще изцедят и от там. Ще им позволят 5 сгради те ще построят 11- Отново – нали за туй е Строителната фирма.

 2. Марин (28 април)

  Тротоарът е от бетон за да не си трошат жените токчетата. А вероятно настилката е армирана, което ще удължи живота й. С успех може да се ползва за идеална велосипедна алея (за съжаление твърде къса).

 3. Илия (28 април)

  Не само американците ползват плочки – в Лондон и Сидни съм гледал тротоарите и там се ползва бетон или асфалт.
  Предполагам причината е, че след време плочките може да се износят/разместят.

 4. градинко (28 април)

  И аз съм голям фен на бетон/асфалт за тротоар. Една разходка из центъра ни прави очевидно защо. И колкото да ми говорите как правилно положени плочки били суперустойчиви… бетонът е БЕТОН:)

 5. Salvador (28 април)

  Бетонната настилка се прави по-лесно и е много по-евтина за поддръжка от асфалта.Особено ако нямаш кабеляци и тръби точно под нея.Реално и нашият метод също е добър и тротоарите са си добри.Но подземната инфраструктура не трябва да е там!За всяко нещо копаеш тротоара.Загледайте се-90% от дефектите по тротоарите са в резултат на ремонти и изключително мърляво възстановяване на настилката след това.

 6. Наслуки (28 април)

  Чудно кварталче! Имало значи и добри градоустройствени решения за жилищни зони в София. Не че съм спец, но май не са много… А старите смърчове пред къщите са едно от нещата, които за мен дават най-много уют на един двор.
  Относно настилките – и аз смятам, че бетонът и асфалтът са по-евтини, заради по-лесното полагане. Плочки също могат да се сложат качествено, жалкото е че рядко се прави – масово се полагат директно на земна основа, без пясъчно легло, без основа от трошен камък…

 7. Rado (28 април)

  Кварталчето с къщите изглежда съвсем нормално от сателит. Сигурно и на място не е лошо. Проблемът на тези “соц. кварталчета” освен поразбитите и обрасли тротоари и раждясалите огради е че поне една трета от дворовете са превърнати в складове за боклуци, в голяма част от тях кудкудякат кокошки, а хитрецът ти съсед е обърнал лицето на кокошарника към твоя красив озеленен двор и ти не можеш нищо да направиш защото кокошарника е на нормативно изискуемото отстояние от границата. Пишеш жалби – ефект никакъв; искаш плътна ограда – не ти разрешават, а озеленяването с туи не помага срещу миризмата. Накрая ти писва и си купуваш къща в добър кватрал във Флорида, където никой не смее да превърне двора си във въртоп защото санкциите са жестоки, а и цената на къщата е дори по ниска от тази на къща в София.

 8. Иво (29 април)

  Бетона е по-евтин и по-бърз за полагане в сравнение с плочките. Също така не се размества толкова много колкото тротоар от плочки, ако се размести се минава с специална машина която изрязва ръба и уеднаквява нивото където две плочи са се денивелирали. Също така е много лесно да разтуриш една от бетонните плочи, да изкопаше нещо отдолу и после да я излееш наново без дори и да забележиш, че е имало промяна.

 9. Стефан Русев (29 април)

  Функционална причина американците да изполват бетона, е че той е много по здрав и с много по-дълъг живот.

  Не знам да ли знаете, но в Америка пътищата не са с асфалт, а от бетон. Причините са същите: по здрав е и с много по-дълъг живот. Това е основната причина, поради която Америка е страната с най-добре развит шосеен транспорт.

 10. Боян Белчев ( 9 май)

  _за това никак не ми е приятно ходенето по американските тротоари. Формованият бетон със сигурност не е върхът на градския дизайн. Ефтино е, бързо е и се ремонтира по-изгодно. Ако полагането на плочки беше по-лесно, нямаше германците да клечат всяка събота и неделя и да пренареждат разбутани от трафика павета и да наливат битум в отворените фуги.

 11. Ива (20 май)

  Ако някой е минавал през Пазарджик наскоро, може би е забелязал, че новите тротоари се изпълняват с бетон. Излишно е да казвам колко кръпки са се появили само за няколко месеца… Ако са бетонни плочи, които могат да се повдигат и след това отново да се поставят на мястото – да, иначе – абсурд.

 12. Вихра (28 юни)

  Който ходи на токчета вече знае една от причините :)

 13. селянин един (29 март)

  Американският тротоар е част от американското планиране. Практицизъм. Комуникаци и инженерни мрежи са в затревената част между уличното платно и бетонният тротоар . освен бързината на полагане на бетона има и още едно обяснение – до към вторатасветовна тротоарите са настилани с огромни цепени камъни – обикновено подобни на гнайс- пясъчник каменни плачи и от там – бетонните полета като имитация. Американската highway се появява с бетонна одежда след като младите янки – спасителите на европа от кафявата напаст, се връщат в родината и се сещат че Америка има нужда от масов автомобилизъм и здрави широки и – бетонни магистрали . е, без инкрустираните орлета с цветен бетон ..

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории