Вили в Костенец

от Анета Василева, 30.08.2011 | 12 коментара

Роматичното усещане за западнал аристократизъм се появява на малко места в България. Нормално, предвид историческата и икономическа съдба на страната. Може би няколко къщи около ул. Шипка в София, вилата на Буров в Морската градина във Варна, някое олющено дунавско палацо в Русе, все градски места. Дворците на царската фамилия не ги броим, те са правителствени резиденции от години.

Затова голямо беше учудването ми, когато попаднах в курорта Вили Костенец, на няколко километра след село Костенец, в подножието на Рила. Сигурно го знаете, има минерална вода, малко позападнали рехабилитационни центрове, база на МВР.

Е, оказа се, че има и от онази, романтичната атмосфера. Стръмни пътища, каменни подпорни стени, обрасли в зеленина и огромни, полуизоставени вили от царско време. Всичко е като от деведесетарски куест. Или от филма Миналата година в Мариенбад.

Мястото

Костенец е стръмно място, планинско, в долина. Големите къщи на стръмно място могат да са истинско попадение или пълен провал.


Вили от царско време и къщи от соца

Странно е, че тук вилите от началото на XX век са големи като градски къщи. Стърчат над терена, вместо да се сливат и да пълзят по наклона. Въпреки това не изглеждат зле.

Освен това Костенец е близо до Боровец. Архитектурата на старите къщи много напомня двореца Ситняково и е напълно възможно някои от вилите да са дело ако не на Фингов, то поне на негови последователи.

Аз лично винаги така съм си представяла вилата на Ирина от “Тютюн” в Чамкория.

Вилите

Местните твърдят, че вилите са строени през 20-те и 30-те години на миналия век и са били собственост на адвокати, генерали и писатели. Нищо чудно, нали и Вазов има стихотворение за Костенския водопад. После били национализирани и направени на почивни станции.


Вилата на адвокатите. С дървени капаци, каменна подпорна стена и швейцарски фасон


Всичко е много добре пропорционирано с изключение на водосточната тръба


Вили от градски тип. Спокойно може да си ги представите край Канала в София

Да не си помислите обаче, че вили Костенец е някакъв български Мариенбад. Тук има доста посредствени почивни станции от соца, изоставени строежи, един пресъхнал басейн с олимпийски размери и даже нови къщи с балюстради и оранжева мазилка (които пропуснах да снимам).

Интересно обаче дали наистина е бил модно място за минерални бани по царско време или това са просто архитектурни фантазии, породени от няколко изоставени вили.

Коментари

 1. Славо (30 август)

  Ако става въпрос за този Костенец:
  bg.wikipedia.org/wik…

  … си е цял град, не село. Като малък го знаех с кибритения завод.

 2. емо (31 август)

  Статията е слаба, не е изчерпателна, снимките не струват, не всичко е отразено, има и град и село и курорт “вили”. Не съм сигурен стила дали е наистина швейцарски. Можеше малко повече проучване – какви са били обитателите на тези вили, кой ги е строил, имало ли е вила на Тамплиерите каква е биал архитектурата….там и т.н. …;-)…лесно да коментираш, ма а го направи :-P

 3. Creator (31 август)

  емо тва е блог бе ,не статия в издание на БАН/КАБ/САБ……. ;).На мен идеята на темата ми стана ясна от сравнението с вилата на Ирина :).Аз само не схванах вилите дали са само две или е цяло кварталче?

 4. Цеко ( 1 септември)

  @ Славо
  на няколко км от град Костенец (който си посочил), се намира село Костенец, а на няколкостотин метра от селото, точно в подножието на планината, се намира вилната зона наречена ‘вили Костенец’. Тя е точно при водопада.

 5. kliment ( 5 септември)

  Тази местност се е наричала “Вилите” и там е прекарвал лятото елитът на София преди социализма. Една от тях е на Вазов, от времето, когато е бил министър, и там е писал някои от произведенията си. Мястото наистина носи духа на богаташки курорт, но трябва много да се загледаш и ровиш, за да го откриеш, защото в последните десетина години е било обект на съзнателно унищожение и мародерство. През социализма се е наричало “Летовище “Г. Димитров” “ или подобно и вилите са били превърнати в пионерски лагери. :(

  Посетих това място преди единадесет години – тогава все още някои от вилите бяха запазени, дори с дограма и мазилка. Като току-що завършил архитект аз бях поразен от изключително красивите постройки. Те бяха проектирани с размах, талант, вкус и възможности. И досега не мога да се сетя за друг толкова голям комплекс, който така добре да илюстрира този период.

  Още тогава, обаче, те бяха изоставени, обект на мародерство и разрушение. Почти всичи, които посетих, бяха разграбени, обзавеждането обрано изцяло, а мазлката по стените изкъртена, за да се извадят електрическите кабели, които тогава са се полагали в оловни тръби с черна хартия отвътре. Аз бях толкова потресен и погнусен, че дори не направих снимки! За което сега мога само да съжалявам, защото когато посетих Костенец преди около година, от вилите не беше останало почти нищо!
 6. emo ( 5 септември)

  Преди 1989г. тези вили се стопанисваха и бяха място за почивка по линията на “почивно дело и курортно лечение”, басейнът работеше а и т.н. “баня” с лятно кино и СПА процедури (аерозоно лечение, хидро масаж, тангентори и т.н.) После реститути си ги взеха, някой се изоставиха и т.н. Вазов е основател на ловната дружинка на селото. Аз лично много се впечатлявах от вилата на литературния кръг “мисъл”. Актьори и професори също са имали вили там. Имаше вили закътани в гората, които трудно се виждат от пътя / мисля, че сега са разграбени и разрушени също/

 7. diana (20 октомври)

  Искам да споделя, че подобни вили, много красиви преди години и доста западнали в момента забелязах и в Хисаря.

 8. Любо (13 декември)

  Да, подобни вили, от 20-те и 30те години на 20 век има и в летовището “Панагюрски колонии”, над Панагюрище, и в квартала на град Костенец- “Момин проход”, само че там средата от вилна е станала градска, но вили и там съществуват… и биват преобразявани…. По пътя към Рилския манастир, в дефилето на Рилска река също има интересни вили от царско време, също и в летовището “Атолука/ Васил Петлешков” над Брацигово…

 9. Vili (15 май)

  Много е прав “emo” ! Има град Костенец, след него на 10 км. е с.Костенец, а само на около 2 км са “Вили “Костенец”. От 1993 г. до 1999 г. ходехме със семейството ми всяка година на почивка в една от станциите там! Още си стояха старите къщи по шосето, някога използвани от елита. Когато, през 2009 г. отидохме отново, направо не можах да позная мястото. Старите вили бяха вече паднали от старост, обрасли с храсталаци и треви. Единствения, останал от соца ресторант “Природа”, сега вече е на частник, който го е купил, за да бутилира минерална вода, но явно вече е изгубил интерес към този вид дейност или може би това е било предтекст, за да може да го придобие. Иначе наистина има няколко хотелчета, “кръчмета”, и СПА Хотела на семейството на “известната” Маги Желязкова. Общинския басейн, който помня от 90-те години не работи отдавна, водата му беше страхотна – минерална и много топла. Събираше много хора около себе си. Но пък природата е разкошна! Препоръчвам на всеки да посети “Вили Костенец” и да се наслади на водопада и природата наоколо! Приятно изкарване!!!

 10. ники (13 февруари)

  Ходил съм там пролетната ваканция на 1992 година (1-10 април)!Бях на детски лагер от училището! Уж трябваше да учим Есперанто! Беше много добре, все още лъхаше на кумонизъм!!Имаше много ученици от цялата страна даже имаше и румънска група!Даже играхме футбол с тях!Бях на 14!Бяхме настанени в станция Костанция и в още една вила!Беше супер!
  Днес 13 февруари 2015 отидох там след почти 23 години! Вижда се какво направи “демокрацията” със страната ни! Пълна разруха!Вила Тунджа в която бяха някои от съучениците ми е изоставена!Отвън е горе долу добре но вътре е празна вижда се че няма мебели ,даже и вратите май са откраднати!Басейна сигурно не е работил от много години иначе си стои Цено разписа на входа деца – 50 стотинки възрастни- 1 лев!Иначе има и нови лъскави къщи и вили сигурно са на някои “сиромаси”!Има и нови хотелчета и къщи за гости! Но повечето вили са занемарени!

 11. Лети ( 7 август)

  Жалко за прекрасните вили .Ходила съм на почивка като дете ,в пети клас /90 те год ини /бяхме във вила “Синчец” ,беше невероятно .Сега търся снимки от мястото ,за да нахлуят спомени в мен .,но сякаш не откривам .Потресена съм от информацията за разрухата ,която цари там в момента ,…..а колко хубаво беше .ЖАЛКО !!!

 12. Лети (12 септември)

  И аз съм била във вила “синчец”. Прекрасни спомени имам от този курорт. Жалко за хубавите вили!

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории