За парковете и хората

от Анета Василева, 7.05.2008 | Коментирай

София не е град, който страда от липса на паркове. Градоустройствено заложените зелени пространства са големи и според стария преподавателски жаргон навлизат като ръкави от Витоша чак до центъра.

Въпросът е на какво приличат.

За боклуците — ясно. За застрояването в тях дори не ми се отваря дума. Но и шубраците ми идват еднообразни, неподкастряни с години, с жалки подобия на градинки от теменужки около входовете (щото и там да няма просто е неудобно).

Ето няколко примера как с малко бръшлян и няколко масички да направим големия, замърсен и шумен град едно по-приятно място за живеене.

Paley Park, Ню Йорк

Инвестиционен банкер решава да си направи парк на тротоара в Ню Йорк. Слага подвижни места за сядане, малко дървета, една стена с водопад, който да блокира шума от колите, и voila! Един от най-популярните частни паркове в сърцето на Манхатън съществува вече над 40 години. Какво като е буквално на улицата.

Paley Park, Ню Йорк
Общ изглед на парка (Photo: PPS)

Paley park - водопадът
Стената с водопада (Photo: PPS)

Trussardi Cafe, Милано

Пристройката му не успя да отвори навреме за Salone del Mobile, но пък предлага забележителна вертикална градина, дело на Патрик Бланк. Това, в комбинация с малко Vitra, добър детайл и близост до La Scala има шанс да превърне кафенето в поредния голям хит в Милано.

Вертикална градина на улицата
Вертикалната градина е разположена на тротоара до Миланската опера

Вертикална градина детайл
Растителните видове вън и вътре са различни. Все още не всички бяха успели да разцъфтят

Коментирай

  1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории