WhATA помага: Апартаментът на Николай, част 2

от WhATA, 19.11.2012 | 12 коментара

Вече разказахме защо Николай е решил да ремонтира стар наследствен апартамент в Троян и как се спря на вариант с минимална, но ключова за общото впечатление намеса.

Едно от най-важните неща в началото на всеки ремонт или, ок, интериорен проект, е бюджетът. Така още от самото начало или ще се хвърлиш на трислойния дъбов италиански паркет и рекламираните в Wallpaper* батерии за баня или ще знаеш, че ИКЕА и мазето на баба са твоето място.

С апартамента на Николай беше ясно, че бюджетът трябва да е 10 000 лв максимум. Плюс още малко отгоре в краен случай, ако излязат някакви строителни изненади. А пък ако стане за 7 000 лв, още по-добре.

Как променихме старото разпределение


Старото разпределение. Стаите са почти еднакви, въпреки различната им функция.

 • Бутнахме стените между сервизния коридор, отделната тоалетна и малката баня, за да стане една нормално голяма баня
 • Бутнахме половината от стената между дневната и преходната спалня, както и част от стената между кухнята и старата дневна. Така се оформи логичен преходен тракт кухня – трапезария – дневна. Останалите две спални запазихме както са си, а в новата дневна решихме, че е удачно да се сложи разтегателен ъглов диван (от ИКЕА), който да я превръща в спалня за гости при нужда.
 • Разширихме отвора между кухнята и трапезарията

Така спестихме инвестицията в 4 интериорни врати и спечелихме малко въздух и повече светлина и гледка в стаите.


Новото разпределение. Вече има оформени зона ден и зона нощ. Мебелите в оранжево са от запазените стари, но за тях — в другия пост

Какво се оказа, когато влезе строителната бригада

Големият проблем се оказа не завареното състояние на апартамента — много лошо, но поправимо, а качеството на строителството (от 60-те) — изключително лошо. Всичко това много дърпа назад нещата, когато става въпрос за нискобюджетен ремонт, а пък кривите стени все така те дразнят.

Съответно разходите за ремонта започнаха да растат бавно и невъзвратимо.

Проблемите

Банята

Когато паднаха преградните стени в бившите баня и тоалетна се оказа, че всяко помещение има различно ниво на пода. Т.е. строителите през 60-те (някоя затворническа бригада по мнение на главния майстор по ремонта) първо са направили стените, после са слагали замазка и мозайка както дойде.

Получената голяма баня не само нямаше и една права стена нито в хоризонтала, нито във вертикала, но и всяка стена чупеше по два пъти (там, където преди са били преградните стени). Налагаше се нова замазка на цялата баня, изправяне на стените, промяна на сифоните и съобразяване на наклоните така, че да няма стъпало към съществуващата мозайка в коридора (която искахме да запазим). Не искахме да вкарваме гипсокартон в банята, но и това се наложи (повече за банята — в отделен пост)

Дневната

Паркетът в т.нар. трапезария се оказа безвъзвратно съсипан от някакъв теч преди десетки години. Изгнил и за подмяна. Отдолу основата му се оказа най-елементарна сгурия. И тук се налагаше нова циментова замазка и ново решение за настилка (след като намерението ни просто да изциклим съществуващия паркет и да го запазим, изгърмя).

Коридора

Коридорът имаше подтискаща тъмна соц ламперия, която махнахме. Имаше и два антресола (понижаване на тавана в части от коридора, което се използва за складово помещение), които смятаме за много полезни и запазихме.

При махането на ламперията се оказа, че первазите на старите врати трябва да се правят наново. А тъй като нови интериорни врати не искахме да поръчваме (по причини онзи бюджет от началото), се наложи да търсим и дърводелец, който да направи само первази.

Стаите

Всички стени и тавани в стаите се оказаха напукани. Изпълнени бяха от груба и некачествена мазилка и простото пребоядисване нямаше да свърши работа. Трябваше да се изправят и замажат наново и чак след това да се боядисат с латекс.

В следващия пост ще разкажем как опитахме (поне частично) да компенсираме новите строителни разходи с малки промени на първоначалния интериорен проект.

***

Искате архитектурен проект от WhATA?

Пишете ни на contacts@whata.org.

Коментари

 1. Васил Даскалов (19 ноември)

  Харесва ми новото преустройство което сте измислили въпреки множеството проблеми които са излезнали наяве.

  Само една лична забележка по лично виждане. По мое му спалнята и детската стая трябва да бъдат разменени. Спалнята е доста по-голямо помещение с повече светлина и на по закътано място. В случай на укъснели гости, ще достига по-малко шум до там за децата. По-голямо помещение – по-добро място за действие – игра, събиране с приятели и т.н. В спалнята само се спи и използва вечер.

 2. Ицо (19 ноември)

  Супер интересна рубрика :) Очаквам на Николай да му падне главата от към кръста, но както в турските сериали винаги може и да е по-зле. Стискам му палци! Успех.

 3. stf (20 ноември)

  “…е удачно да се сложи разтегателен ъглов диван (от ИКЕА)…”
  Тези разтегателни ъглови дивани в ИКЕА не са никак евтини. А и Троян има солидни традиции в производството на мебели… пък и пътните ще са по- малко :)

 4. Чори (20 ноември)

  Странно е архитекти от класа ,като вашата, да се изненадват от факта, че първо са изградени стените в банята и после е правена замазката…
  Това, ако не се лъжа е стандартната технология или греша?
  Поздравления за смелия ремонт, или както му казвате интериорен проект…

 5. Андрей Букурещлиев (21 ноември)

  Замисълът е добър!

  Но да повдигна техническите въпроси:

  Обикновено плочата в баните и тоалетните от старото строителство е отлята с едни 5-10см по-ниско от пода на останалите помещения, за да има място за каналните тръби в пода. После всички подове могат да са на едно ниво.

  Като гледам коминът изграден от тухли четворки-нещо недопустимо и стената до него, се питам сградата има ли проект? Има ли стоманобетонни колони или поне носещи стени от единични решетъчни или плътни тухли? Има ли пояси?

  Ако се окаже, че носещите стени са от тухли четворки ремонтът може и да е хвърляне на пари на вятъра.

  Тогава много внимавайте какви стени бутате или пробивате!

 6. Craetor (21 ноември)

  Въпреки несгодите апартамента се очертава да стане добър. Доста по-добър от “новото строителство” миналата статия.

 7. WhATA (21 ноември)

  @stf Ти да видиш в Троян какви солидни традиции са запазили в дизайна… Ако не искаш битова мебел, загубен си. И все пак част от мебелите са от Троян (включително съвсем стандартна небитова кухня), ще пишем за това.

  @Чори Проблемът е как е правена замазката

  @Андрей Букурещлиев В този апартамент каналните тръби вървят по тавана на съседите отдолу, а не в замазка в пода на баните. Това ни позволи да оправим нивата на подовете, но вкара редица други проблеми, за които — в поста за банята.

  Иначе конструкцията е стб, макар че изпълнението е калпаво

 8. талибан (21 ноември)

  Значи след 10 000 лв ремонт, клиентът ще има баня, един път и половина по-голяма от кухнята,а кухненският фронт ще е някакви мизерни 3 м. с печка, затисната между хладилника и комина!? Кухнята не отговаря на технологичните изисквания и на никакви писани и неписани стандарти. А решение(я) има..

 9. четец (24 ноември)

  @талибан А защо банята трябва да е по-малка от кухнята?! Решението е рационално точно в този вид… Толкова много бани в България са с размери, които не позволяват да се влезе в тях с удоволствие, а какво остава да се използват с такова. Кухнята е скромна, но функционална. Недоумявам.

 10. талибан (27 ноември)

  @четец: А с каква логика реши, че точно този извод може да се направи от моя коментар?! Недоумявам. Щом си четец, чети, ама и мисли и най-накрая пиши.
  Ако някой определи тази кухня като ‘функционална’, значи нито е проектирал, нито е ползвал кухня по предназначение. Решението има три основни недостатъка:
  1. Малък фронт. 3 метра са недостатъчни за семейство с дете. Нищо, че жилището няма да се обитава постоянно, нали някога може да се продаде.
  2. Сбъркан технологичен ред. Правилната подредба е хладилник -> мивка -> печка. Хладилникът можеше да е в другия ъгъл, мивката до него,а печката на късата страна.
  3. Недопустимо прилепване на печката до хладилника. Ако хладилника остава където е, тогава печката се завърта на 90 градуса и комина й идва от ляво. Пробива му се нова дупка, старата се запушва и voila.

 11. Чори (29 ноември)

  @ Респект пред дълбочината на отговора от Whata …. в този ред на мисли мога да добавя: защо е правена замазката :),
  … но както и да е… да не задълбаваме в толкоз прозаични неща.

  Успех желая!

 12. ол (30 ноември)

  На талибан коментарите за кухнята са на място. Ние сме се ядовали от неудобството в сравнително голяма кухня с лошо разпределение и неадекватно подбрани мебели. Не беше наше жилище и нямаше как да го променим.

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории