WhATA журира: Конкурс за Collider Activity Center в Младост 3

от WhATA, 27.11.2012 | 8 коментара

Докато се възмущаваме, че обществените поръчки у нас се правят без реални конкурси и в резултат имаме некачествени метростанции, главни улици и спортни зали, ето че една частна фирма обявява амбициозен архитектурен конкурс, при това международен и с доста мотивиращ награден фонд.

Лятото, след участието ни в журито и организацията на конкурса на БНТ, почти се бяхме отчаяли за бъдещето на конкурсите тук. И погледнахме малко скептично, когато преди месец получихме покана да сме част от журито в конкурса на фирма Walltopia за голям “спортно-културен” (както го наричат те) център. Но след среща със собственика, решихме да участваме.

Защото инициативата е частна, т.е. има мотивация да се реализира, фирмата е сериозна и условията в заданието са недвусмислени. А и собственикът ни хареса.

И най-важното, защото продължаваме да вярваме, че всички големи частни инвестиции (за обществените да не говорим) е добре да минават през конкурс. Добре е за самите инвеститори и за парите им.

Конкурсът

Walltopia произвежда изкуствени стени за катерене и макар че е българска фирма, за 16 години е станала световен лидер (клишето е вярно) в своята ниша.

Ето защо Walltopia може да си позволи инвестиция в голям спортен комплекс със зали за катерене, фитнес, аеробика, йога, бойни изкуства, басейни, игрища, SPA, ресторант, бар и парк — всичко това ще бъде Collider Activity Center в Младост 3, София.

Според заданието това трябва да е място, където катерачът отвреме на време да може и да потича на открито, да поплува или вдига тежести, докато приятелката му е на аеробика или на SPA, а след това двамата да хапнат в ресторанта или да се срещнат с приятели в бара — все неща, които в момента им отнемат много време, защото са на различни места в града.

Амбицията на Walltopia е да изгради подобни центрове и в други страни. Пак след конкурси.

Срок, награди и жури

В конкурса може да участва всеки правоспособен архитект, а срокът за предаване на проектите е 28 февруари, 2013.

5-те най-добри проекта, номинирани от журито, ще бъдат наградени с по 5000 евро, а след това Walltopia, вслушвайки се в препоръките на журито, ще избере кой от 5-те проекта да реализира. Тази яснота ни хареса — журито е само консултант, инвеститорът решава.

Победителят ще изготви технически проект на цена 15 евро на квадратен метър.

Журито е международно, а в българската му част фигурираме и ние, заедно с арх. Георги Станишев и арх. Атанас Панов.

Този път обичайните “лоши” ги няма в журито — няма главен архитект на София, няма представители на САБ и КАБ (макар че конкурсът е съгласуван с тях). Това им е хубавото на частните конкурси.

И въпреки печалната българска практика конкурсите да не се реализират, се надяваме този да бъде успешен.

Ще ви държим информирани.

Повече за конкурса: collider.eu

Коментари

 1. Момчил (27 ноември)

  Наистина ли подкрепяте фирма, която не плаща данъци.

 2. Весела (27 ноември)

  Поправете ме ако бъркам, но не се срещат международни конкурси с награда от 5000евро които да звучат сериозно – посочете ми пример ако се сещате за такъв. И то за конкурси които целят реално изграждане на сградата, обект на конкурса. При средна заплата на един западно европейски архитект от около 2000 евро, и средно количество работа за предаване на конкурс от около 1 месеца за 2-ма души, обезщетение от 5000 евро е просто символично…Трябва да си ентусиаст, който има много време за губене и наивна вяра в това че крайният резултат на това начинание ще е наистина реализация колко такива конкурси сте вижали в България? спирката на метрото може би?
  Второто озадачаващо нещо е за мен начинът на обявяване на оценката за изграждане – 15евро на квадратен метър…В западна Европа оценката е обикновенно резултат от сериозно изчисление взимащо впредвид цялостните материали и количествата им влизащи в програмата на сградата – толкова бетон, еди колко си квадрата остъкляване.. Никой не слага цени на концепция на квадратен метър като в България, защото това е една твърде абстрактна величина…
  Да добавя че като резултат от това в западна Европа заплащането на архитекта е процент от бюджета на сградата…обикновенно над 12 процента
  Дотук с гръмките изхвърляния за международен конкурс… става дума за локален балкански конкурс…
  Съвсем отделен въпрос е този за фирмата и амбициозността на собственикът и която е безспорна, но доколко е подплатена…Поразпитайте и се поослушайте – мисля че в градския софийски фолклор се носят достатъчно истини за истинското лице на тази фирма, методите и на работа с клиенти, както в България така и в чужбина… А вие очаквате нещо сериозно – я си помислете пак…

 3. Бобър (28 ноември)

  @ първите 2 коментара: Много злоба, много!

  Whata, успех с конкурса, дано стане норма.

 4. eva (28 ноември)

  ако правилно разбирам победилият ще проектира (при максималните параметри) нещо което струва 7 000 000 евро за хонорар от 15 евро х 9000 кв.м. = 135 000 евро + 5000евро награда. Ако сградата е по малка съответно хонорара е още по-нисък. Та хонорара е максимум 2 % от стойноста на инвестицията.

 5. Creator (30 ноември)

  Весела ти май не си разглеждала детайлно/участвала в международни конкурси? Дори прочутия evolo има награда от 5000 USD при регистрационна такса 75 USD. Предполагам и в/за Западна Европа не си проектирала, но сънуваш някакви проценти които нито знаеш какви са, нито за какво са! Иначе като всеки конкурс организиран на родна почва си “поналъхва” по съвсем други причини – дано на финала пак да не се окаже ,че направо смърди. Много ми харесва журирането – честно и откровенно е написано, че журито е само консултант а собственика избира. Така е правилно да бъде. Бонус е и че няма САБ и КАБ.

 6. sharchitect (30 ноември)

  Както и да се погледне, 5 награди по 5000 евро са си почти 50 000 лева. Това е не малка сума отделена за награден фонд. В България (а и не само) масовата практика е да се оценяват проектите на база на квадратен метър, а не на процент. Бюджетът от 7 000 000 евро е ориентировъчен и може да се промени. Това е по-скоро таванът и сградата сигурно ще се построи за доста по-малко. Освен това в тази сума е желателно да се вкара и ландшафтното благоустрояване, което за 22дка терен няма да е малко. Също така Уолтопия ще строи голяма част от сградата, тоест ще излезне по-евтино вместо друг основен изпълнител. Ако наградата се обвърже с процент от строителната цена, много хора ще решат, че могат да настъпят спекулации с обявената строителна цена, а от там и с хонорара на наградения. За да се избегне това е далеч по-честно да се смята на квадратен метър и да се знае конкретната цена предварително без да има изненади после.

  Цена от 15 евро/кв.м. (само за архитектура! без инженерните части) е доста прилична цена, която е 2-3 пъти по-голяма от средните пазарни цени в България. По този начин се търси някакво по-адекватно заплащане, което да отговаря на амбициите да се построи качествена сграда и в конкурса да участват проектанти от цял свят. Разбира се абсурдно е и не е целта да се задоволят претенциите на всички архитекти и тези пари в никакъв случай не са достатъчни за стархитекти от ранга на Нормън Фостър например. Но за сметка на това за много други качествени архитекти това е изключително добро заплащане. В крайна сметка, който изкарва повече от това и смята, че ще си губи времето участвайки в конкурса, не е нужно да се записва. А що се отнася до архитекти от ранга на Норман Фостър, те поне фигурират в журито (един от партньорите от фирмата му е потвърдил участието си в журито www.collider.eu/inde…), както и още няколко много добри архитекти от Англия, Холандия, Дания, Хърватска и България. В момента се преговаря и с още двама архитекта от Франция и Русия, които също да се включат в журито. Смятам че разнообразието и качеството на журито ще спомогне за добрия подбор накрая. Журито избира пет проекта, а един от тези пет Уолтопия ще избере да построи.

  Факт е, че вече около 70 екипа от 25 държави проявиха интерес към конкурса. Това ще рече, че за доста хора тези награди и условия са приемливи. Ако някой има съмнения относно начина на организация на конкурса, нека ги сподели. Въпроси могат да се пишат и на competition@walltopia.com. Утре вечер (събота, 1ви декември, 18:30ч) ще има презентация в рамките на Sofia Architecture Week в зала 7 на НДК. Ще присъства Ивайло Пенчев, управителя на Уолтопия, който ще вземе и най-крайното решение за това кой проект ще се построи. Може и него лично да питате за подробности около конкурса.

  Напълно разбираемо е недоверието на повечето български архитекти, защото конкурсите в България имат доста лоша слава. Този обаче няма да е от тях. А и не знам за съществуването на друг такъв отворен международен конкурс в България, организиран от частен инвеститор (а не държавна обществена поръчка), които да цели реализиране на сграда, а не просто поредния идеен проект във въздуха. Така че реално база за сравнение не съществува. В крайна сметка Уолтопия няма никакъв интерес да построи грозна и нефункционална сграда, която да отблъсква всички клиенти. Най-добрият проект ще спечели!

  арх. Васил Шарланов
  Уолтопия

 7. eva ( 4 декември)

  благодаря на васил шарланов за уточнението, че хонорара е само за екипа архитекти, а не за целия проектантски екип. успех с начинанието.

 8. Калин ( 5 декември)

  След като положиха толкова усилия за организацията му остава напълно неразбираемо защо конкурса е явен.?! Интересно ,че и повечето колеги не се вълнуват от този въпрос ….Анонимоста при журиране е елементарно за реализация условие което не гарантира липсата на подкупност но пък е единствения разумен начин който са измислили хората за да се избегне субективна оценка повлияна от имената на участниците. Такива малки недомислици изключително много дразнят …

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории